Οι Άγιοι Πατέρες και ο σύγχρονος Οικουμενισμός -- ΙΕΡΟΥ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ

Εάν, αντίθετα, πραγματοποιήσετε πρώτα αισχρώς τον εκλατινισμό που θέλετε, και τότε για να εξαπατή­σετε τους απλουστέρους βάλετε χρονικά όρια τάχα και ελπίδες λόγων και συζητήσεων, το συμπέρασμα του κακού αυτού διαβήματος θα είναι αυτό που πολ­λές φορές είπα. Εγώ τότε, έστω κι αν όλη η Ανατολή πάη στην Δύσι, δεν πηγαίνω. και αν όλη η Δύσις έλ­θη στην Ανατολή, εγώ θα σιωπήσω. και ήδη από τώ­ρα σιωπώ. Διότι, αν όλοι εσείς και η δήθεν σύναξίς σας γίνετε Λατίνοι, με ποιους και για ποιους και τι να ομιλή πλέον ο ταπεινός Γεννάδιος υπέρ του πατρίου δόγματος;

        Αυτά τα έγραψα εκτενέστερα και στον μέγα δού­κα, όπως γνωρίζουν οι τιμιώτατοι που ανέφερα. Τώρα μόνο τα κυριώτερα σταχυολόγησα. Έχω κοντά μου και αντίγραφο του γράμματος εκείνου, στο οποίο μου απήντησε ο μέγας δούκας με τρόπο που με εξέπληξε: «Ματαίως κοπιάζεις, πάτερ, διότι αποφασίσθηκε να ε­παναφέρωμε το μνημόσυνο του Πάπα και είναι αδύνα­το να γίνη αλλοιώς. Με την προϋπόθεσι ότι δεν θα φέρης κανένα εμπόδιο, διότι τίποτα δεν θα πετύχης, έ­λα να βοηθήσης να το κάνουμε». Και εγώ του απή­ντησα: «Έλεγα (ότι θα έλθω), με την προϋπόθεσι ότι δεν θα γίνετε Λατίνοι. Εάν αποφασίσατε να γίνετε, και ήδη εγίνατε, όλα τελείωσαν και εγώ δεν έχω ευθύ­νη γι' αυτό».

Επονείδιστο Χρέος: ---- ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Νότης Μαριάς – Επονείδιστο Χρέος: Όταν ο ΟΣΕ αγόραζε ηλεκτράμαξες χωρίς να διαθέτει εξηλεκτρισμένο δίκτυο

 

 https://www.triklopodia.gr/%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%87%cf%81%ce%ad%ce%bf%cf%82-%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%bf/

Καταδίκες του Γρηγοριανού ημερολογίου --- Χριστ.Αμβραζίδη

Χριστ.Αμβραζίδη

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναπτύξαμε το θέμα : «Τα εν χρήσει εκκλησιαστικά ημερολόγια και οι διαφορές τους.». Πριν προχωρήσουν οι αναγνώστες στην ανάγνωση του παρακάτω άρθρου καλό θα είναι να το ξαναδιαβάσουν.

Καταδίκες του Γρηγοριανού ημερολογίου

Το 1582 μ.Χ. ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄ εισήγαγε στη Δύση το λεγόμενο Γρηγοριανό  ημερολόγιο, ακριβέστερο μεν αστρονομικά, απορριπτέο δε από τους Ορθοδόξους γιατί επέτρεπε τον εορτασμό του Πάσχα ταυτόχρονα ή και πριν από το Εβραϊκό και έτσι συγκρούονταν με τον όρο της Α΄ Οικουμενικής, τον Ζ΄Αποστολικό και τον Α΄ Κανόνα Αντιοχείας. O Πάπας Γρηγόριος πρότεινε στον τότε Πατριάρχη Κπόλεως Ιερεμία Β΄ να εισαχθεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία με κρυφό σκοπό βέβαια να υποβοηθήσει το προσηλυτιστικό έργο των παπικών.

Τόσο πολλά, γιά τόσο λίγα --- του ιατρού Κυπριανού Χριστοδουλίδη

- Ανώνυμος11 Μαρτίου 2023

Ποιά οικουμενική Σύνοδος ασχολήθηκε με τους προ-αδαμιαίους;

 

Απάντηση

- Ανώνυμος 12 Μαρτίου 2023

Ουδεμία. Τά περί πρό Αδαμιαίων είναι πολύ μεταγενέστερα, από μελετητές τών Μασοριτικών Σχολών, οι οποίοι απέρριψαν τήν Μετάφραση τών Εβδομήκοντα

https://orthodox-voice.blogspot.com/2023/03/blog-post_14.html?m=1

 

- "3 μετὰ σοῦ ἡ ἀρχὴ ἐν ἡμέρᾳ τῆς δυνάμεώς σου ἐν ταῖς λαμπρότησι τῶν ἁγίων σου· ἐκ γαστρὸς πρὸ ἑωσφόρου ἐγέννησά σε. 4 ὤμοσε Κύριος καὶ οὐ μεταμεληθήσεται·" καί πάλιν : "5 Τίνι γὰρ εἶπέ ποτε τῶν ἀγγέλων· υἱός μου εἶ σύ, ἐγὼ σήμερον γεγέννηκά σε;" (Εβ. α').

 

Όποιος αναζητά τήν γενεαλογία του, καλύτερα νά διαβάσει (α) τό κατά Ματθαίον α΄, στ. 1-16 καί (β) τό κατά Ιωάννην α΄, στ. 12.

Δέν ασχολήθηκα ποτέ μέ μυστικισμούς, θεοσοφίες, αποκρυφισμούς, αριθμολογίες, Ταλμούδ ή Μιδράς καί τά τοιαύτα. Η Παλαιά Διαθήκη δέν αποσυνδέεται τής Καινής, όπως δέν αποσυνδέεται τό κατ' εικόνα καί καθ' ομοίωσιν ή τό ποιήσωμεν καί έπλασεν. Τό αυτό καί διά τό "θεία καί ανθρώπινη φύση" σέ ένα Πρόσωπο. στό Πρόσωπο (υπόσταση) τού Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ο Αδάμ καί η γυνή αυτού, απέτυχαν νά γίνουν μέτοχοι τής άκτιστης ενέργειας τού αγίου Θεού καί χάριν ημών ο άκτιστος κτίζεται. Όχι γιά νά γίνουμε κατ' ουσίαν θεοί στή θέση τού Θεού (έσεσθε ως θεοί), αλλά κατά υιοθεσία, κατά χάριν : "χάριτι έστε σεσωσμένοι" γράφει ο Απόστολος Παύλος.

Τέλος, επειδή παρόμοιες συζητήσεις είχα μέ έναν ομοϊδεάτη τού κ. Χριστ. Αβραμζίδη, τόν έλεγαν Ιωάννη Καρδάση καί κατά σύμπτωση η συνάντηση είχε γίνει πρό ετών σέ ιστολόγιο τού π. Δημητρίου Αθανασίου, δέν θά συνεχίσω νά ασχολούμαι μαζί του. Τό ίδιο θά συνιστούσα, σέ όσους έτυχε νά διαβάσουν τά δικά μου γραπτά καί τών άλλων.

Ευχαριστώ τήν "Ορθόδοξη Φωνή"

Του Κοσμά

 1. Είναι γεγονός, πώς σήμερα όσοι εξακολουθούν να ακολουθούν το Παληό Ημερολόγιο είναι κατεσπαρμένοι σε πολλές Παρατάξεις [3 Ματθαιϊκές, ( του Μεσσηνίας Γρηγορίου, του Αρχιεπισκόπου Νικολάου, του Μεσογαίας Κηρύκου), 3 Φλωρινικές ( του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Κιούση, του Ωρωπού Κυπριανού, του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου) και μερικές άλλες λίγων οπαδών, (όπως του Κεφαλληνίας Μαξίμου κλπ.)].

ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Της Λαμπρινής Ιω. Μαστρογιάννη, Εκπαιδευτικός – Θεολόγος. Μεταπτυχιακά στην Θρησκειολογία με ειδίκευση στη Φιλοσοφία και στην Επικοινωνιακή Θεολογία.

 

Μάρτυρες και Άγιοι όσοι οδηγήθηκαν στις φυλακές, βασανίσθηκαν, λιθοβολήθηκαν, όσοι ομολόγησαν πίστη στην Αγία Τριάδα δεν αρνήθηκαν το όνομα του Ιησού Χριστού, όσοι ραβδίσθηκαν και έπαθαν τόσες συμφορές χάρη Εκείνου και δεν πρόδωσαν το όνομα του Χριστού και την Ορθόδοξη πίστη τους. Οι φάλαγγες των μαρτύρων, ο δήμος των οσίων, το στράτευμα του κλήρου, το Θείον ιεράτευμα, της Εκκλησίας ο εσμός.

Ο Απόστολος Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών ήρθε στην Αθήνα και μίλησε για τον άγνωστο Θεό, τον σαρκωθέντα για την σωτηρία μας. Ο Διονύσιος Αρεοπαγίτης, ο οποίος άκουσε τον λόγο του Αποστόλου, ήταν αυτήκοος του λόγου, οι πρώτοι μάρτυρες των Αθηνών, ο Ρουστικός και ο Ελευθέριος. Προηγήθηκαν αρκετοί μάρτυρες πριν την Αγία Φιλοθέη. Ο Νάρκισσος, ένας από τους εβδομήκοντα, ο Πόπλιος, ο Διονύσιος και η Χριστίνα, ο Ηράκλειος, ο Παυλίνος και ο Βενέδικτος, η Δαρεία, ο Μηνάς και ο Ερμογένης, ο Ίσαυρος, ο Βασίλειος ο Ιννοκέντιος, όσοι έδωσαν για του Χριστού την πίστη το αίμα τους πριν την εμφάνιση της Αγίας Φιλοθέης.

Ὁλοκληρώνεται ἡ ἀποκατάσταση τοῦ Ἱ. Π. Παναγίας Τρυπητῆς

  Την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Γέροντας Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, με τους εκλεκτούς συνεργάτες αυτού, επισκέφθηκαν το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Τρυπητής,