Οικουμενισμός --π. Θεόδωρος Ζήσης


Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος : Το Οικ. Πατριαρχείο διακινδυνεύει την ενότητα της Ορθοδοξίας

The temptation is the same in our very close and brotherly Ukraine, where the passion filled chauvinist-Russophobes, led by corrupt politicians with the assistance of Uniates and, unfortunately, with the uncanonical cooperation of the Ecumenical Patriarchate, deepened and spread the existing schism and seriously jeopardized the unity of Orthodoxy in general. 


http://spc.rs/eng/patriarchal_nativity_encyclical_2018

Σύναξη του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού


O Συναξαριστής της ημέρας.

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2019

Τη Ζ΄ (7η) Ιανουαρίου, η Σύναξις του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού ΙΩΑΝΝΟΥ.                                                                                                                                     
Συνέδραμε δε και η της παντίμου τούτου χειρός προς την Κωνσταντινούπολιν συνέλευσις.                                                                                                                                    
Ιωάννου του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού την Σύναξιν και εορτήν παρελάβομεν άνωθεν και εξ αρχής να εορτάζωμεν τη επαύριον των Αγίων Θεοφανείων, ήτοι κατά την σήμερον, επειδή ούτος υπηρέτησεν εις το μυστήριον του Βαπτίσματος του Κυρίου· όθεν διατην αιτίαν ταύτην συναριθμείται και η εορτή αύτη με τας λοιπάς εορτάς του Προδρόμου, ίνα μηδέν σιωπήσωμεν από τα εκείνου θαυμάσια και υπερφυσικά χαρίσματα.

Γενοκτονία: Eθνικό και διεθνές ζήτημα

Χρειάζεται στρατηγική για να αναγκαστεί η Τουρκία να αναγνωρίσει τα εγκλήματά της κατά των Ελλήνων και των άλλων χριστιανών της Ανατολίας

Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Στο άρθρο μας της Παρασκευής κάναμε αναφορά στο θέμα της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, και της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη μαρτυρική Αμισό για να αρχίσει η τελευταία και αγριότερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην αναφορά μας αυτή καταδεικνύεται η απουσία στρατηγικής -εν αντιθέσει προς τους Αρμένιους- από πλευράς του ελληνικού κράτους αλλά και του οργανωμένου χώρου των προσφύγων από την ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο, την Καππαδοκία, τη Σμύρνη, το Αϊδίνι, τη Φώκαια, την Πέργαμο, το Αϊβαλί, την περιφέρεια του Μαρμαρά, τη Βιθυνία και από άλλες περιοχές της Ανατολίας για διεκδίκηση της δικαίωσης, η οποία περνά μέσα από την αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα και εν τέλει από την ίδια την Τουρκία.

Σαλβίνι : «Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς»

Ο Iταλός υπουργός Eσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Ματτέο Σαλβίνι επανήλθε με σημερινή ανάρτησή του στο διαδίκτυο στην υπόθεση των δύο πλοίων των μη κυβερνητικών οργανώσεων, τα Sea Eye και Sea Watch, που έχουν καταφύγει στα χωρικά ύδατα της Μάλτας με σαράντα εννέα πρόσφυγες και μετανάστες.
«Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς. Δυο σκάφη που ανήκουν σε ΜΚΟ βρίσκονται σε χωρικά ύδατα της Μάλτας: οι επιβαίνοντες σε αυτά πρέπει να αποβιβαστούν στην Βαλέτα», τονίζει ο Σαλβίνι, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.
«Η στάση της Ευρώπης, η οποία σιωπά, προκαλεί μόνον ντροπή. Προφανώς, τα 'μαθηματάκια' ανθρωπιάς αφορούν μόνον την Ιταλία. Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και ψεύδη», καταλήγει ο Ματτέο Σαλβίνι.

Επεισοδιακή η επίσκεψη του Πατριάρχη Θεόφιλου στη Βηθλεέμ

Δεκάδες συγκεντρωμένοι Παλαιστίνιοι προχώρησαν σε αποδοκιμασίες καθώς ο Θεόφιλος ετοιμαζόταν να εισέλθει, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στο Ναό της Γεννήσεως.
Οι Παλαιστίνιοι ζητούν τη παραίτηση του Θεόφιλου κατηγορώντας τον ότι πούλησε εκκλησιαστική γη στους Ισραηλινούς.

Πηγή: Associated Press

Προς νέα συστήματα oλοκληρωτικής εξουσίας

Οσα συγκεντρώνει το 1/10 των κατοίκων της γης συγκεντρώνει τό 90% του υπολοίπου πληθυσμού. Ο μισός πληθυσμός της γης χρονίως υποσιτίζεται

Από τον Σαράντο Ι. Καργάκο

Η πολιτική, στήν πράξη καί ὄχι στή θεωρία, δέν εἶναι ἄσκηση φιλανθρωπίας, εἶναι ἄσκηση συμφερόντων. Ὅπως ἔχει γράψει ὁ Τζών Κέννεθ Γκαλμπραίηθ στό βιβλίο του «Ὁ Θρίαμβος-Μυθιστόρημα τῆς σύγχρονης διπλωματίας» γιά τούς παλαιότερους πολιτικούς, οἱ προειδοποιήσεις γιά κάποιες δυσμενεῖς ἐξελίξεις «ἔχουνε ἕνα κάπως ἱερουργικό χαρακτῆρα σάν τίς προειδοποιήσεις περί αἰωνίου κολάσεως στή λειτουργία τῆς Ἐπισκοπιανῆς Ἐκκλησίας» (σ.165). Δέν ξέρω τί γίνεται καί τί λέγεται στήν Ἐπισκοπική Ἐκκλησία καί, συνεπῶς, δέν ἔχω ἄποψη. Ξέρω, ὅμως, τί γινόταν καί τί γίνεται στήν πολιτική. Μπορεῖ ὁ Ἀριστοτέλης νά τήν ὅριζε ὡς «ἐπιστήμη τά καλά καί τά δίκαια σκοπουμένη» ἀλλ’ αὐτή μᾶλλον πρός τό ἄδικο σκοπεῖ. Ἀφότου τό 1960 ὁ Ἀμερικανός ἐπικοινωνιολόγος Marshall McLuhan ἔπλασε τόν ὅρο «Παγκόσμιο χωριό» καί, ἀκολούθως, ὡς προέκταση πολιτικο-οικονομική, ἄρχισε ὁ χορός τῆς λεγομένης παγκοσμιοποιήσεως (globalisation), διαχύθηκε τότε σέ ὅλη τήν οἰκουμένη ἡ ψευδής ἀντίληψη ὅτι θά πάψουν τά μίση μεταξύ τῶν κρατῶν, ὅτι ὅλοι θά ζοῦν ἀδελφωμένοι σ’ ἕναν κόσμο χωρίς σύνορα καί ὅτι ὁ παγκόσμιος πλοῦτος θά γίνει κοινό ἀγαθό μέ τή διεύρυνση τῶν ἀγορῶν, μέ τίς χαμηλές τιμές τῶν παραγομένων ἀγαθῶν, μέ τήν προστασία τῶν ἐργαζομένων καί μιά περισσότερο σεβαστική συμπεριφορά πρός τόν πλανήτη πού μᾶς φιλοξενεῖ. Ὅλα ὅμως πῆγαν στραβά.

Νομιμοποιούν τρεις εθνικισμούς οι Πρέσπες

Για ποιους λόγους δεν πρέπει κανείς Ελληνας βουλευτής να ψηφίσει την κατάπτυστη συμφωνία που προωθεί η κυβέρνηση

Από τον Κωνσταντίνο Χολέβα*

Καλή χρονιά και ευλογημένη. Είθε να έχουμε μέσα στο 2019 εθνικές επιτυχίες και να σταματήσουν τα λάθη στην εξωτερική πολιτική, τα οποία οφείλονται στην ανιστόρητη, διεθνιστική και εθνικώς ταπεινωτική αντίληψη των πραγμάτων από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Κάνω έκκληση σε όλους τους βουλευτές μας να μην υπερψηφίσουν και να μην κυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν αυτή έλθει στην ελληνική Βουλή. Οποιος την υπερψηφίσει αυτομάτως νομιμοποιεί το μοναδικό κομμουνιστικό κατάλοιπο το οποίο έχει απομείνει στη Ευρώπη μετά την κατάρρευση των καθεστώτων σταλινικού τύπου. Δηλαδή, το τεχνητό «μακεδονικό έθνος», το οποίο επινοήθηκε κατά τη δεκαετία του 1920 από την Κομμουνιστική Διεθνή και επεβλήθη διά της βίας στη Νότιο Σερβία / Βαρντάρσκα από τον δικτάτορα Τίτο το 1944. Η ενδεχόμενη κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή θα νομιμοποιήσει τρεις εθνικισμούς. Και εξηγούμαι:

Δόθηκε η αυτοκεφαλία στη σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας

Αφού το Φανάρι αποκατάστησε τους σχισματικούς στην Ουκρανία , τους έδωσε και την Αυτοκεφαλία διχάζοντας τον Ορθόδοξο λαό.
Ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος υπέγραψε σήμερα, Σάββατο, τον Τόμο για την εκχώρηση αυτοκεφαλίας στη νέα Εκκλησία της Ουκρανίας.
Στην υπογραφή του Τόμου για την εκχώρηση αυτοκεφαλίας στη λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας προχώρησε το Σάββατο ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος. Η τελετή μεταδόθηκε από κανάλια της ουκρανικής τηλεόρασης.

Θείον Όραμα -- Ανδρέας Καρκαβίτσας

Δε λέτε, ρε παιδιά, τίποτα να ζεσταθούμε;
Και με το λόγο φάνηκε μαύρο κορμί στην ανοιχτή θυρίδα, κύλησε από τη σκάλα κάτω ο Κώστας ο θερμαστής, βαρυτυλιγμένος στην πατατούκα του. Έκανε κρύο δυνατό. Βοριάς εξύριζε τα πέλαγα, πάγωνε τ' ακρογιάλια, κρουστάλλιαζε τα στοιβαγμένα χιόνια στα βουνά. Και το πλήρωμα, ναύτες και θερμαστές, συναγμένοι ολόγυρα στη θερμάστρα, φρόντιζαν να ζεσταθούν με τη φασκομηλιά και το ψωμοτύρι. Ο λύχνος, καρφωμένος στη μέση ενός στύλου, φώτιζε και κάπνιζε μαζί τα περίγυρα σωθέματα. Διπλά-τριπλά τα κρεβάτια κολλημένα στα πλευρά, με τα μαύρα τους στρωσίδια, θύμιζαν νεκροθήκες στ' ανήλιαστα βάθη της γης ταιριασμένες. Κοντά η καμαρούλα του ναύκληρου, ανοιχτόπορτη, έδειχνε άλλο κρεβάτι στρωμένο, δυο-τρεις φωτογραφίες παλιές, μια χρωμολιθογραφία χανούμισσας, χρυσοφορεμένης και ξαπλωμένης σε πουπουλένια προσκέφαλα.

ΕΤΟΣ ΕΙΡΗΝΙΚΟΝ --- του αειμνήστου Στεργίου Σάκκου, Ομ. Καθηγητού Α.Π.Θ.

᾿Από τίς εὐχές, πού ἀφειδώλευτα ἀκούγονται τίς μέρες τίς γιορτινές, ξεχωρίζω αὐτήν, πού ποθεῖ καί εὔχεται νά ᾿ναι τό νέο ἔτος εἰρηνικό. Δικαιολογοῦν, νομίζω, τήν ἐπιλογή ὄχι μόνον οἱ πρόσφατες συγκυρίες καί τά ἐπεισόδια, πού ἀναστάτωσαν καί πάλι τήν πρωτεύουσα, τήν συμπρωτεύουσα καί ἄλλες πόλεις τῆς Πατρίδας μας, ἀλλά καί ὁ ἴδιος ὁ πόθος, πού ἀπό παλιά φωλιάζει στοῦ καθενός τήν καρδιά· νά ζοῦμε εἰρηνικά. Εἶναι ὁ πόθος, πού ὤθησε τούς Ρωμαίους νά ἀλλάξουν τήν παράδοσή τους καί νά μή λογαριάζουν ὡς πρῶτο μήνα τοῦ ἔτους τόν Μάρτιο, πού τούς θύμιζε τόν θεό τοῦ πολέμου Mars, ἀλλά τόν ᾿Ιανουάριο.

1944: Πρόβα σταλινικής δικτατορίας του ΚΚΕ

Ο Καστοριάδης, ο οποίος δεν μπορεί να τοποθετηθεί στα… δεξιά του πολιτικού φάσματος, ήταν ξεκάθαρος και για τις σφαγές που διέπραξε το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της Κατοχής


H ώρα της αλήθειας εσήμανε τον Δεκέμβρη του '44. Τι είδους αστικό ή ρεφορμιστικό κόμμα ήταν αυτό που, αν αφήσουμε κατά μέρος την σκοτεινή και όχι τελείως γνωστή ιστορία των δισταγμών και του ηλιθίου τρόπου με τον οποίο η σταλινική διεύθυνση -από την δική της άποψη- έδωσε την μάχη των Αθηνών, προσπαθούσε να καταλάβει την εξουσία με τα όπλα, έσφαζε τους πάντες και τα πάντα κ.τ.λ. Και τι κινούσε και υποκινούσε τις μάζες που το ακολουθούσαν; […]
Η κατάσταση ήταν τραγική - να βλέπεις τον κοσμάκη να κατεβαίνει από την Καισαριανή, από το Παγκράτι, να ανεβαίνει από το Περιστέρι και να είναι έτοιμος να σκοτωθεί και εσύ να ξέρεις ότι αυτό για το οποίο σκοτώνεται είναι για να εγκαταστήσει εδώ στρατόπεδα συγκεντρώσεως και σταλινική δικτατορία».