«Η φαρισαϊκή δομή της ψυχικής συγκρούσεως» -- του αειμνήστου Ιωάννου Κορναράκη καθηγητού Παν. Αθηνών

Μιά ακτινογραφία του έσω μας φαρισαίου !!

Μια βασική δομή της ψυχικής συγκρούσεως είναι και η φαρισαϊκή. Τα κεντρικά χαρακτηριστικά της "φαρισαϊκής" δομής είναι σε πρώτη φάση δύο: η εξωτερική συμπεριφορά και η εσωτερική ψυχοδυναμική δραστικότητα.

Η εξωτερική "φαρισαϊκή" συμπεριφορά: Η φαρισαϊκή δομή της ψυχικής συγκρούσεως εκφράζεται με τα εξής ιδιαίτερα στοιχεία.

1). Με πληθωρική ευσέβεια ή τήρηση των θρησκευτικών τύπων. Στη συμπεριφορά του Φαρισαίου κυριαρχεί η αγχώδης τάση για βίωση και πλήρωση κάθε θρησκευτικού "τύπου", που θεωρείται απαραίτητος για την αυτοβεβαίωση της θρησκευτικής υπεροχής. Ο Φαρισαίος έχει τη δίψα του θρησκευτικού βιώματος.

Οικουμενισμός= τό μυστήριο της ανομίας (10ον) μέρος


Δεύτε λαοί -- Orthodox Hymns


Χωρίς σχόλια...


O Συναξαριστής της ημέρας.

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018

Τη Β΄ (2α) Νοεμβρίου, μνήμη των Αγίων Μαρτύρων ΑΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΠΗΓΑΣΙΟΥ, ΑΦΘΟΝΙΟΥ, ΕΛΠΙΔΗΦΟΡΟΥ και ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΟΥ.                                                                

Ακίνδυνος ο Άγιος Μάρτυς και οι συν αυτώ μαρτυρήσαντες Άγιοι Μάρτυρες κατήγοντο από την Περσίαν, ήσαν δε εκ των πρώτων αρχόντων του βασιλέως των Περσών Σαβωρίου Β΄ του βασιλεύοντος εν έτει τλ΄ (330). Ει δε και οι Πέρσαι πρώτοι από τους άλλους λαούς εγνώρισαν τον σαρκωθέντα Χριστόν και με δώρα τον επροσκύνησαν και θεοπρεπώς τον ετίμησαν, εν τούτοις ύστερον και πάλιν απανθρώπως τους δούλους του εκόλασαν, καθώς από πολλών Αγίων Μαρτύρων φαίνεται, εξόχως δε από το Μαρτύριον των ώδε εγκωμιαζομένων Αγίων, το οποίον προσέξατε, ίνα πολλήν ωφέλειαν λάβητε.

Ἀπὸ τὸν Μέγα Βασίλειο («Ὅροι κατ᾽ ἐπιτομήν) :


«Ἐὰν τὰ ἁμαρτήματά μας, ὅπως εἶναι φυσικόν, συμβαίνει καὶ νὰ μετροῦνται καὶ νὰ ἀριθμοῦνται, ἐνῶ τὸ ἔλεος τοῦ Θεοῦ εἶναι ἀμέτρητο καὶ οἱ οἰκτιρμοί του ἀναρίθμητοι, δὲν ἔχουμε καιρὸ γιὰ ἀπόγνωση καὶ ἀπελπισία, ἀλλὰ γιὰ ἐπίγνωση τοῦ ἐλέους τοῦ Θεοῦ καὶ καταδίκη τῶν ἁμαρτημάτων, τῶν ὁποίων ἡ ἄφεση, ὅπως λέγει ἡ Ἁγία Γραφή, παρέχεται μὲ τὸ Αἷμα τοῦ Χριστοῦ. Ὅτι δὲ δὲν πρέπει νὰ ἀπογοητευόμαστε, τὸ διδασκόμεθα σὲ πολλὰ σημεῖα καὶ μὲ πολλοὺς τρόπους, ἀλλ᾽ ἰδιαίτερα ἀπὸ τὴν Παραβολὴ τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ, ποὺ ἀναφέρεται στὸν Ἄσωτον Υἱόν, ποὺ πῆρε τὴν πατρικὴ περιουσία καὶ τὴν κατανάλωσε στὶς αἰσχρὲς πράξεις του».

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Τα λουκέτα στα σχολεία και τα συνθήματα για το... ΝΑΤΟ

Από τη Δρ Ελένη Παπαδοπούλου*

Συνεχίζεται και φέτος η τήρηση της λαϊκής, πλέον, παράδοσης των καταλήψεων σε διάφορα σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με τη λαϊκή αυτή παράδοση, που βαστάει από τις αρχές του ’90, καθώς ουδείς ενδιαφέρθηκε να την αντιμετωπίσει, κάποιοι μαθητές, λέμε τώρα, κλείνουν με λουκέτα την πόρτα του σχολείου και δεν αφήνουν κανέναν να μπει, λες και το σχολείο είναι το μαγαζί τους. Συγχρόνως φροντίζουν να τραμπουκίζουν επαρκώς όποιον διανοηθεί να φέρει αντίρρηση. Την τιμητική τους έχουν τα αυτοκίνητα διαφωνούντων διευθυντών και καθηγητών, τα οποία θα περάσουν ένα μίνι ρεκτιφιέ και θα βρεθούν εντελώς τυχαία με σπασμένα παράθυρα, σκασμένα λάστιχα και γρατσουνισμένες πόρτες.

Και τη θρησκεία;

Με πρόσχημα την αναθεώρηση του Συντάγματος, βάζουν στο μάτι και την Ορθοδοξία
Από τον
Κώστα Κατσαφάδο*

Είτε το θέλει ο κ. Τσίπρας είτε όχι, η Εκκλησία της Ελλάδας και η Ορθοδοξία ήταν από τους πυλώνες δημιουργίας αυτού του κράτους. Και μπορεί στο πέρασμά τους αυτά τα τριάμισι χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιπές δυνάμεις που τον απαρτίζουν να διέλυσαν κάθε αξιακό κώδικα που είχε απομείνει όρθιος από τη λαίλαπα των Μνημονίων, φαίνεται όμως ότι αποφάσισαν πλέον να στοχοποιήσουν κάθε ταυτοτικό στοιχείο των Ελλήνων. Μετά την Παιδεία, που έχει παραδοθεί στους κάθε λογής μπαχαλάκηδες και καταληψίες, με πρόσχημα την απαραίτητη αναθεώρηση του Συντάγματος βάζουν στο μάτι και την Ορθοδοξία.

Ηχηρό «όχι» από τα Τίρανα στην παράδοση της σορού του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Ο εισαγγελέας Τιράνων αρνήθηκε το αίτημα της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα να μεταφερθεί η σορός του 35χρονου ομογενή στο Αργυρόκαστρο, παρατείνοντας την αγωνία και τον πόνο της οικογένειας γύρο από την υπόθεση που εξελίσσεται σε θρίλερ.
Συνεχίζεται το θρίλερ γύρω από την παράδοση της σορού του Κωνσταντίνου Κατσίφα, με οικογένεια Κατσίφα οι αλβανικές Αρχές με τη σορό του 35χρονου ομογενούς. Ενώ αρχικά υπήρξε η πληροφορία πως η σορός θα παραδιδόταν στους συγγενείς του στο Αργυρόκαστρο, οι εισαγγελικές αρχές στα Τίρανα ζητούν από τον πατέρα του θύματος, Ιωάννη Κατσίφα, να μεταβεί στην αλβανική πρωτεύουσα προκειμένου να υπογράψει μια σειρά από έγγραφα αγνώστου περιεχομένου.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται, ενώ τη Δευτέρα οι αλβανικές αρχές καλούσαν την οικογένεια να παραλάβει τη σορό και στη συνέχεια υπαναχώρησαν επικαλούμενες τη διεξαγωγή δεύτερης, ανεξάρτητης, έρευνας.

Οἱ καταδότες Τσάμηδες καί ὁ ἀλβανικός ἐθνικισμός


ΔΙΑΠΟΡΟΥΝ πολλοί γιά τόν μαφιόζικο τρόπο πού ἐδολοφονήθη ὁ Βορειοηπειρώτης Κωνσταντῖνος Κατσίφας ἀπό ἀλβανικό ἀπόσπασμα. Δέν θά ἔπρεπε. Οἱ ἀλβανικές ἀρχές ποτέ δέν εἶχαν μπέσα γιά νά ἔχουν τώρα, πού ὅπως ἀποκαλύπτεται ἔδωσαν τήν χαριστική βολή μέ σφαῖρα στό μέτωπο στόν ἤδη βαριά κτυπημένο ἀπό ἄλλη βολίδα στό θώρακα Κατσίφα. Δέν ἦταν ἡ πρώτη φορά καί φοβούμεθα δέ θά εἶναι καί ἡ τελευταία. Ποτέ δέν θά γίνουν κράτος δικαίου καί ποτέ δέν θά γίνουν μέλος τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως. Τό γεγονός ὅτι ἀρνοῦντο ἀρχικῶς νά δεχθοῦν τήν μετάβαση Ἕλληνος ἰατροδικαστοῦ γιά νά ἐξετάσει τό πτῶμα τοῦ ἄτυχου νεαροῦ συνιστοῦσε ὁμολογία ἐνοχῆς. Ἡ «Ἑστία» δημοσιεύει σήμερα μιά πολύ πρόσφατη ὁμιλία τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου γιά τήν δράση τῶν Τσάμηδων ἐπί Κατοχῆς. Μᾶς θυμίζει μέ ποιούς ἔχουμε νά κάνουμε ὅταν ἐκεῖνοι ἔχουν ἐξουσία!
«Τό καλοκαίρι τοῦ 1943 ἡ Παραμυθιά καί τά χωριά τοῦ κάμπου της βίωναν μιά σκληρή Κατοχή. Ἡ περιοχή ζοῦσε τήν κορύφωση τοῦ δράματος πού εἶχε ἀρχίσει τήν ἄνοιξη τοῦ 1941, μέ τήν ἐπικράτηση τῶν “δυνάμεων τοῦ Ἄξονα” στήν Ἑλλάδα. Στήν Θεσπρωτία εἶχε ἐπιβληθεῖ μία τριπλῆ κατοχή –τῶν Γερμανῶν, τῶν Ἰταλῶν καί τῶν Τσάμηδων, οἱ ὁποῖοι ἔσπευσαν ἀπό τήν ἀρχή νά συνεργασθοῦν ἀπροκάλυπτα μέ τούς κατακτητές.

«Μην ξανακουμπήσετε τον Κωνσταντίνο μας»

Να μη γίνει άλλη εξέταση ζήτησαν από τους Αλβανούς οι συγγενείς του Κατσίφα! Μαρτυρίες - σοκ για την εισβολή στο σπίτι
Aίτημα να μην υπάρξει καμία άλλη εξέταση στη σορό του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που δολοφονήθηκε από άνδρες των αλβανικών ειδικών δυνάμεων ανήμερα την 28η Οκτωβρίου στο χωριό Βουλιαράτες, υπέβαλε χθες στις Αρχές του Αργυροκάστρου η οικογένεια του 35χρονου. Οι συγγενείς του Κωνσταντίνου ζητούν από τις αλβανικές Αρχές να σταματήσουν κάθε διαδικασία για νέα νεκροτομή στη σορό του, ακόμα και με την παρουσία Ελληνα ιατροδικαστή. 
Τα συγγενικά πρόσωπα του αδικοχαμένου 35χρονου δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις Αρχές της γειτονικής χώρας, ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνουν έναν γολγοθά, καθώς ακόμη δεν έχουν πάρει στα χέρια τους το άψυχο σώμα του αγαπημένου τους προσώπου. Η σορός του Κωνσταντίνου παρέμεινε και χθες στα Τίρανα, κάτι που σημαίνει ότι ο εφιάλτης των συγγενών του 35χρονου θα συνεχιστεί και σήμερα... Την ίδια στιγμή, οι αλβανικές Αρχές προσπαθούν να αποκρύψουν όλα τα στοιχεία από τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, να θολώσουν εντελώς τα νερά και να τον παρουσιάσουν απλά ως εξτρεμιστή.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ -- Τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση

Στις πανηγύρεις τῶν διαφόρων Ἱερῶν Μονῶν, Ἱερῶν Ναῶν καὶ προσκυνημάτων παρατηρεῖται ἀθρόα προσέλευση πιστῶν, οἱ ὁποῖοι θέλουν νὰ τιμήσουν τὸν Ἅγιο, ποὺ ἑορτάζει καὶ νὰ ζητήσουν τὶς πρὸς τὸν Κύριον πρεσβεῖες του. Ἱκανοποιοῦν ἀνάγκη τῆς ψυχῆς τους. Προσφέρουν τὸν ὀβολό τους, προσκυνοῦν τὶς εἰκόνες, ἀσπάζονται τὰ ἱερὰ λείψανα καὶ συμμετέχουν στὸ κατανυκτικὸ κλίμα, ποὺ δημιουργοῦν οἱ ἱερὲς ἀκολουθίες. Συνήθως οἱ ὑπεύθυνοι κληρικοὶ ἢ μοναχοί προσκαλοῦν καὶ τὸν οἰκεῖο μητροπολίτη, ὁ ὁποῖος, διὰ τὸ λαμπρότερο τῆς πανηγύρεως, προσκαλεῖ καὶ μερικοὺς ἄλλους ἐν Χριστῷ ἀδελφούς του καὶ γεμίζει ὁ Ἱερὸς Ναὸς μὲ λαμπροφορεμένους ἀρχιερεῖς! Τὰ «Εἰς πολλὰ ἔτη, Δέσποτα» καὶ οἱ φῆμες παίρνουν καὶ δίνουν.

ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ

Οι κατέχοντες θέσεις εξουσίας ενοχλούνται από τις πράξεις θυσίας γιατί τονίζουν την ανεπάρκεια και τη δειλία τους

Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ανήκει πια στη χορεία των ηρώων του Ελληνισμού, που ανυψώθηκαν πιστοί στο καθήκον της υπεράσπισης των αξιών τους. Βάδισε στον δρόμο του χρέους και της βαριάς κληρονομιάς της ελευθερίας και της τιμής. Και πέταξε ψηλά με τη λαχτάρα της νίκης να ταράζει τα βαλτόνερα της σήψης μας.
Την ώρα που έδινε τη μάχη του περικυκλωμένος από τους εκατοντάδες εκτελεστές της νιότης του, αποζητώντας προστασία στις βίγλες των βουνοπλαγιών του χωριού του, στις Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο χαμηλά, στο στρατιωτικό κοιμητήριο του χωριού, εκεί όπου αναπαύονται οι εκατοντάδες Ελληνες ήρωες του έπους του 1940, τελούνταν το μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών τους.
Ο πρόξενος, οι ελληνικές Αρχές της περιοχής αλλά και της Ελλάδας, η υπουργός Πολιτισμού της χώρας μας, Αλβανοί επίσημοι κ.ά. έδιναν το «παρών» στην τελετή. Εμαθαν τι συνέβαινε, αλλά δεν προέβησαν στην παραμικρή αντίδραση. Αφησαν τον Κωνσταντίνο μόνο να αντιμετωπίσει τους διώκτες του. Οπως έκαναν πάντοτε οι δειλοί και συμβιβασμένοι, σε κάθε εποχή...

Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας θα ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του Κ. Κατσίφα


Τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα θα αναζητήσει η εισαγγελία Πρωτοδικών.
Η υπόθεση θα ερευνηθεί στην Αθήνα, όπου διαβιβάστηκε σήμερα από την εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, δικογραφία που σχηματίστηκε για τον θάνατο του Κατσίφα στην Αλβανία, με καταθέσεις συγγενών του οι οποίες επέχουν θέση μηνυτήριας αναφοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγγελία Ιωαννίνων πήγε η αδελφή του θύματος, όπου προσκόμισε την ταυτότητά του, από την οποία προκύπτει ότι ο 35χρονος είχε ελληνική υπηκοότητα. Έτσι, σύμφωνα με το νόμο, η υπόθεση έρχεται στην Αθήνα λόγω αρμοδιότητας, καθώς αφορά κακούργημα που τελέστηκε στην αλλοδαπή σε βάρος Έλληνα υπηκόου.
Πηγή: ΑΠΕ