Η Νηστεία των Αγίων Αποστόλων

 
Εκκλησία της Κύπρου.
Δημοσιεύτηκε: Ιούνιος 16. 2011 10:43
Ενημερώθηκε: Ιούνιος 19. 2011 11:01

 
Η νηστεία  των  Αγίων  Αποστόλων (Πέτρου  και  Παύλου) δεν έχει συγκεκριμένη χρονική  διάρκεια, καθώς η έναρξή της εξαρτάται από την κινητή εορτή του Πάσχα. Αρχίζει από τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων και λήγει στις 28 Ιουνίου, δηλ.  την παραμονή της εορτής  των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κατά την περίοδο αυτή νηστεύουμε  από το κρέας  και τα γαλακτοκομικά,  το ψάρι  επιτρέπεται κάθε μέρα εκτός από Τετάρτη και Παρασκευή.
 

Συν πάσι τοις Αγίοις: Αγ. Ιουστίνου (Πόποβιτς)

Πριν την έλευση του Σωτήρος Χριστού στον επίγειό μας κόσμο, εμείς οι άνθρωποι γνωρίζαμε μόνον τον θάνατο, και ο θάνατος εμάς. Κάθε τι το ανθρώπινο ήταν διαποτισμένο με τον θάνατο, αιχμαλωτισμένο και κατανικημένο από αυτόν.

Ο θάνατος μάς ήταν πλησιέστερος και από τον εαυτό μας, και περισσότερο πραγματικός από εμάς τους ιδίους. Δυνατότερος, ασυγκρίτως δυνατότερος από κάθε άνθρωπο χωριστά, και από όλους τους ανθρώπους μαζί. Η γη ήταν φρικαλέα φυλακή του θανάτου, και εμείς ανίσχυροι, δέσμιοι και δούλοι του. Μόνον με την έλευση του Θεανθρώπου Χριστού η ζωή εφανερώθη. Εφανερώθη η ζωή η αιώνιος στους απελπισμένους θνητούς, στους αθλίους δούλους του θανάτου, σ’ εμάς.

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ HIV/AIDS

 19/06/2011

Του Αρχιμ.Παντελεήμονος Αραθύμου, Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Από 8ης έως 10ης Ιουνίου ε.ε., στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε διεθνής συνάντηση υψηλού επιπέδου (high-level meeting) του Οργανισμού για το HIV/AIDS. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε δέκα χρόνια μετά την ιστορική  πολιτική διακήρυξη του έτους 2001 και την υπογραφή της πολιτικής διακήρυξης  των κρατών-μελών του ΟΗΕ του έτους 2006, τα οποία δεσμεύθηκαν στην επίτευξη της πρόληψης και της θεραπείας του HIV/AIDS παγκοσμίως.