Ποια θα είναι η στάση του περιοδικού ‘’Ο Σωτήρ’’, για Αυτοκεφαλία στην αυτοκαλούμενη ‘’Μακεδονική Εκκλησία’’;

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Η αναφορά του περιοδικού ‘’Ο Σωτήρ’’ σε κείμενο που τιτλοφορείται ‘’Η τραγωδία της Εκκλησίας της Ουκρανίας’’ (10 Απριλίου 2019), με ευκολία προσπέρασε την πολυπλοκότητα αλλά και την ιδιάζουσα περίπτωση του προβλήματος. Πρωτίστως όμως προσπέρασε την πρόκληση μεγαλύτερου σχίσματος. Δεν πρέπει να προσπερνά κανείς το γεγονός ότι η εκχώρηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στα δύο σχισματικά μορφώματα της Ουκρανίας, οδηγούσε σε μεγάλο σχίσμα. Αυτό και μόνο, καθιστούσε την επίλυση του Ουκρανικού προβλήματος με Σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου.

Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι

Σκέπτομαι πόσο θα κερδίζαμε αν μπορούσαμε να μπούμε βαθύτερα μέσα στην έννοια των λόγων του Ιησού, που τους επρόφερε πάνω στο Σταυρό. Είναι λόγοι οδύνης, μα και σοφίας αληθινής. Τι ωκεανοί αγάπης δεν κρύβονται πίσω από το «Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι». Πόσα αποθέματα ανοχής, κατανόησης, υπομονής κι' ελπίδας. Η ανεξικακία σε θεοποίηση, ο οίστρος της πληθωρικής θεϊκής αγάπης σε δυναμική έξαρση. «Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι». Επίκληση του ελαφρυντικού της άγνοιας, η συγκαταβατική δικαιολόγησι της ανομίας; Ο σκοτισμένος από το φθόνο και το φανατισμό ανθρώπινος νους είναι ικανός για όλα. Αλλά και η θεία αγάπη μπορεί να καλύπτει όλα. Ακόμη κι' εκείνα που στρέφονται ενάντια στο θέλημά της, κι' εκείνα που καταδυναστεύουν την εικόνα της. «Ω βάθος πλούτου και σοφίας και γνώσεως Θεού. Ως ανεξερεύνητα τα κρίματα αυτού και ανεξιχνίαστοι αι βουλαί αυτού» (Ρωμ. ια', 33).

Pascha , Anastasi Hymn - Ode 8 in Greek


O Συναξαριστής της ημέρας.

Τρίτη, 7  Μαϊου 2019

Τη  Ζ΄ (7η) Μαϊου, εορτάζομεν την ανάμνησιν του εν ουρανώ φανέντος σημείου του ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ επί Κωνσταντίου βασιλέως, υιού του Μεγάλου Κωνσταντίνου, και Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, εν έτει τμστ΄ (346).                                                                                                                                
Το Σημείον του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού ανεφάνη εις τον ουρανόν εν ταις ημέραις του βασιλέως Κωνσταντίου (337-361) υιού Κωνσταντίνου του Μεγάλου και Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, εν ημέραις της Αγίας Πεντηκοστής, τη εβδόμη (7η) του μηνός Μαϊου, εν έτει τμστ΄ (346), ώρα Τρίτη της ημέρας. Συνίστατο δε ο φανείς Τίμιος Σταυρός όλος εκ θείου φωτός, το οποίον έβλεπε πας ο λαός, εφαίνετο δε εξηπλωμένος επί του Αγίου Γολγοθά και από τούτου έως του Όρους των Ελαιών. Τόσον δε λαμπρός ήτο, ώστε με τας μαρμαρυγάς και την φωτοβολίαν του εσκέπαζε τας ακτίνας του ηλίου. Όθεν πάσα ηλικία νέων τε και γερόντων, ομού μετά των νηπίων και θηλαζόντων βρεφών έτρεξαν εις την Εκκλησίαν και με άμετρον χαράν και θερμήν κατάνυξιν κοινώς ανέπεμψαν εις τον Θεόν ευχαριστίαν και δόξαν, δια το παράδοξον τούτο θέαμα.

Οι εκτρώσεις είναι φόνος -- ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ

«Γιατί είναι φόνος η έκτρωση;». Διότι, απλού­στατα, η έκτρωση είναι φόνος! Διότι άμα σύλληψις, άμα άνθρωπος! Πώς θες να δεις, αγαπητέ, τον άνθρω­πο; να τον δεις έτοιμο, με πλήρη ανάπτυξη, που θα σου πει «Καλημέρα, μαμά!» και «Καλημέρα, μπα­μπά!»;... Μόνο τότε θα είναι άνθρωπος;... Όταν ήδη φτιάχνεται, κτίζεται, δομείται, μέσα στα σπλάχνα της μάνας του ο αναπτυσσόμενος άνθρωπος, αυτός δεν εί­ναι άνθρωπος; Είναι ολόκληρος! Είναι πλήρης άν­θρωπος! Πλήρης! Με την διαφορά πως η πληρότητά του δεν φαίνεται ακόμη. Αλλά είναι πλήρης άνθρω­πος. Το μόνο που θα πάρει στη συνέχεια είναι η τρο­φή, για να ξεδιπλωθεί. Κατά τα άλλα, δυνάμει, είναι πλήρης-πλήρης-πλήρης άνθρωπος! Γι' αυτό λέμε: άμα σύλληψις, άμα άνθρωπος· από την στιγμή που συλλαμβάνεται ένας άνθρωπος στα σπλάχνα μιας γυναί­κας, είναι άνθρωπος. Από την στιγμή εκείνη!
Έτσι λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε με σιγου­ριά, αγαπητοί μου, ότι και οι εκτρώσεις είναι φόνος.
 

Τήν Τετἀρτη 8 Μαΐου 2019, στίς 7:00μμ, ο μοναχός π.Σεραφείμ Ζήσης θά κάνει ὁμιλία μέ θέμα: «Ὁ Μασόνος πατριάρχης Ἀθηναγόρας Α΄».

Ἀνακοινώνεται ὄτι στὰ πλαίσια τῆς σειρᾶς ἐκδηλώσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» τὴν Τετάρτη, 8 Μαΐου 2019, στίς 7:00 μμ., στήν αἴθουσα “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ” τοῦ “Ὀρθοδόξου Χριστιανικοῦ Συλλόγου ἅγιος Ἰωσὴφ ὁ Ἠσυχαστής” (Θεσσαλονίκη, Μοναστηρίου 183, 2ος ὄροφος, τηλέφωνο: 2310 515786), θά μιλήσει ὁ μοναχός π.Σεραφείμ Ζήσης, μέ θέμα «Ὁ Μασόνος πατριάρχης Ἀθηναγόρας Α΄». 
Ἡ ὁμιλία θά μεταδοθεῖ ζωντανά ἐδῶ.
Είσοδος ελεύθερη. 

Το τερμάτισαν! Πρόστιμο 13.350 € σε 82χρονη που πωλούσε τερλίκια!

Νέα «επιτυχία» από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη
Μετά την πολύκροτη υπόθεση της 90χρονης Σουζάνας Ηλιάδη, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ επειδή πωλούσε τερλίκια στη Θεσσαλονίκη, ήρθε στο φως ακόμη μια υπόθεση ηλικιωμένης, που μπήκε στο στόχαστρο των Αρχών. Η 82χρονη Μαρία Κουμπάτοβα, που κατάγεται από τη Ρωσία, έχει εμπλακεί σε έναν δικαστικό αγώνα προκειμένου να διαγραφεί το πρόστιμο που της επιβλήθηκε το 2014 και το οποίο έχει φτάσει σήμερα με τις προσαυξήσεις τα 13.350 ευρώ! Η... παρανομία της ήταν ότι διέθετε προς πώληση 34 ζευγάρια μάλλινες παντόφλες, καθώς ήταν ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει χωρίς να επιβαρύνει τα τέσσερα παιδιά της. 

Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας - Εκδηλώσεις για την Επέτειο Αυτονομίας Βορ. Ηπείρου

Θέμα: Ἄς προσέξουμε τὴν Βόρειο Ἤπειρο.
Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
- Α -
Τώρα, ποὺ “λύθηκε” τὸ “μακεδονικό”, φαίνεται ὅτι σειρὰ γιὰ νὰ “λυθῇ” ἔχει τὸ Βορειοηπειρωτικό. Τὶ λύση, ὅμως, ἦταν αὐτὴ ποὺ δόθηκε γιὰ τὴν “πρώην Γιουγκοσλαβικὴ Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας” ; Χάρισε ἡ Ἑλλάδα στὴν γειτονικὴ χώρα τὸ ὄνομα τῆς Μακεδονίας, τὴν ἐθνικότητα καὶ τὴν γλῶσσα, κάτι ποὺ καμμιὰ ἀπὸ τὶς προηγούμενες κυβερνήσεις δὲν τὸ εἶχε πράξει. Κι’ αὐτό, ἐνῷ τὴν Ἑλλάδα δὲν τὴν βίαζε κανεὶς γιὰ λύση. Τὸ πρόβλημα τὸ εἶχαν τὰ Σκόπια. Ὅμως, ἡ Κυβέρνηση, χωρὶς κἄν νὰ ἐνημερώσῃ τὸν πολιτικὸ κόσμο, χωρὶς νὰ λάβῃ ὑπ’ ὄψει της τὰ μηνύματα τοῦ λαοῦ, ὁ ὁποῖος μὲ τὰ ὀγκώδη συλλαλητήριά του στὴν Ἀθήνα καὶ στὴν Θεσσαλονίκη διεκήρυξε τὴν πλήρη ἀντίθεσή του στὴν σχεδιαζόμενη “λύση”, προχώρησε στὴν γνωστὴ ταπεινωτικὴ γιὰ τὴν Ἑλλάδα “Συμφωνία τῶν Πρεσπῶν”...

Ο Μακρόν έλαβε το μήνυμα, ο Τσίπρας πότε θα το λάβει; -- του Στέλιου Παπαθεμελή*

Ο ανησυχητικότερος οιωνός για το μέλλον τού Ελληνισμού επέμενε ο Παναγιώτης Κονδύλης  (στο Επίμετρο της ονομαστής ανάλυσής του «Θεωρία τού πολέμου» σ.385) είναι «η αποδεδειγμένη ανικανότητα τού ελληνικού κράτους να υπηρετήσει το ελληνικό έθνος (…) ακόμη και το ελληνικό έθνος που βρίσκεται εντός των συνόρων του». Αυτοκαταγγελία βαριά, αλλά δίκαιη.

    Ο κύριος εξωτερικός εχθρός του Ελληνισμού  είναι φυσικά ο εξ ανατολών χείριστος γείτων. Κλιμακώνοντας συνεχώς τον επεκτατισμό του διεκδικεί τεράστιες περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ και αμφισβητεί την κυριαρχία μας σε νησιά και βραχονησίδες. Εσχάτως έχει εξαγγείλει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα αεροναυτικών εξοπλισμών. Παίρνει τούς ρωσικούς S-400 και ορέγεται παρά την βαριά κρίση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, να λάβει τελικά και τα F-35. Ευελπιστούμε αυτό να μην συμβεί!

Oρθοδοξία και ΣΥΡΙΖΑ: Δρόμοι ασύμβατοι

Το κυβερνών κόμμα αδιαφορεί προκλητικά για την πίστη του λαού μας

Από τον Κωνσταντίνο Χολέβα

Tην ώρα που εκατομμύρια πιστοί σε όλη την Ελλάδα περίμεναν το Αγιον Φως να έλθει στις πόλεις και τις ενορίες τους, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επεδείκνυε για πολλοστή φορά προσβλητική συμπεριφορά προς την Ορθοδοξία και προς το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού μας.

Ενώ κάθε χρόνο το κυβερνητικό αεροσκάφος μεταφέρει το Αγιον Φως από τα Ιεροσόλυμα μέχρι το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», φέτος, άνευ λογικής εξηγήσεως, το Αγιον Φως έφτασε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας. Από εκεί μεταφέρθηκε με αυτοκίνητα και με σοβαρή καθυστέρηση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου ανέμεναν αεροπλάνα διάφορων αεροπορικών εταιριών να το μεταφέρουν σε όλη την Ελλάδα. Ολα αυτά επέφεραν σύγχυση και αργοπορία. Σε ορισμένες πόλεις το Αγιον Φως έφτασε λίγο πριν από το «Χριστός Ανέστη!».

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΑΝ....ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ(5-5-2019} π.Γεώργιος Αγγελακάκης

https://agiooros.org/viewtopic.php?f=43&t=14802