Σεβ. Ιωαννίνων: «Δεσποτάδες παπαδοπατέρες»

Γίνονται συνεχώς γνωστές νέες πληροφορίες για το οξυμένο κλίμα προ και κατά την συνεδρίαση της Ιεραρχίας. Όπως κατέστη γνωστόν από την εφημερίδα «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» της 16ης Νοεμβρίου 2018:
«Επιτιθέμενος σε όσους αντιδρούν στην αρχική συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, ο κ. Μάξιμος δημιουργεί κλίμα, υπέρ του Αρχιεπισκόπου. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου δήλωσε: «Είχαμε μία φορά και έναν καιρό τους εργατοπατέρες, τώρα ανακαλύψαμε και δεσποτάδες παπαδοπατέρες και εννοώ τον Άγιο Δημητριάδος, τον Άγιο Μεσσηνίας, που βγήκαν και έκαναν επανάσταση ότι θέλουμε να καταστρέψουμε τις εργασιακές σχέσεις των κληρικών και ότι αυτοί τάχα τους αγαπούν πιο πολύ από εμάς, δεν μπορώ να δεχθώ κάτι τέτοιο». Και συνέχισε: «Δεν μπορώ να δεχθώ από ένα Μητροπολίτη να λέει ότι η συμφωνία ήταν σικέ. Λέγεται αυτό από ένα αρχιερέα για τη Σύνοδό του; Αναφέρομαι στο Μητροπολίτη Μεσσηνίας που το δήλωσε τις προηγούμενες μέρες. Όταν έρχεται ένας Μητροπολίτης που λέει αγαπώ τους κληρικούς περισσότερο από σένα, λέει κάτι που δεν μπορεί να σταθεί», σημείωσε».

Το μεγάλο μυστικό…! -- Του αειμνήστου Ιωάννου Κορναράκη Ομ. Καθηγητού Παν. Αθηνών

Όλο το πνεύμα του Ευαγγελίου του Χριστού, από τη στιγμή που πραγματοποιούμε την πρώτη κατάδυσή μας στην ιερή κολυμβήθρα του Μυστηρίου του Βαπτίσματος, μας εντάσσει σε μια μεταμορφωτική πορεία. Η πνευματική μας προσπάθεια δεν προσδιορίζεται μόνο ως ακρόαση του λόγου του Θεού και ως εφαρμογή ορισμένων εντολών. Προβάλλεται και διευκρινίζεται σαν μια διαδικασία δημιουργίας νέας ζωής! Θα έλεγε κανείς ότι, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της φύσεως του ανθρώπου, η νέα ζωή κατανοείται σαν μια οντολογική μεταβολή με σαφή τον εξελικτικό της χαρακτήρα από την πνευματική νηπιότητα στην ανδρική πνευματική ωριμότητα, εφ’ όσον οφείλουμε να φτάσουμε «οι πάντες εις την ενότητα της πίστεως και της επιγνώσεως του υιού του Θεού, εις άνδρα τέλειον, εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού».

Οικουμενισμός= τό μυστήριο της ανομίας (8ον) μέρος


ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ



O Συναξαριστής της ημέρας.

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018

Τη Κ΄ (20η) Δεκεμβρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος ΙΓΝΑΤΙΟΥ του Θεοφόρου, και Προεόρτια της κατά Σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου ημών ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.                                                                                                                                        
Ιγνάτιος ο θείος και θεοφόρος Πατήρ ημών ήτο Επίσκοπος εις την Αντιόχειαν κατά τον καιρόν του βασιλέως Τραϊανού του βασιλεύσαντος κατά τα έτη 98-117. Τούτον λέγουσί τινες, ότι έλαβεν ο Δεσπότης Χριστός εις τας αγίας του χείρας, όταν ήτο ακόμη βρέφος μικρόν, και διδάσκων τον λαόν εις Ιεροσόλυμα, είπε προς αυτούς· «όστις ουν ταπεινώσει εαυτόν ως το παιδίον τούτο, ούτος εστίν ο μείζων εν τη Βασιλεία των ουρανών· και ος εάν δέξηται παιδίον τοιούτον εν επί τω ονόματί μου εμέ δέχεται» (Ματθ. ιη: 4-5). Ταύτα λέγων ο Δεσπότης Χριστός εφανέρωσε σαφέστατα την μέλλουσαν προκοπήν του παιδός, εις την Αποστολικήν διδασκαλίαν.

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Ακρως επικίνδυνη η κυβέρνηση, σφετερίζεται τα μείζονα εθνικά ζητήματα

Από τονΧαράλαμπο Β. Κατσιβαρδά*

Είναι πρόδηλο ότι η προδοσία είναι ηθικό πλεονέκτημα της γονυπετούς Αριστεράς εν Ελλάδι. Η παρούσα κυβέρνηση ενδιαφέρεται ως τυχοδιώκτης αποκλειστικά διά τη νομή της εξουσίας.
Πρόκειται για ευθέως αμοραλιστές πολιτικούς οι οποίοι δεν έχουν ουδένα ίχνος εθνικής αξιοπρέπειας και αντιλήψεως, καθώς από τις συμμορίες, τις οποίες μέχρι πρότινος συγκροτούσαν και στις οποίες συμμετείχαν ευαγγελιζόμενοι «το θείο μάννα» εκ της Κόκκινης Επαναστάσεως, απασχολούμενοι παρασιτικά σε διάφορες κρατικοδίαιτες δημόσιες θέσεις ελέω σοσιαλισμού, έτι πλειότερον ιδεολογικώς συγγενή προς τις ιδεοληψίες των, ή στην καλυτέρα των περιπτώσεων, ως έμμισθοι συνδικαλιστές «καριερίστες», σήμερα κατόρθωσαν να εγκαθιδρυθούν στην εξουσία δίχως ουδεμία ικανότητα άσκησης πολιτικής και απεμπολούν γηθοσύνως γη και ύδωρ.

Η Παναγία των Λιθινών

Στην Κρήτη, στο χωριό Λιθίνες της επαρχίας Σητείας, υπάρχει ένας αρχαίος ναός της Παναγίας, που πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Στο τέμπλο του ξεχωρίζει η εικόνα της « Παναγίας των Λιθινών », πλαισιωμένη με αναρίθμητα αφιερώματα, γιατί είναι πολύ θαυματουργή. 
Η εκκλησία έχει μεγάλη αυλή και ξενώνα. Συχνά οι κάτοικοι περνούν από το προαύλιο της εκκλησίας, για να κερδίσουν δρόμο και να φθάσουν συντομώτερα στο σπίτι τους. Αν όμως αγοράσουν κρέας και περάσουν από κει περίοδο Τεσσαρακοστής , το κρέας βγάζει σκουλήκια, τα οποία εύκολα διακρίνονται. 
Το θαύμα αυτό δεν συνέβαινε σε παλαιότερες μόνο εποχές . Μερικοί σύγχρονοι, που ήταν δύσπιστοι , έκαναν μια δοκιμή. Αγόρασαν φρέσκο κρέας σε περίοδο νηστείας και πέρασαν μέσα από το προαύλιο του ναού. Διαπίστωσαν όμως κι αυτοί ότι το κρέας είχε σκουληκιάσει. Κάποτε ένας χασάπης δοκίμασε να περάσει κρατώντας μισό αρνί. Στη μέση όμως της αυλής παρέλυσαν τα πόδια του κι έπεσε κάτω φωνάζοντας τρομαγμένος.
 
Με τον τρόπο αυτό η Θεοτόκος ενισχύει στη συνείδηση των πιστών τον θεσμό της νηστείας.

Nέο χτύπημα από το καθεστώς του Ράμα! -- Μπλόκαραν Βορειοηπειρώτη καθηγητή στα σύνορα και τον ανέκριναν επί τετράωρο

Εξακολουθούν να τραβούν το σκοινί τα Τίρανα... Οι αλβανικές Αρχές έφτασαν στο σημείο να απαγορεύσουν σε Ελληνα καθηγητή να μπει στη χώρα, καθώς έκανε το «έγκλημα» να έχει στην κατοχή του βιβλία Ιστορίας... Οι Αρχές της Αλβανίας ανέκριναν για περίπου τέσσερις ώρες τον Ελληνα μειονοτικό Παναγιώτη Μπάρκα, με την... κατηγορία ότι μετέφερε βιβλία, κάποια από τα οποία είχαν περιεχόμενο που αφορούσε τη Βόρεια Ηπειρο και κρίθηκαν αντεθνικά. 
Ο Παναγιώτης Μπάρκας είναι πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ βρισκόταν στη συνοριακή δίοδο της Κακαβιάς για να μεταβεί στην Αλβανία, του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα και τα βιβλία κατασχέθηκαν για να μεταφερθούν στον εισαγγελέα.

Tῆς ζοφερᾶς μου ψυχῆς ἡ τηλαυγεστάτη λαμπάς



Σωτηρία μου, παρηγορία μου, ἐμὴ ζωή, ἐμὸν φῶς, ἐμὴ ἐλπίς, ἀναψυχή μου, θυμηδία μου, καταφυγή μου, σκέπη, ῥῶσις τῆς ἐμῆς ψυχῆς, εὐφροσύνη, ἡδύτης, τεῖχος, προσφύγιον, ὀχύρωμα, ὅπλον, ἀντίληψις, δόξα, πνοή μου, προστάτις, μεσῖτις, γαλήνη, ἐπίσκεψις, καύχημα, εἰρήνη, ἰσχύς, βάδισμα, ὕμνησις, τροφή, στολή, χαρά, εὐλογία, ἄγκυρα, εὐπορία, δρόσος, σεμνοπρέπεια, ἁγιωσύνη, μεγαλωσύνη, λύτρωσις· τῶν λυπηρῶν μου παράκλησις, βοηθὸς τῆς ἐμῆς ἀπορίας, φωτισμὸς καὶ ἁγιασμὸς τῆς ψυχῆς μου, τῶν ἁμαρτιῶν μου ἀπολύτρωσις, τὸ ἐμὸν ἐκ Θεοῦ ψυχαγώγημα, τῆς ξηρανθείσης μου καρδίας θεόρρυτος ῥανίς, τῆς ζοφερᾶς μου ψυχῆς τηλαυγεστάτη λαμπάς, τῆς γυμνότητός μου ἀμφίασις, τῶν στεναγμῶν μου κατάπαυσις, τῶν συμφορῶν μου μεταποίησις· ἐγκράτεια, ἁγνεία, ἀνδρεία, σωφροσύνη, τῶν ἀρετῶν κόσμος, ἐλευθερία μου, λιμήν, θησαυρός, ἐμπόρευμα τὸ ὄντως αἰώνιον, ἐπίκυρος μετάνοια, ὕψωμα, εὐεξία, κάλλος, ἰσχύς, εὐβουλία, σύνεσις, ἀγαλλίαμα, λαμπρότης μου.

Ἀγίου Ἐφραίμ τοῦ Σύρου

Θύματα του αρχεκάκου όφεως !

«Οι κληροδοτήσαντες εις ημάς την διάσπασιν προπάτορες ημών υπήρξαν ατυχή θύματα του αρχεκάκου όφεως και ευρίσκονται ήδη εις χείρας του δικαιοκρίτου Θεού. Αιτούμεθα υπέρ αυτών το έλεος του Θεού, αλλ’ οφείλομεν ενώπιον Αυτού όπως επανορθώσωμεν τα σφάλματα εκείνων» (!!!), ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην θρονική εορτή του 1998.

Θλίβεται κανείς και σπαράσσει μέχρι βαθέων, αναλογιζόμενος και μόνο την πατριαρχική ρήση, που θεωρεί τους Αγίους Πατέρες, οι οποίοι αγωνίσθηκαν εναντίον του Πάπα ως θύματα του Διαβόλου και αξίους της συγχωρήσεως και του ελέους του Θεού. Αν όμως, ο Μέγας Φώτιος, ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, ο Άγιος Μάρκος Ευγενικός, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης και πλείστοι άλλοι πολέμιοι των αιρέσεων του Παπισμού, είναι όργανα και θύματα του Διαβόλου, πρέπει να τους διαγράψουμε από τις δέλτους των Αγίων, να καταργήσουμε τις εορτές και τις ακολουθίες, και αντί να επικαλούμεθα τις πρεσβείες και την βοήθειά τους, να τους κάνουμε μνημόσυνα και τρισάγια, για να τους συγχωρήσει ο Θεός.

Τη ΙΘ΄ (19η) Δεκεμβρίου, μνήμη του Οσίου Πατρός ημών ΓΡΗΓΕΝΤΙΟΥ Επισκόπου Αιθιοπίας.

Γρηγέντιος ο εν Αγίοις Πατήρ ημών ήτο από την μεγαλόπολιν των Μεδιολάνων, ήκμαζε δε εν έτει φιη΄(518). Οι γονείς του ωνομάζοντο Αγάπιος και Θεοδότη, ευσεβείς αμφότεροι· το δε παιδίον αυτών, ο θείος δηλαδή ούτος Γρηγέντιος, από μικρός εδεικνύετο, ότι έμελλε να γίνη δούλος Χριστού γνήσιος από σημεία και πράξεις εναρέτους, τας οποίας είχεν εκ νεότητος. Όθεν όταν έφθασεν εις ηλικίαν νόμιμον, τον εχειροτόνησαν Διάκονον με θείον νεύμα και βούλησιν και τότε εδόθη εις περισσοτέραν νηστείαν, σκληραγωγίαν και άσκησιν και άλλας αρετάς ο θαυμάσιος· όθεν δεξάμενος την Χάριν του Πνεύματος, ετέλει σημεία μεγάλα και τέρατα.

Μετά τις γιορτές οι εξελίξεις στη συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου

Σήμερα η επιτροπή της ΔΙΣ αποφασίζει για την τακτική της απέναντι στο υπουργείο Παιδείας

Από τον Αντώνη Τριανταφύλλου

Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά προσδιορίζονται χρονικά όποιες εξελίξεις στο μέτωπο της περιβόητης συμφωνίας Τσίπρα - Ιερωνύμου. Οι συνομιλίες επιβραδύνονται καθώς μπαίνουμε στην εορταστική περίοδο, ενώ η Εκκλησία της Ελλάδος δείχνει ότι δεν βιάζεται να «τρέξει» το ταχύ χρονοδιάγραμμα που επιθυμούσε αρχικά η κυβέρνηση.

Τη ΙΘ΄ (19η) Δεκεμβρίου, οι Άγιοι Μάρτυρες ΤΙΜΟΘΕΟΣ και ΠΟΛΥΕΥΚΤΟΣ πυρί τελειούνται.

Τιμόθεος και Πολύευκτος οι Άγιοι Μάρτυρες, κρατηθέντες και ομολογήσαντες τον Χριστόν, ετελείωσαν δια πολλών βασάνων το Μαρτύριον. Και ο μεν Τιμόθεος ετελείωσε το Μαρτύριον εν τη Αφρική Μαυριτανία ή (Μαυρουσία), ο δε Πολύευκτος, με διαφόρους τιμωρίας πρότερον βασανισθείς εν Καισαρεία, τελευταίον εις πυρ βληθείς ετελείωσε και ούτος το Μαρτύριον, ούτω δε έλαβον και οι δύο τους μαρτυρικούς στεφάνους παρά Κυρίου.

Εις τα ζητήματα της πίστεως δεν χωρούν ανθρώπινοι συναισθηματισμοί

Αείποτε η Εκκλησία του Χριστού «δια τους λόγους των χειλέων Του εφύλαξεν οδούς σκληράς». Μέσος όρος δεν υπάρχει. Ή πιστεύομεν ή δεν πιστεύομεν. Ή ο από δέκα αιώνων Καθολικισμός περιέπεσεν εις αιρέσεις, οπότε πρέπει να τας αποβάλη και κατόπιν να έλθη προς ένωσιν Δογματικήν και Εκκλησιαστικήν ή δεν έχει αιρέσεις οπότε η Εκκλησία μας πλανάται επί δέκα αιώνας. Και όχι μόνον δέκα αιώνας, αλλά πλανάται μεθ' όλων των Οικουμενικών Συνόδων και των αγίων Πατέρων, και τα πάντα γίνονται άνω κάτω.

Τη ΙΘ΄ (19η) Δεκεμβρίου, μνήμη των Αγίων Μαρτύρων ΗΛΙΑ, ΠΡΟΒΟΥ και ΑΡΕΩΣ

Ηλίας, Πρόβος και Άρης οι Άγιοι Μάρτυρες κατήγοντο εξ Αιγύπτου, ήσαν δε Χριστιανοί και επορεύοντο εις την Κιλικίαν όπως επισκεφθώσι και υπηρετήσωσι τους εκεί μαρτυρούντας Χριστιανούς. Όταν δε έφθασαν εις την Ασκάλωνα, συλληφθέντες εφέρθησαν ενώπιον του εκεί κριτού, Φιρμικιανού ονόματι, ομολογήσαντες δε εαυτούς Χριστιανούς εδοκίμασαν διαφόρους βασάνους· και ο μεν Άγιος Άρης ετελείωσε το Μαρτύριον δια πυρός, οι δε Άγιοι Πρόβος και Ηλίας απεκεφαλίσθησαν. Τελείται δε η αυτών σύναξις εν τω Μαρτυρίω του Αγίου Φιλήμονος, εν τόπω καλουμένω Στρατηγίω.