Άγιος Ισαάκ ο Σύρος

Σε τι συνίσταται η καθαρότητα του ανθρώπου και σε πόσα είδη διαιρείται;
Η καθαρότης του ανθρώπου είναι τριπλή και συγκεκριμένα:
Καθαρότης του σώματος, δηλ. αποφυγή και προφύλαξη απ' όλες τις σωματικές ηδονές.
Καθαρότης της ψυχής, δηλ. απελευθέρωσης από κάθε εσωτερικό δεσμό με τα πάθη, τα οποία εμφωλεύουν στον νου και την καρδιά και τρίτον
καθαρότης του νου, στην οποία φθάνουν μόνο οι τέλειοι και με αυτήν αξιώνονται της αποκαλύψεως θείων μυστηρίων.

Ο Αββάς Ιωάννης

Ο Αββάς Ιωάννης με μερικούς ακόμη αδερφοὐς επήγαιναν να επισκεφτούν κάποια πολύ μακρινή σκήτη. Περπατώντας νυχτωθήκανε κι ο Μοναχός που τους είχαν δώσει για οδηγό έχασε το δρόμο. Οι αδερφοί το κατάλαβαν κι ερώτησαν το Γέροντα ιδιαιτέρως.
- Τι πρέπει να κάμωμε τώρα, Αββά; Αν εξακολουθήσουμε να προχωρούμε, κινδυνεύουμε να χαθούμε σ'αυτήν εδώ την απέραντη έρημο.
- Αν δείξωμε πως καταλάβαμε ότι έχασε το δρόμο θα ντραπή και θα στεναχωρηθή ο αδερφός, είπε ο αγαθός Γέροντας. Θα προφασιστώ καλλίτερα πως είμαι κουρασμένος και δεν μπορώ να περπατήσω άλλο και ας μείνουμε εδώ να ξημερώση.
Έτσι κι έκανε για να μη λυπήση τον αφηρημένο οδηγό.

Διήγησις περί της θαυματουργού εικόνος της Θεοτόκου της επονομαζομένης «ΕΣΦΑΓΜΕΝΗΣ»


Η επωνυμία αυτή απεδόθη τη Αγία ταύτη εικόνι, δια την εξής αιτίαν : Εις Ιεροδιάκονος Εκκλησιάρχης της αυτής Μονής, εργαζόμενος εντός του Καθολικού Ναού, και καταγινόμενος κατά το χρέος αυτού, ίνα φιλοκαλή και τακτοποιή τα πάντα, ήρχετο ενίοτε ίνα γευματίση εν τη Κοινή τραπέζη, ουχί εν τη, ως έθος, διατεταγμένη ώρα, αλλ’ υστερώτερον.

Η συνέχεα, κλικ στο  : Read more

Ο παπα-Τύχων

Φυσικά, δεν λυπόταν ποτέ τον κόπο ούτε τον χρόνο, όταν έβλεπε πνευματικά ενδιαφέροντα στους ανθρώπους. Ενώ με το στόμα συμβούλευε, με την καρδιά και τον νου προσευχόταν. H προσευχή του ήταν πια αυτοενέργητη, καρδιακή. Οι άνθρωποι, πού τον πλησίαζαν, το αισθάνονταν αυτό, γιατί έφευγαν πολύ δυναμωμένοι. Και ο Γέροντας, τους ευλογούσε μέχρι να κρυφτούν πια.

Η συνέχεια, κλικ στο  : Read more

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

 17 Οκτωβρίου 2011.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος τη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011, το εσπέρας, θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά, στο συνοικισμό Κόκκινες Στροβόλου. 
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου, το πρωί, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά, στο συνοικισμό Κόκκινες Στροβόλου.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
    

GERONTIKON

A novice monk sought out the advice of a certain elder of discretion:
"If the behavior of one of my brothers scandalizes me, should I ask his forgiveness?"

"Ask his forgiveness," the elder answered, "but cease associating with him. Have you not heard what Arsenios the Great advises?
'Have love for all, but be detached from everyone.'"

Έναρξη Σεμιναρίων στη Σχολή Γονέως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

October 17, 2011
Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011, ώρα 5.00 μ.μ., θα ξεκινήσει το νέο σεμινάριο της Σχολής Γονέων του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Ο νέος σεμιναριακός κύκλος εβδομαδιαίων συναντήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011.
 Σύμφωνα με ανακοίνωση της Σχολής, στη νέα περίοδο θα λάβουν μέρος ως εισηγητές-συντονιστές οι:

Η συνέχεια, κλικ στο  : Read more