Ιερομόναχος Ευθύμιος Τρικαμηνάς. Eρμηνεία του 15ου Κανόνος από το νέο βιβλίο του, που μόλις κυκλοφόρησε.


Ἡ ἐπιβολή λοιπόν τῶν κυρώσεων ἦτο γνωστή εἰς τους Πατέρας καθώς καί ἡ ἄσκησις βίας καί διά τοῦτο ἔχει μεγάλη ἀξία ἡ ἐμμονή των εἰς τήν διακοπή τῆς μνημονεύσεως τοῦ νέου Πατριάρχου Δημητρίου. Εἶναι λοιπόν ἄξιον ἀπορίας τό τί προέκυψε καί, μετά ἀπό τίς δύο ἀποφάσεις τῆς ἱερᾶς Κοινότητος καί τίς γραπτές ἀπαντήσεις τῶν μονῶν, ὑπέστειλαν οἱ ἁγιορεῖτες Πατέρες τήν σημαία τῆς ὁμολογίας, δεδομένου ὅτι, ὄχι μόνο οἱ δύο ἑπόμενοι Πατριάρχες μετά τον Ἀθηναγόρα δέν διώρθωσαν τίποτε στά θέματα τῆς πίστεως, ἀλλά ἀπεναντίας ἐπροχώρησαν σέ μεγαλυτέρους συμβιβασμούς καί προδοσίες. Ἡ μεγαλύτερη προδοσία καί ὁ χειρότερος συμβιβασμός ὅλων τῶν αἰώνων στήν ἱστορική πορεία τῆς Ἐκκλησίας εἶναι αὐτός πού ἔγινε στήν διετία 1991-1993, κατά τήν ὁποία ἀνεγνωρίσθησαν ὡς ἔγκυρα στό Σαμπεζύ καί στό Μπελαμέντ τοῦ Λιβάνου τά μυστήρια τῶν Μονοφυσιτῶν καί τῶν Παπικῶν ἀντιστοίχως. Αὐτό σημαίνει ἀφ’ ἑνός μέν ὅτι οἱ Παπικοί καί οἱ Μονοφυσίτες, χωρίς νά ἀποκηρύξουν οὐδεμία αἵρεσι καί παραμένοντας ἐκεῖ ὅπου εὑρίσκονται, ἔχουν τό ἅγιον Πνεῦμα, τό ὁποῖο τούς
ἁγιάζει τά μυστήρια πού τελοῦν, ἀφ’ ἑτέρου οἱ Πατέρες καί οἱ Σύνοδοι πού τούς ἀπέκοψαν ἀπό τήν Ἐκκλησία και τούς ἀνεθεμάτισαν ἦσαν, οὔτε λίγο οὔτε πολύ, παρανοϊκοί καί διέπραξαν τό μεγαλύτερο ἔγκλημα τῶν αἰώνων, ἐφ’ ὅσον ἀπέκλεισαν ἀπό τήν σωτηρία καί τήν Ἐκκλησία διά μέσου τῶν αἰώνων ἄπειρα πλήθη ἀνθρώπων. Ἐπί πλέον δε μέ αὐτές τίς ἀποφάσεις ἐδείξαμε ὅτι, τό νά εἶναι κάποιοι ἐντός ἤ ἐκτός Ἐκκλησίας καί νά ἔχουν ἔγκυρα ἤ ἄκυρα μυστήρια, δέν εἶναι θέμα κατ’ ἐξοχήν Ὀρθοδόξου πίστεως καί αἱρέσεως ἀντιστοίχως, ἀλλά θέμα τό ὁποῖο ρυθμίζεται ἀπό κάποια Σύνοδο ἤ διμερῆ ἐπιτροπή καί βεβαίως ἕνας τρόπος ἄγνωστος σέ ὅλους ἀνεξαιρέτως τούς ἁγίους ὅλων τῶν αἰώνων.

Συνεχίζεται.

Εκκλησιαστικά νέα 27/6


Αιμοδοσία  θα γίνει σήμερα  Τετάρτη 27/6  στον Καθεδρικό Ιερό Ναό  Αποστόλου Παύλου Κορίνθου από τις 4:00μμ έως τις 8:00 το βράδυ.

Με θέμα «προληπτικά μέτρα εν όψει του καλοκαιριού θα μιλήσει η κ. Αμαλία Λεντζή σήμερα  Τετάρτη 27/6 στις 7:30μμ στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Υμηττού .


Στο Δημοτικό Σχολείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς  ( επί της οδού Πατρών 122-124) πραγματοποιούνται εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά. Πληροφορίες στον τηλεφωνικό αριθμό 210-4610915.

Πενθήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Βουλγαρία διοργανώνει ο Ραδιοφωνικός  Σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας από  18-22 Ιουλίου.  Οι συμμετέχοντες στο προσκύνημα θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την περίφημη Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου της Ρίλλας,  η οποία  ιδρύθηκε τον δέκατο αιώνα και διακρίνεται για τις αξιόλογες εικόνες της, τις Ιερές Μονές Ροζένσκι και Μπάτσκοβο ,  ιστορικά μνημεία όπως τους Ιερούς Ναούς Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι και  Αγίας Κυριακής , την πρωτεύουσα Σόφια, τη Φιλιππούπολη με το περίφημο ρωμαϊκό Θέατρο του Τραϊανού και τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το Μέλνικ με τα αξιόλογα φυσικά φαινόμενα και άλλα αξιοθέατα. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεσθε στους τηλεφωνικούς αριθμούς του Ρ/ Σ :
210-4118602 και 210-4118640.

Συνεχίζονται επίσης οι εγγραφές για το θερινό πρόγραμμα   του Δημοτικού Σχολείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς που θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιουλίου. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν μαθητές του Σχολείου της Μητροπόλεως αλλά και άλλων σχολείων ηλικίας 6-12 ετών.  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει :
-Αθλητικές δραστηριότητες, ( όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλλευ, πιγκ-πογκ,κολύμβηση). -Εκπαιδευτικές δραστηριότητες,(όπως πληροφορική, ξένες γλώσσες, καλλιτεχνική απασχόληση και θεατρικό παιχνίδι).
Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στον τηλεφωνικό αριθμό:210-4610915.

Θύματα του Διαβόλου ο Μέγας Φώτιος, ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, ο Άγιος Μάρκος Ευγενικός, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης και πλείστοι άλλοι πολέμιοι των αιρέσεων του Παπισμού !!!


"Θλίβεται κανείς και σπαράσσει μέχρι βαθέων, αναλογιζόμενος και μόνο την πατριαρχική ρήση, που θεωρεί τους Αγίους Πατέρες, οι οποίοι αγωνίσθηκαν εναντίον του πάπα ως θύματα του Διαβόλου και αξίους της συγχωρήσεως και του ελέους του Θεού .
Αν όμως, , είναι όργανα και θύματα του Διαβόλου, πρέπει να τους διαγράψουμε από τις δέλτους των Αγίων, να καταργήσουμε τις εορτές και τις ακολουθίες, και αντί να επικαλούμεθα τις πρεσβείες και την βοήθειά τους, να τους κάνουμε μνημόσυνα και τρισάγια, για να τους συγχωρήσει ο Θεός."

Πρωτοπρεσβύτερος Θ. Ζήσης.

Εβδομάδα «Τσαμουριάς» στα Τίρανα

Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Τσαμουριάς» το κέντρο των Τιράνων, γέμισε πανό που αναγράφουν: «Αγαπώ την Τσαμουριά» (I Çamëria).

Η πρωτοβουλία ανήκει στο κόμμα των Τσάμηδων «PDIU», που είναι εταίρος στην κυβέρνηση Μπερίσα που ουσιαστικά στηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που στόχο δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ελληνική μειονότητα στη χώρα.

Τα αλβανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο σε ρεπορτάζ τους για τις «μακάβριες σφαγές Τσάμηδων» από τις ελληνικές αρχές, φιλοξενώντας τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του PDIU, Shpetim Idrizi. Την ίδια ώρα βέβαια αποκρύπτουν, πως οι Τσάμηδες εγκατέλειψαν το ελληνικό έδαφος ως «εγκληματίες πολέμου» αφού συνεργάστηκαν κατά του ελληνικού πληθυσμού με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς κατακτητές.

«Αυτή την εβδομάδα, τιμούμε τους Τσάμηδες μάρτυρες. Είναι εβδομάδα όλων των Αλβανών, γιατί η Τσαμουριά είναι όλων των Αλβανών. Το Τσάμικο ζήτημα είναι σήμερα πιο έντονο όσο ποτέ, έχει κερδίσει τη μάχη με το χρόνο. Εμείς σήμερα είμαστε αποφασισμένοι όσο ποτέ άλλοτε, να φτάσουμε μέχρι τέλους το Τσάμικο ζήτημα» δήλωσε συγκεκριμένα ο ίδιος, ζητώντας από τα Τίρανα να θέσουν το θέμα στη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Οι εκδηλώσεις για την «Εβδομάδα Τσαμουριάς» στην Αλβανία, θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου, με αποκορύφωση την πορεία-πρόκληση προς τα ελληνικά σύνορα και το τελωνείο της Κακαβιάς.

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ -ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ



Αδελφέ Δημήτριε σε ευχαριστούμε!

• πλήν ὅτι μολυσμόν ἔχει ἡ κοινωνία ἐκ μόνου τοῦ ἀναφέρειν αὐτόν, κἂν ὀρθόδοξος εἴη ὁ ἀναφέρων”. ((Ἐπιστολή Ἁγιορειτῶν πρός τόν Βασιλέα Μιχαήλ τόν Παλαιολόγον, εἰς: Δοκίμιον Ἱστορικόν Μοναχοῦ Καλλίστου Βλαστοῦ, ἐκδ. 1896, σελ. 97-107).


Τότε ένας ησυχαστής μου υπενθύμισε την περίπτωση του ασκητού πού, μετά την άλωση τής Κωνσταντινουπόλεως, είδε επάνω στήν αγία Πρόθεση ερειπωμένου Ναού, μία γουρούνα με τα νεογνά της και άρχισε να κλαίει και νά οδύρεται. Τότε ενεφανίσθη Άγγελος Κυρίου και του λέγει· Αββά, τί κλαίεις; Γνωρίζεις ότι, αυτό πού είδες, είναι πιο ευάρεστον στόν Κύριον από την αναξιότητα τών ιερέων, πού λειτουργούσαν; Και ο Αγγελος εγένετο άφαντος.
(από το κείμενο του Θεόκλητου Διονυσιάτη:Μελαγχολικές ενοράσεις).

Στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κοζάνη θα βρεθεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.


 Διαβάστε  τον υπόλοιπο κατάλογο των παρευρισκόμενων αρχιερέων.

Συνοδεία Οικουμενικού Πατριάρχη:
1. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέργαμου Ιωάννης
2. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος
3. Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεούπολεως Παντελεήμων
4. Πανοσιολογ. Μ. Αρχιδιάκονος Μάξιμος Βγενόπουλος
5. Πανοσιολογ. Διάκονος Ιωακείμ Μπίλλης,  Υπογραμματέας Αγίας & Ιεράς Συνοδου
6. Πανοσιολογ. Μ, Ιεροκήρυξ Αρχιμανδρίτης  Βησσαρίων Κομζιάς
7. Εντιμώτ. Συμεών Φραντζελάς, Αρχικλητήρ,
8. Εντιμωτ. Νικόλαος ΜαγγΙνας, Δημοσιογράφος
9. Εντιμ. Σταύρος Γαργαρίδης Εκπρόσωπος Νολαίας Ομογένειας της Πόλης

Σεβασιώτατοι Μητροπολίτες
1. Σταγών και Μετεώρων  Σεραφείμ
2. Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος
3. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος
4. Θεσσαλονίκης Άνθιμος
5. Περιστερίου Χρυσόστομος
6. Γρεβενών Σέργιος
7. Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος
8. Καρπενησίου Νικόλαος
9. Άρτης Ιγνάτιος
10. Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεος
11. Ααρίσης και Τ υρνάβου Ιγνάτιος
12. Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων
13. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος
14. Ελασσώνος Βασίλειος
15 Καστορίας Σεραφείμ
16. Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος
17. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Κύριλλος
18. Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος
19, Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος
20. Σιδηροκάστρου Μακάριος
21. Κέρκυρας και Παξών Νεκτάριος
22 Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωττίας Ιωήλ
23 Αλεξανδρουττόλεως Ανθιμος
24. Νεαττόλεως και Σταυρουττόλεώς Βαρνάβας
25. Σισανίου και Σιατίοτης Παύλος
26. Μεσσηνίας Χρυσόστομος
27. ΠοΑυσνής και Κιλκισίου Εμμανουήλ
28. Ζακύνθου Διονύσιος
29. Κηφισίας, Αμαρουσίου και ΩρωπΟύ Κύριλλος
30. Λαγκαδά Ιωάννης
31. Δωδώνης Χρυσόστομος
32. Θερμοπυλών Ιωάννης
—-Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών Δημήτριος.
— Από το Πατριαρχείο Ιεοοσολύμων: Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιόππης Δαμασκηνός,
Πανεριώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος.

kozan.gr

Γκρούεφσκι: «Η Ελλάδα ασκεί πολιτική γενοκτονία εναντίον μας»


«Η Ελλάδα ασκεί πολιτική γενοκτονία εναντίον μας. Αυτό που κάνει η Ελλάδα αφορά τη μοίρα των ανθρώπων, παρεμποδίζει την ένταξή μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και όλα τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο χθεσινοβραδινής συνέντευξής του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Κανάλ 5».

Σε ερώτηση για το τι αναμένει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι είπε ότι, «έχοντας υπόψη το παρελθόν του κ. Σαμαρά και τις απόψεις του για το θέμα αυτό, δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά».

Ο κ. Γκρούεφσκι υποστήριξε ότι ο κ. Σαμαράς, το 1991, ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, από κοινού με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, «δημιούργησε το πρόβλημα της ονομασίας».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι ευθύνες που έχει κάποιος ως πρωθυπουργός μίας χώρας είναι διαφορετικές από απόψεις και θέσεις που εξέφραζε από άλλη θέση και ως εκ τούτου, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα περιμένει μερικούς μήνες μέχρι να διαπιστώσει ποια θα είναι η οριστική θέση του κ. Σαμαρά κι «εάν υπάρχει βούληση από την ελληνική πλευρά για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας».

Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι πιθανή η επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ για τον καθορισμό των «κόκκινων γραμμών» της χώρας, καθώς, όπως είπε, η αντιπολίτευση δεν έχει συνεπή στάση επί του ζητήματος της ονομασίας και μεταβάλει συνεχώς τη θέση της για το θέμα αυτό.

Όλα σωστά, αλλά που ήταν η ".. ἡ πλειοψηφία τῶν Θεσσαλονικέων" όταν ο Μπουτάρης έβαλε για Δήμαρχος;


Μας έστειλαν την κάτωθι επιστολή με την παράκληση να  την δημοσιεύσουμε.

http://orthodoksikinisithessalonikis.wordpress.com/


Ἀνοικτή ἐπιστολή διαμαρτυρίας πρός τόν Πρωθυπουργό γιά τίς Gay Pride καί τήν προώθηση τῆς ὁμοφυλοφιλίας

Θεσσαλονίκη      26/6 / 2012
Πρός τόν Πρωθυπουργό τῆς Ἑλλάδας
κ. Ἀντώνιο Σαμαρᾶ.
κοινοποίηση: Δήμαρχο καί ἀντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης , Δημάρχους ὅλης τῆς χώρας
Ἀξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ τά σέβη μας,
εἴμαστε μία ὁμάδα ἰδιωτικῆς πρωτοβουλίας-δράσης Ὀρθόδοξων Χριστιανῶν Ἑλλήνων πολιτῶν ( Ὀρθόδοξη Νεολαία Θεσσαλονίκης ).
Θεωρήσαμε ἐπιβεβλημένο νά σᾶς ἀποστείλουμε τήν παρούσα ἐπιστολή ὡς χρέος ἀγάπης μας πρός τόν Τριαδικό Θεό, τούς συμπολίτες μας, τήν πατρίδα μας καί γιά τήν περιφρούρηση τῶν χρηστῶν ἠθῶν, ἀπαραίτητα ὅλα ὥστε νά διαβιοῦμε σέ ὑγιή κοινωνία.
Προκλητικότατη ἀφορμή γιά ἐμᾶς ὑπῆρξε ἡ διοργάνωση τοῦ 1ου Gay-pride festival πού διοργανώθηκε στήν πόλη τοῦ Ἁγίου Δημητρίου καί ἁγιοτόκο πληθώρας Ἁγίων πόλη μας Θεσσαλονίκη, στίς 22 καί 23 Ἰουνίου. Ἡ διοργάνωση  τοῦ ἐν λόγῳ φεστιβάλ, διεξήχθη μέ τίς ἀπαράδεκτες «εὐλογίες»-ἐνέργειες»  τοῦ Δημάρχου της κ. Μπουτάρη καί χωρίς νά ἐρωτηθεῖ δημοκρατικά ἡ πλειοψηφία τῶν Θεσσαλονικέων.
H συνέχεια, ‘’κλικ’’ πιο κάτω στο: Read more

Άγιος Ιουστίνος (Πόποβιτς) : Άνθρωπος και Θεάνθρωπος.

Τα θεανθρώπινα μέσα δεν είναι άλλο παρά αι θεανθρώπιναι ασκήσεις-αρεταί. Και αυτάς δύνανται να εφαρμόζουν επιτυχώς μόνον οι θεανθρώπινοι, οι χριστοφόροι ασκηταί. Αι θεανθρώπιναι αρεταί ευρίσκονται μεταξύ των εις οργανικήν σχέσιν. Η μία εκπηγάζει εκ της άλλης, η μία συμπληρώνει την άλλην.                                                                                                                                                                   Η πρώτη μεταξύ των ασκήσεων-αρετών είναι η άσκησις της πίστεως. Δι΄ αυτής της ασκήσεως πρέπει να περάση και συνεχώς να περνά η ψυχή του λαού μας, να παραδοθή δηλαδή η ψυχή αύτη εις τον Χριστόν άνευ επιφυλάξεων και συμβιβασμών, να εμβαθύνη μέχρι τα θεανθρώπινα βάθη, να ανυψώνεται εις τα θεανθρώπινα ύψη. Πρέπει να δημιουργηθή εις τον λαόν μας το αίσθημα ότι η πίστις του Χριστού είναι αρετή υπερεθνική, οικουμενική και καθολική, τριαδική, και ότι το να πιστεύη κανείς εις τον Χριστόν σημαίνει να υπηρετή τον Χριστόν και μόνον τον Χριστόν, εις όλα τα γεγονότα της ζωής του.  


Συνεχίζεται.                                                                                                                                                  

Έως τον Ιούνιο 17.240 ανθρωποκτονίες έγιναν στο Σικάγο της Αμερικής!!!

Διαβάζω σήμερα στην εφημερίδα New York Times:


Έως τον Ιούνιο 17.240 ανθρωποκτονίες έγιναν στο Σικάγο της Αμερικής!!!


Αμερική, αμερική καλά μου λέγαν μερικοί πως είσαι χώρα, χώρα τραγική..... 

" εις τα ίδια ήλθε, και οι ίδιοι αυτόν ου παρέλαβον".....     (Ιωάν.  1, 11).


As of June 17, 240 people had been killed here this year, mostly in shootings, 66 more deaths than occurred in the same period in 2011.


http://www.nytimes.com/2012/06/26/us/rate-of-killings-rises-38-percent-in-chicago-in-12.html?nl=todaysheadlines&emc=edit_th_20120626

π. Θεόδωρος Ζήσης - Περί του ονόματος του Βαπτιστού


Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιούν 2012 από 
π. Θεόδωρος Ζήσης - Περί του ονόματος του Βαπτιστού κατά τον Νικηφόρο Θεοτόκη (video)
Πηγή: http://www.impantokratoros.gr/8CBD01A2.el.aspx