Ἀπό τήν ἁγιοπατερική παράδοση στήν «μεταπατερική ἀσυνέχεια» -- π. Γεωργίου Δ. Μεταλληνοῦ, ὁμοτίμου καθηγητοῦ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράδοση στήν γλῶσσα τῆς Ὀρθοδοξίας σημαίνει τήν ἀδιάκοπη συνέχεια τοῦ ὀρθοδόξου τρόπου ὑπάρξεως, πού κλείνει μέσα του τήν ἀληθινή πίστη, ὡς φρόνημα καί στάση ζωῆς σέ ὅλες τίς πτυχές της.


 1. Ἡ Θεολογία καί Ποιμαντική Πράξη τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μέχρι τήν ἅλωση τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἀπό τούς Ὀθωμανούς (1453) εἶχε ὡς κύριο στόχο της τήν διαφύλαξη τῆς Ὀρθοδοξίας, ὡς τῆς« ἅπαξ τοῖς ἁγίοις παραδοθείσης πίστεως» (Ἰούδ. 3), γιά τήν συνέχεια τῆς ὁμολογίας καί παραδόσεως τῶν Ἀποστόλων καί τῶν ἁγίων Πατέρων. Αὐτό ὅμως ἀπαιτοῦσε καί τήν λόγῳ καί ἔργῳ ἀπόκρουση τῶν αἱρέσεων γιά τήν προστασία τοῦ Ποιμνίου καί τήν διασφάλιση τῆς δυνατότητας σωτηρίας, δηλαδή θεώσεως.

Οικουμενισμός= τό μυστήριο της ανομίας (11ον)


ΘΕΟΤΟΚΕ ΠΑΡΘΕΝΕ --- Orthodox Hymns


Τη ΙΖ΄ (17η) του Αυγούστου, μνήμη του Αγίου και πολυάθλου Οσιομάρτυρος ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ του Νέου,

του εκ Σαμαρίνης της Ηπείρου καταγομένου και εν έτει αωη΄ (1808) αθλήσαντος.                                                 

Δημήτριος ο Οσιομάρτυς, ο νεοφανής του Χριστού αριστεύς, εγεννήθη κατά τα τέλη του δεκάτου ογδόου αιώνος εν τινι χωρίω της Ηπείρου, καλουμένω Σαμαρίνα. Αγαπήσας την μοναχικήν πολιτείαν, εγκατέλειψε πάντα τα εν τω κόσμω, και άρας τον ζυγόν του Κυρίου, προσήλθεν εις τι Μοναστήριον της πατρίδος αυτού και εγένετο Μοναχός. Εις αυτό δια των καμάτων της εν πνεύματι ζωής και των καθ’ εκάστην θείων αναβάσεων καθήγνισε και σώμα και ψυχήν, και εγένετο σκεύος εκλεκτόν και δεκτικόν του θείου της χάριτος φωτισμού.

Κατά τη Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως του 1724:

«Εκείνοι οπού αποσκιρτήσουσιν από την ευσέβειαν και αφήσουσι μεν τα
πάτρια και ορθά της πίστεως ημών δόγματα και τας κοινάς παραδόσεις της Εκκλησίας, περιπέσωσι δε και εξολισθήσωσιν εις νεωτερισμούς και αλλοκότους υπολήψεις και έθη ετερόδοξα και παραχαράξωσι και νοθεύσωσι την της ευσεβείας αλήθειαν, οι τοιούτοι ούτε πλέον είναι, ούτε ονομάζονται τη αληθεία Χριστιανοί, αλλ’ ως ετερόδοξοι και νεωτεριστάς εκκόπτοντας και χωρίζοντας της εκκλησιαστικής και χριστιανικής ολομελείας και της ιεράς μάνδρας εκβάλλοντας ως πρόβατα ψωριώντα και μέλη σεσηπότα (
Mansi, 37, 209)!

«Μια συγγνώμη για τη Γενοκτονία»!


Το μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία να αναλάβει, έστω αναδρομικά, την ευθύνη για τα εγκλήματα εις βάρος των Ποντίων
Ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στις εκδηλώσεις εορτασμού για την Κοίμηση της Θεοτόκου στον Ιερό Χώρο της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο.
«Οι Ελληνες οφείλουμε να αγωνιστούμε, ώστε οι θύτες της Γενοκτονίας των Ποντίων να εκφράσουν τουλάχιστον μια ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη» σημείωσε με νόημα ο κ. Παυλόπουλος, λέγοντας ότι η μεγάλη γιορτή αποκτά και έναν ιδιαίτερο, λαμπρό εθνικό συμβολισμό, γιατί η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι και ημέρα μνήμης για τον Πόντο και τον Ποντιακό Ελληνισμό. 

ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

«ἕως τοῦ θανάτου ἀγώνισαι περὶ τῆς ἀληθείας, καὶ Κύριος Θεὸς πολεμήσει ὑπὲρ σοῦ» (Σοφία Σειρὰχ 4, 28)

16.8.2019

Ἀγαπητοί μας φίλοι ,

Ὅπως ἔχετε ἤδη διαπιστώσει, λόγῳ πολλῶν σατανικῶν ἀντιξοοτήτων καὶ ἐλλείψεως προσωπικοῦ, ἔχομε παραμείνει παρὰ πολὺ πίσω καί στὰ περιοδικά μας καὶ στὶς ἀναρτήσεις μας καὶ στὶς διάφορες ἄλλες ἐκδόσεις μας.

Εκοιμήθη ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Μολυβδοσκεπάστου Γέροντας Θεόδωρος Διαμάντης †16-08-2019

Ἱερὰ Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής καὶ Κονίτσης

Ἱερὰ Μονὴ Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου

16/8/2019 Ἐκδημία Καθηγουμένου
Ἡ ἀδελφότητα τῆς Ἱερᾶς Μονῆς μὲ υἱϊκή θλίψη ἀναγγέλλει τὴν πρὸς Κύριον ἐκδημία τοῦ μακαριστοῦ πατρὸς ἡμῶν καὶ Καθηγουμένου Ἀρχιμανδρίτου Θεοδώρου  Διαμάντη.


20170320_230353
Γέροντας Θεόδωρος. Ηγούμενος της Ι.Μ. Μολυβδοσκεπάστου

Ηγούμενος στο μοναστήρι της Θεοτόκου: «Η εικόνα της Παναγίας γύρισε τη φωτιά»

Ο ηγούμενος του μοναστηριού της Θεοτόκου μιλάει για το θαύμα που έσωσε το μοναστήρι
Σε θαύμα αποδίδει ο ηγούμενος του μοναστηριού της Θετόκου στο χωριό Μακρυμαλλή της Εύβοιας, το γεγονός ότι το μοναστήρι σώθηκε την τελευταία στιγμή από την πύρινη λαίλαπα. Ο ηγούμενος, μιλώντας στην κάμερα του OPEN TV και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σπανό, απέδωσε το θαύμα στην Παναγία που προστάτευσε τον ίδιο και το μοναστήρι. «Πήραμε την εικόνα της Παναγίας και φύγαμε.. Και ω του θαύματος, γύρισε η φωτιά ανάποδα και το μοναστήρι σώθηκε…Για την Παναγία ζω!!!», είπε χαρακτηριστικά στην τηλέοπτική κάμερα.
«Φοβηθήκαμε αλλά είπαμε ότι θα τα κανονίσει όλα ο Θεός», συμπλήρωσε και περιέγραψε τις πολύ δύσκολες στιγμές που έζησε ο ίδιος και οι μοναχοί. Οι πυκνοί καπνοί έζωσαν το μοναστήρι, με τον ηγούμενο και τους μοναχούς να παίρνουν τις εικόνες και τα ιερά κειμήλια στα χέρια και να φεύγουν κακήν κακώς.«Η εικόνα είναι θαυματουργή, βρέθηκε πριν από 500 χρόνια», τόνισε μεταξύ άλλων ο ηγούμενος.
Από την Τετάρτη το πρωί (14/8) το μοναστήρι έχει άλλη εικόνα. Όλα γύρω του καμένα και αυτό στέκεται όρθιο,  έτοιμο να γιορτάσει την Παναγία. Τα πυροσβεστικά οχήματα δεν έχουν ωστόσο φύγει από κοντά του, ούτε οι εθελοντές που παραμένουν στη θέση τους για οτιδήποτε χρειαστεί.