Ἡ χειροτονία τοῦ Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Ματθαίου

 



·      Ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Αὐτοκεφάλου Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας Πατρώων Παραδόσεων τῆς Κύπρου ἀπέκτησε νέο μέλος

·      Ἡ κατά Κύπρον Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ παρά τίς δοκιμασίες καί τά προσκόμματα αὐξάνεται καί προκόπτει πρός δόξαν Θεοῦ καί μαρτυρίαν τῆς ἀκαινοτομήτου Ὀρθοδοξίας

 

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική ευταξία τελέστηκε η εις Επίσκοπον Χειροτονία του Πανοσιωτάτου Ιερομονάχου της Ανδρώας Ιεράς Μονής Αγίου Επιφανίου Αραδίππου, Λάρνακος (Κύπρου), π. Ματθαίου (Σιήκκη), κατά την οποία παρέστη πλήθος πιστών, μοναχών και Κληρικών.

Η Χειροτονία έλαβε χώρα την Κυριακή 15/28 Ιανουαρίου 2024 στο περικαλλές Καθολικό της ιστορικής Δεσποτικής Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αβδελλερού, Αραδίππου Λάρνακος (της ιδρυθείσης υπό του αοιδίμου Μητροπολίτου Κιτίου κυρού Επιφανίου), εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος από ολόκληρο την μεγαλόνησο αλλά και εξ Ελλάδος.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία και την τελετή της Χειροτονίας συμμετείχαν πέραν των δεκάδων πιστών, η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής περί την Οσιωτάτη Καθηγουμένη Λαμπαδία Μοναχή, σύσσωμη η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίου Επιφανίου, στην οποία ανήκε ως Ιερομόναχος ο νέος Επίσκοπος, ο Πανοσιώτατος Καθηγούμενος της Ανδρώας Ιεράς Μονής Αναλήψεως Κυρίου Δύο Βουνών Φθιώτιδος Γέρων Αρτέμιος και εικοσάδα Κληρικών.

Ειδικότερα, εκτός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Επιφανίου, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Σεβαστιανού και του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Λαζάρου (μελών της Ιεράς Συνόδου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Πατρώων Παραδόσεων της Κύπρου), συμμετείχαν εκ προσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος Ιεράρχες, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος και Φθιώτιδος κ. Παντελεήμων, ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Νικαίας κ. Παύλος, ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Παν/τος Ιερομόναχος π. Φίλιππος Σελητσανιώτης και ο Παν/τος Ιερομόναχος (της Ιεράς Μονής Αναλήψεως Φθιώτιδος) π. Πρόδρομος Κωτσεκίδης και σύμπας, βεβαίως, ο ιερός Κλήρος της τοπικής Αυτοκεφάλου Εκκλησίας.

Τελετάρχης είχε οριστεί ο Παν/τος π. Φίλιππος, ο οποίος διεκπεραίωσε με εύσχημο και διακριτικό τρόπο την ανατεθείσα σε αυτόν απαιτητική διακονία. Από νωρίς προσήλθαν και με σεβασμό παρακολούθησαν την όλη τελετουργία εκπρόσωποι των Κυβερνητικών και τοπικών Αρχών (εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργού Παιδείας κ. ά.).

Τον προς χειροτονία «προσελθόντα» και «προσφερόμενο» προσφώνησε εμπνευσμένως ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος της εν Κύπρω Εκκλησίας, ενώ αντιφώνησε με εγκάρδιους, βιωματικούς και πνευματικούς λόγους ο εψηφισμένος νέος Επίσκοπος. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Παντελεήμων.

Ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική καθώς και ουσιωδώς πνευματική ήταν η κατά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας πατρική απεύθυνση του Πνευματικού Πατρός και Γέροντος του νεοχειροτονηθέντος, Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Σεβαστιανού, προς αυτόν, ο οποίος τόνισε με έμφαση την μεγάλη σημασία της ουσιαστικής πνευματικής σχέσεως πού χρειάζεται να έχουμε με τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας αλλά και τους Πνευματικούς μας Πατέρες. [ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλόκληρες τις εν λόγω ομιλίες θα δημοσιεύσουμε προσεχώς ενταύθα.]

Μετά την Απόλυση εψάλη υπό του χορού των ιεροψαλτών (με επικεφαλής τον Παν/τον Ιερομόναχον π. Σεβαστιανόν) το Πολυχρόνιον του Προκαθημένου της εν Κύπρω Εκκλησίας Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Επιφανίου του Δ΄ καθώς και του νέου Μητροπολίτου Κυρηνείας και Εξάρχου Αμμοχώστου κ. Ματθαίου. Ακολούθησε η απόδοση υπό του ψαλτικού χορού των μοναζουσών του μελοποιημένου Ύμνου «Αγνή Παρθένε» τον οποίο συνέγραψε ο Άγιος Νεκτάριος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος δέχθηκε τις ευχές πρώτα των πνευματικών αδελφών και συμμοναστών του, των κατά σάρκα ευλαβεστάτων Γονέων του, των Κληρικών, των εκπροσώπων των Αρχών αλλά και ολοκλήρου του εκκλησιάσματος προς τους οποίους διένειμε, ευλογίας χάριν και εις ενθύμιον της τελεσθείσης Χειροτονίας, εγκόλπια έκδοση της Ιεράς Μονής (με Θεομητορικές προσευχές).

Ακολούθως η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής παρέθεσε πλούσια μοναστηριακή Τράπεζα προς άπαντας τους παρευρισκομένους, Κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς. Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι διότι είχαν την ευκαιρία ή μάλλον ευλογία να συμμετάσχουν σε μία σπάνια, κατανυκτική και σημαντική για τη ζωή της Εκκλησίας λατρευτική Σύναξη και τελετή.

Στην παρατεθείσα τράπεζα στην οποία παρακαθήσαμε ως προσκεκλημένοι ζητήσαμε την ευλογία του οικείου Ποιμενάρχου και υψώνοντας το ποτήρι ευχηθήκαμε στον νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο και Μητροπολίτη Κυρηνείας, Έξαρχο δε Αμμοχώστου, να τον αξιώσει η Χάρις του Θεού να δεί ελεύθερη την ιστορική Έδρα της Μητροπόλεώς του, την πανέμορφη Κερύνεια και να λειτουργήσει και σε αυτήν και στην Αμμόχωστο που παραμένουν ήδη επί 50 έτη υπό Τουρκική κατοχή, μετά την παράνομη στρατιωτική εισβολή του 1974.

Και από εδώ ευχόμεθα στον νέο Ιεράρχη της Εκκλησίας του Χριστού, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Ματθαίο, να τον χαρίζει ο Θεός στο ποίμνιό του και σε ολόκληρη την Εκκλησία σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγο της Αληθείας. Επίσης, του ευχόμεθα όπως, δια της Επισκοπικής Χειροτονίας, κατέστη θρόνων διάδοχος, να αναδειχθεί και τρόπων μέτοχος των Αγίων Αποστόλων προς δόξαν Θεού και επ’ αγαθώ της σήμερον χειμαζομένης Εκκλησίας Του. Γένοιτο!