Άλμα στην αιωνιότητα. Ματθαίος· ο τελώνης που έγινε απόστολος! -- του αειμνήστου Στεργίου Σάκκου, Ομ. Καθηγητού ΑΠΘ

Η μετάνοια είναι η πιο μεγάλη παραχώρηση του Θεού στον αμαρτωλό άνθρωπο, αλλά και η πιο γενναία και ηρωϊκή ανθρώπινη πράξη. Είναι ένα άλμα, το οποίο επιτελεί ο αμαρτωλός με τη βοήθεια της πίστεως, για να μπει έτσι στη σφαίρα της χάριτος, όπου όλα είναι τέλεια και άγια, διότι η αγάπη του Θεού γνωρίζει να λαμπρύνει και να αξιοποιεί θετικά και τα πιο μελανά και αρνητικά στοιχεία του ανθρώπου. Αυτό το γενναίο άλμα της μετανοίας, με τις ασύλληπτες συνέπειές του, μπορούμε να μελετήσουμε απλά, αλλά και πολύ καθαρά στην αγιασμένη μορφή του ευαγγελιστού Ματθαίου, του τελώνη, που έγινε απόστολος του Χριστού.

Οικουμενισμός= τό μυστήριο της ανομίας (7) μέρος


Νέες αιχμές Φιλάρετου για τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας

Τραγελαφικά πράγματα συμβαίνουν στην Ουκρανία!. Ο κ.Φιλάρετος σε συνέντευξη που έδωσε αναφέρει ότι δεν γνώριζε τι περιέχει ο τόμος της Αυτοκεφαλίας. Καλά δεν γνώριζε δεν ρώταγε; Ξετυλίγεται σιγά σιγά το παιχνίδι του Φαναρίου, για το οποίο από την πρώτη στιγμή είχαμε αναφέρει. Σκοπός του Φαναρίου δεν ήταν να λύσει το εκκλησιαστικό πρόβλημα στην Ουκρανία, αλλά να απομακρύνει τον Ορθόδοξο λαό από το Πατριαρχείο Μόσχας, ώστε να αποδυναμώσει την Ρωσία προς όφελος της Αμερικής.

Sunday of the Resurrection


Τη ΚΕ΄ (25η) Μαϊου η Τρίτη εύρεσις της τιμίας Κεφαλής του Αγίου ενδόξου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού ΙΩΑΝΝΟΥ.

O Συναξαριστής της ημέρας.
Σάββατο, 25  Μαϊου 2019                                      

Ιωάννου του Αγίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού η τιμία Κεφαλή κεκρυμμένη ούσα το πρότερον από τους ανθρώπους και δις κατά το παρελθόν ευρεθείσα εχάθη και πάλιν. Μετά πολλούς δε χρόνους ανεφάνη και δια τρίτην φοράν εις τα Κόμανα της Καππαδοκίας αναδυθείσα εκ των κόλπων της γης, καθώς αναφαίνεται ο χρυσός εκ των μεταλλείων.

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης κύριος ΑΝΔΡΕΑΣ,ἔκανε τίς ἀκόλουθες δηλώσεις:

«Ἀγαπητοί ἀδελφοί, Ἑλλαδῖτες καί Βορειοηπειρῶτες : ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
Τό ἀνθελληνικό μῖσος τῆς Ἀλβανίας ἐναντίον τῶν Βορειοηπειρωτῶν ἐκδηλώθηκε γιά ἄλλη μιά φορά, πάλι στήν ἀδούλωτη καί ἀνυπότακτη Χειμάρρα. Ἔτσι, ἡ κεντρική Ἐκλογική Ἐπιτροπή τῆς Ἀλβανίας ἀποφάσισε νά μή δώσῃ τήν δυνατότητα στόν Βορειοηπειρώτη Φρέντυ Μπελέρη - ὁ ὁποῖος, μάλιστα, εἶναι πρόεδρος τῆς «Ὁμόνοιας» Χειμάρρας – νά θέσῃ ὑποψηφιότητα γιά τό ἀξίωμα τοῦ δημάρχου Χειμάρρας στίς δημοτικές ἐκλογές, πού ἔχουν προκηρυχθῆ γιά τόν Ἰούνιο.
Στήν πραγματικότητα, ὁ στόχος τῶν Ἀλβανῶν εἶναι νά κερδίσῃ χωρίς ἀντίπαλο τόν Δῆμο Χειμάρρας ὁ Ἕλληνας ἐξωμότης καί νῦν δήμαρχος Γκέργκι (Γιῶργος) Γκόρος.

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος :

Δώσε μερίδιο και στην ψυχή και όχι μόνο στη σάρκα. Δώσε μερίδιο και στον Θεό και όχι μόνο στον κόσμο. Αφαίρεσε κάτι από την κοιλιά και παραχώρησέ το στο πνεύμα.

Η ΕΚ ΔΥΣΜΩΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, υιοθέτησε προ καιρού στο Στρασβούργο, ένα νέο κώδικα καλής συμπεριφοράς, για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τον οποίο θα χρησιμοποιούν τα κράτη-μέλη του. Στους νέους αυτούς κανόνες επισημαίνεται, πως ένα πρόσωπο που κατηγορείται για τρομοκρατικές ενέργειες, δεν μπορεί να καταδικασθή σε θάνατο, και αν ακόμα έχει καταδικασθή, δεν επιτρέπεται να εκτελεσθή η ποινή του. Το Συμβούλιο λοιπόν της Ευρώπης, απαιτεί από τα κράτη-μέλη του, τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάργηση της θανατικής ποινής για τους αδίστακτους τρομοκράτες, που αποδεδειγμένα θα έχουν καταδικασθή στην εσχάτη των ποινών για ειδεχθείς δολοφονίες. Δεν είδαμε όμως παρόμοια ευαισθησία και ανάλογη απόφαση, για την εν ψυχρώ δολοφονία της αθώας και πολλά υποσχομένης κυοφορουμένης ζωής, που καθημερινώς σφαγιάζεται ανελέητα. Ή μάλλον είδαμε την υπερψήφιση της νομιμοποιήσεως των αμβλώσεων σε οποιοδήποτε σημείο κυήσεως, δηλαδή της θανατικής καταδίκης, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτά τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά συνιστούν συντεταγμένη κοινωνία και Κράτος Δικαίου, ή προκλητική περιφρόνηση στο θείο δώρο της ζωής και κατάφωρη παραβίαση και των δικαιωμάτων του ανθρώπου;

Toυ Μακαριστού Πατριάρχου Ιεροσολύμων Διοδώρου:

Να διατί ελάβομεν την απόφασιν να διακόψωμεν τον διάλογον με τους παποαιρετικούς. Διότι οι παποαιρετικοί είναι αμετακίνητοι εις την κακοδοξίαν των και την πλάνην των.  Σκοπός των είναι η εξαφάνισις της Ορθοδοξίας και η επικράτησις του Παπισμού και του Οικουμενισμού.  Τα πρόσφατα γεγονότα της Ουκρανίας το επιβεβαιώνουν κατά τρόπον αναμφισβήτητον.  Δι’αυτό και ημείς θα προχωρήσωμεν, έστω και μόνοι, εις τον αγώνα δια την άμυναν της αγίας μας Ορθοδοξίας.  Διότι η Ορθοδοξία είναι η μόνη μας Ελπίς.

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ -- Αθωνικά άνθη

Φίλοι αναγνώστες μας ερωτούν τι σημαίνει ο όρος, του οποίου κάνουμε συχνά χρήση: πνευματική παράδοση. Το θέμα είναι καίριο για την απλανή πορεία της Εκκλησίας. Αποτελεί αληθινόν πνευματικόν θησαυρόν και την λυδίαν λίθον του ήθους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, γιατί είναι συμπύκνωση της βιουμένης πνευματικής αληθείας, η σάρκωση της δογματικής διδασκαλίας. Η πνευματική παράδοση άρχισε με το πρώτο κήρυγμα των Αποστόλων, που περιελάμβανε την διδασκαλία του Κυρίου και κατόπιν συνεχίσθηκε με τις αποκαλύψεις του εν τη Εκκλησία λαλούντος αγίου Πνεύματος. Αλλά η διδασκαλία αυτή ήταν συνοπτική. Το Ευαγγέλιον αποτελεί την πλήρη διδασκαλίαν της Εκκλησίας, αλλά σε αδρές γραμμές. Το άγιον Πνεύμα όμως, με την συνεργίαν των καθαρών ψυχών, απεκάλυψε σε όλες τις διαστάσεις και σε κάθε λεπτομέρεια την εν Χριστώ πνευματικήν ζωήν.

O λεβέντης παπα-Χρήστος από τη Ρόδο...


Ψηφίστε τους άξιους, τους σωστούς, τους όντως Έλληνες -- του Στέλιου Παπαθεμελή*

Από το 1914 ως το 1923 η γενοκτόνοι νεότουρκοι εξόντωσαν περίπου 1.000.000 Έλληνες και χιλιάδες άλλους Αρμενίους και Ασσυρίους για να εδραιώσει το μισάνθρωπο νεοτουρκικό καθεστώς του ο Μουσταφά Κεμάλ και το κράτος – συμμορία οι διάδοχοί του,

   Κυνικός, αναίσχυντος, αδιάντροπος, ξετσίπωτος, ανερυθρίαστος ο νεοοθωμανός Ερντογάν αντί να ψελλίσει ένα ταπεινό «συγγνώμη»,  για το κακούργημα, με ύφος χιλίων σειχουλισλάμηδων, δήλωσε: «Δεν υπάρχει τίποτα  για το οποίο να πρέπει οι Τούρκοι να αισθάνονται  ντροπή. Δεν έχει καταγραφεί καμία γενοκτονία, καμία τυραννία και καμία ενέργεια που να κάνει αυτό το έθνος να νιώθει ντροπή»!!!

Λειτουργία μελλοντική, οι Έλληνες μαζί....


Εκλογές και ΜΜΕ -- Η Ευρώπη όντως αλλάζει, αλλά όχι από αυτούς που στηρίζουν τα ελληνικά μέσα


Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή, η τηλεόραση έχει γεμίσει από τηλεοπτικά σποτ υποψηφίων. Βέβαια, στα κανάλια με την τηλεθέαση βλέπουμε μόνο τους «μεγάλους» ή αυτούς που πληρώνουν αδρά για την αγορά τηλεοπτικού χρόνου. Ετσι, βλέπουμε, π.χ., τον Θεοδωράκη του 0,0000001%, αλλά τον Τζήμερο δεν τον βλέπουμε. Βλέπουμε τα μεγάλα κόμματα, αλλά τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα δεν τα βλέπουμε. 
Δεν βλέπουμε επίσης τις τάσεις στην Ευρώπη. Ακούμε μόνο τα παπαγαλάκια να αναμασούν τα ίδια και τα ίδια περί «ανόδου της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού». Ακούμε πόσο η δημοκρατία κινδυνεύει από ανθρώπους που έχουν παραχωρήσει την εθνική κυριαρχία, τα οικονομικά της χώρας και την τύχη της σε «αγνώστους Χ», σε υπερεθνικούς απρόσωπους οργανισμούς, που στελεχώνονται και διοικούνται από άσχετους με τα συμφέροντα της χώρας μας. Κι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το θράσος να μας πουν ότι η δημοκρατία κινδυνεύει από όσους επιθυμούν να επανέλθει η διαχείριση των θεμάτων της χώρας στα εθνικά όργανα και όχι στον κάθε άγνωστο τεχνοκράτη, που παριστάνει τον κηδεμόνα.

«Εν τω ονόματι του Ιησού…» -- του αειμνήστου Ιωάννου Κορναράκη, Καθηγητού Παν. Αθηνών

Eίναι αλήθεια ότι ή πρώτη σύλληψη, από το λογοκρατούμενο πνεύμα μας, της λειτουργίας της επικλήσεως του ονόματος του Ιησού είναι συνήθως μια διαφάνεια νοησιαρχική. Τη διαδικασία της επικλήσεως συλλαμβάνουμε ως καθαρή νοητική λειτουργία. Αλλά αν βιώνουμε έναν ορισμένο βαθμό αγιοπνευματικής εμπειρίας, το πνεύμα μας, καθώς ανοίγει τις πύλες του για να δεχθεί την εικόνα της λειτουργίας της επικλήσεως του ονόματος του Ιησού, δεν υποδέχεται μια παράσταση της διανοίας αλλά μια άγιοπνευματική «Θεία Λειτουργία», στην οποία εκφράζεται συνοπτικά όλη η δυναμική λυτρωτική παρουσία της ζωής του Κυρίου. Η επίκληση του ονόματος του Ιησού δεν είναι μια τυπική (μηχανική – ψυχολογική) επανάληψη προβολής νοητικών διαφανειών στην οθόνη του πνεύματός μας. Είναι αναμφιβόλως η έκχυση της συνολικής δυναμικής του σωτηριολογικού Του έργου στην καθολική μας ύπαρξη.