ΦΟΒΕΡΟ ΟΡΑΜΑ ΓΕΡΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ !!!


Αγιοποιήσεις -- Του Αθανασίου Σακαρέλλου, θεολόγου

Ο αγαπητός φίλος Misha έγραψε στην καταχώρησή του στις 15.11.2007: 

misha έγραψε:

φίλε Κοσμά, η αγιοκατάταξη των Ρομανώφ έγινε με ανάλογο τρόπο με αυτή του Θεοδοσίου του Μεγάλου, του Θεοδοσίου του μικρού, του Ιουστινιανού και αρκετών ακόμα επί Ρωμανίας.....
 
ούτε θεοσημείες των συγκεκριμένων έχουν αναφερθεί, ούτε ευλογημένα άγια λείψανα έχουμε.....
 
τουλάχιστον οι Ρομανώφ πέθαναν βιαίως από τους μπολσεβίκους......Θα μου επιτραπεί, με όλη την αγάπη και την εκτίμηση στον εκλεκτό φίλο, να πω τα εξής:
 

1. Τους τρεις αυτοκράτορές μας, τον Μεγάλο Θεοδόσιο Α΄, τον Θεοδόσιο Β΄ και τον Ιουστινιανό, η Εκκλησία τιμά ως αγίους της. Συγκάλεσαν Ορθόδοξες Οικουμενικές Συνόδους και συμφώνησαν με τις αποφάσεις τους σε θέματα Πίστεως. Εξηγήσαμε σε προηγούμενη δημοσίευσή μας στις 30.11.2007, ότι η Εκκλησία κατά τεκμήριο θεωρεί αγίους της, όσους Πατέρες έλαβαν μέρος σε τέτοιες Οικουμενικές Συνόδους. Το ίδιο ισχύει αλλά και όσους αυτοκράτορες συγκάλεσαν τις Οικουμενικές αυτές Συνόδους, συνήθως μετείχαν σε αυτές και κύρωσαν τις αποφάσεις τους. Εξηγήσαμε ακόμα, πως η δικαιολογία αυτής της αγιοποίησης των προσώπων αυτών είναι η κατά τεκμήριο απόκτηση από αυτούς της εμπειρίας του θείου δοξασμού, που αποδεικνύεται με την Ορθή Πίστη που εξέφρασαν και αγωνίστηκαν για αυτή.
Συγκεκριμένα:

2. Ο Μέγας Θεοδόσιος βασίλευσε από το 379 έως το 395.
Υπήρξε προστάτης του χριστιανισμού, τον οποίο επέβαλε ως επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας. Συγκάλεσε την Β' Οικουμενική Σύνοδο, η οποία πρόσθεσε τα πέντε τελευταία άρθρα στο Σύμβολο της Πίστεως. Μιά ατυχής ενέργειά του τον εξέθεσε στους υπηκόους του. Λόγω μιάς στάσης του λαού της Θεσσαλονίκης, διέταξε τη θανάτωση επτά, ή δεκαπέντε χιλιάδων λαού! 
Ο επίσκοπος Μεδιολάνων (Μιλάνου) Αμβρόσιος με επιστολή που του έστειλε τον έλεγξε αυστηρότατα και του συνέστησε μετάνοια. Όταν ο Θεοδόσιος μετά από λίγες μέρες θέλησε να εκκλησιαστεί στο Μιλάνο, ο άγιος Αμβρόσιος τον εμπόδισε στην είσοδο του ναού. Ο αυτοκράτορας υποχώρησε και παρέμεινε επί οκτώ μήνες σε μετάνοια. Προσεύχονταν γονατιστός και κλαίγοντας να τον συγχωρήσει ο Θεός. Τότε ο άγιος Αμβρόσιος του επέτρεψε να κοινωνήσει τα άχραντα μυστήρια. Ενταφιάστηκε στο ναό των αγίων Αποστόλων, όπου ενταφιάζονταν άγιοι. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 17 Ιανουαρίου.
 

Συνεχίζεται

Σιμωνόπετρα • Άγιον Όρος • Αγνή Παρθένε - Simonopetra • Mount Athos • Agni Parthene


O Συναξαριστής της ημέρας.

Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ. Χρύσανθου και Δαρείας μαρτύρων, Κλαυδίου, Ιλαρίας, Ιάσονος, Μάυρου και Παγχαρίου μαρτ.


Οἱ Ἅγιοι Μάρτυρες Χρύσανθος καὶ Δαρεία ἔζησαν κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ βασιλέως Νουμεριανοῦ (243 – 284 μ.Χ.). Ὁ Ἅγιος Χρύσανθος καταγόταν ἀπὸ τὴν Ἀλεξάνδρεια καὶ ἦταν υἱὸς ἐπιφανοῦς εἰδωλολάτρου. Ὅμως κατηχήθηκε στὴν Χριστιανικὴ πίστη ἀπὸ κάποιον Χριστιανὸ καὶ βαπτίσθηκε. Ὅταν ὁ πατέρας του πληροφορήθηκε τὸ γεγονός, τὸν φυλάκισε καί, γιὰ νὰ τὸν ἀποσπάσει ἀπὸ τὴν χριστιανικὴ πίστη, τοῦ ἔδωσε γυναῖκα τὴν ὡραία Δαρεία, ἡ ὁποία καταγόταν ἀπὸ τὴν Ἀθήνα καὶ ἦταν εἰδωλολάτρισσα.

Η αιρετική πατρικία

Κάποια πατρικία, που λεγόταν Κοσμιανή ( 6ος αι. ) ήρθε μια νύχτα να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ. Καθώς πλησίαζε, της παρουσιάσθηκε η Κυρία Θεοτόκος μαζί με άλλες γυναίκες και της είπε : 
-Δεν επιτρέπεται να μπεις εδώ, γιατί δεν είσαι δική μας.
 
Το είπε αυτό, γιατί η Κοσμιανή ανήκε στην αίρεση του Σεβήρου. Εκείνη όμως επέμενε και παρακαλούσε να της επιτρέψει την είσοδο. Τότε η Θεοτόκος αποκρίθηκε:
 
- Είναι αδύνατο να μπεις εδώ μέσα, αν προηγουμένως δεν έρθεις σε μυστηριακή κοινωνία με εμάς.
 
Κατάλαβε τότε η πατρικία ότι η είσοδός της εμποδίζεται επειδή είναι αιρετική, και ότι αν δεν προσέλθει στην Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν πρόκειται να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο.
 

Έτσι κι έκανε. Πρώτα-πρώτα εγκατέλειψε την αίρεση του Σεβήρου, κι ύστερα μετανοημένη κάλεσε τον διάκονο και μετέλαβε τα άχραντα μυστήρια. Τότε προχώρησε ανεμπόδιστα και προσκύνησε το ζωοποιό μνήμα του Σωτήρος Χριστού.

ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ --- του αείμνηστου Στεργίου Σάκκου Ομ. Καθηγητού Α.Π.Θ.

Γνώρισμα ζωής και πλούτος ακριβός του ανθρώπου η Ελπίδα. Ανάσα της ψυχής του όχι απλώς ισάξια, αλλά αναγκαιότερη από του σώματος την ανάσα. Την θαύμασαν όλοι από τα πανάρχαια χρόνια. Την απεικόνισαν με χρώματα εξαίσια οι ζωγράφοι. Της έπλεξαν εγκώμια και ύμνους οι ποιηταί. Εμβάθυναν στο νόημά της οι σοφοί. Μα και τους απλούς ανθρώπους συγκίνησε η παρουσία της. Την καμάρωσαν ως την πολυτιμότερη περιουσία τους εκείνοι, που αισθάνθηκαν να τους φουσκώνει τα στήθη το χαρούμενο φτερούγισμά της κι ένιωσαν διπλά έρημοι και δυστυχισμένοι εκείνοι, που στερήθηκαν τη συντροφιά της.

Η προσκύνησις του Τιμίου Σταυρού

«Τη αυτή ημέρα Κυριακή τρίτη των νηστειών, την προσκύνησιν εορτάζομεν του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.
Τον Σταυρόν, γη σύμπασα προσκυνησάτω,
Δι’ ου περ έγνωκέ Σε προσκυνείν, Λόγε»

Η Εκκλησία μας θέσπισε την Τρίτη Κυριακή των νηστειών την προσκύνηση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου, του θείου και ακαταμάχητου όπλου, για να λάβουμε παρηγοριά και να αντλήσουμε νέες δυνάμεις προς συνέχιση του επίπονου αγώνος της νηστείας της Σαρακοστής αφ’ ενός μεν δια να νεκρώσουμε τα πάθη μας και αφ’ ετέρου για να ευρεθούμε άξιοι των Αγίων Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου. Αναφέρεται στο Συναξαριστή του Τριωδίου ότι εορτάζομε την εορτή αυτή δια τους εξής λόγους:

Αύριο Κυριακή 19 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη : ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣhttp://ierosloxos2012.blogspot.ca/

Από τις 30 Μαρτίου αυτού του έτους η Ρωσική "Ορθόδοξος" Εκκλησία θα εορτάζει τον "άγιο" Πατρίκιο των Ιρλανδών....

Moscow, March 10 (Interfax) - The Russian Orthodox Church will from now on mark March 30 as Saint Patrick's Day in commemoration of St. Patrick (ca. 385-461 AD), a saint of the ancient and undivided Church, who is now widely known as the patron saint of Ireland.

"Among the important issues considered at the Holy Synod's meeting today was the inclusion of the names of ancient saints who acted in Central and Western Europe before 1054 in the menology. In all, the names of more than fifteen saints who acted in western countries have been included in the menology, among them Saint Patricius, the enlightener of Ireland, better known among our country's believers as Saint Patrick," Vladimir Legoyda, the chairman of the Synodal Department for Church, Society and Media Relations, said Interfax-Religion.

The list of saints was compiled based on information on their veneration by Orthodox believers in Western European dioceses of the Russian Orthodox Church and also based on the tradition of their veneration by other local Orthodox Churches, he said.

"Among the factors taken into consideration were the impeccability with which they professed the Orthodox faith, the circumstances of glorification, and the absence of the saint's name among those mentioned in polemical works dealing with the struggle against the Eastern Church and eastern rite," Legoyda said.

Saint Patrick's Day is celebrated annually in Western countries on March 17, the day of St. Patrick's earthly death.