Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ ---- ΛΑΜΠΡΙΝΗΙΩ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Παίρνουμε το καράβι από τον Πειραιά για Σίφνο μετά από 6 ώρες ταξίδι στα γαλαζοπράσινα κύματα φτάνουμε στις Καμάρες της Σίφνου,  με ἐνα  καταπληκτικό λιμάνι. Η Σίφνος είναι ένα όμορφο αιγαιοπελαγήτικο νησί  των κυκλάδων ένα νησί που παίζει με τα χρώματα Η καταπληκτική αρχιτεκτονική του νησιού εἰναι ἐνα ἀλλο στοιχείο του τόπου, Χρυσαφένιος ήλιος γαλαζοπράσινη θάλασσα, μπλἐ ουρανὀς αέριδες τα καλοκαίρια, βεγγέρες, παραδοσιακή μουσική, βασιλικοἰ και ιβίσκοι, μπουκαμβίλιες, απέραντο γαλάζιο, αλμυρόδεντρα στις ακτές του νησιού και αμάραντος που βρίσκεται κοντά στις πολλές εκκλησίες του μικρού αιγαιοπελαγήτικου νησιού, Χερρόνησος, Παναγία Πουλάτη, Φάρος, Πλατύς Γιαλός Αρτεμώνας και  η  πρωτεύουσα  της Σίφνου Απολλωνία, μυρωδιές από τοπικές συνταγές, και φιλοξενία  ξεχειλίζουν τα σοκάκια απο χαμόγελα και καλημέρες των ευγενικών κατοίκων της καταλαβαίνεις  ότι είσαι στην Σίφνο. Ένας ακόμα πανυγηράς θα γιορτάσει την εορτή της  Αγίας  η του Αγίου το εορταστικό τραπέζι και τα κρασιά, είναι δικά του έξοδα.Ένα χρόνο στο εικονοστάσι του σπιτιού του  με αναμένο το καντυλάκι, φύλαξε την εικόνα και σε λίγες ημέρες θα εορτάσει τον Άγιο βοηθεία μας να είναι . Ανεβαίνουμε προς το Αποκοφτό καταγάλανα νερά καλοκαίρι Αύγουστος ο μήνας της Παναγιάς μας και η Χρυσοπηγή ακούραστος προστάτης του νησιού και δικός μας εκκλησία του16 ου αιώνα γιορτάζει της Αναλήψεως πολλά τα θαύματα που έχει κάνει. Συχνά η εικόνα της τον χειμώνα, φυλλάσσεται και σε άλλες εκκλησίες του νησιού  για να την προσκυνούν οι κάτοικοι.

«ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ;» [εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 26-11-1989]

Σήμερα, αγαπητοί μου, μας διηγείται ο ιερός Ευαγγελιστής Λουκάς το περιστατικό που κάποιος νεαρός, άρχων και πλούσιος, ερώτησε τον Κύριον λέγοντάς Του: «Διδσκαλε γαθ, τ ποισας ζων αἰώνιον κληρονομσω;». Και ο Κύριος τού υπέδειξε την οδόν των αρετών. «Τς ντολς οδας», του λέγει, «τις εντολές τις γνωρίζεις». Δηλαδή η οδός κατακτήσεως της αιωνίου ζωής είναι πάρα πολύ γνωστή. Είναι η οδός της τηρήσεως των εντολών.

Ένα βήμα» να κάνουν ακόμα, και θα δεις τι έχει να γίνει! ....

Διαβάζω το γραπτό μιας ψυχούλας:



.........Τον επισκέφτηκα και του εξέθεσα όσα ανησυχητικά στοιχεία είχα υπ’ όψη μου. Ο παπα- Χαράλαμπος συμφώνησε απόλυτα μαζί μου, ότι οι παπικοί ενεργούν σε βάρος της Ορθοδοξίας και οι διάφορες δηλώσεις και ενέργειες του Αθηναγόρα ήταν απαράδεκτες. Τον ρώτησα, τι έπρεπε να γίνει. Μου απάντησε:
- «Ένα βήμα» να κάνουν ακόμα, και θα δεις τι έχει να γίνει!
Εγώ, το πίστεψα και ηρέμησα. Περίμενα «ένα βήμα» να κάνει ακόμα ο Αθηναγόρας. Ήμουνα βέβαιος ότι θα χάλαγε ο κόσμος από τις αντιδράσεις μας. Σε λίγο, γινότανε το επόμενο «ένα βήμα», χωρίς παραδόξως να γίνει τίποτε! Έτρεχα πάλι στον παπα- Χαράλαμπο και του έλεγα τα νέα κατορθώματα του Αθηναγόρα. Ο παπα -Χαράλαμπος μου έδινε πάλι την ίδια απάντηση. Εγώ ηρεμούσα και περίμενα το επόμενο «βήμα»! Και πάλι η ίδια ιστορία, η ίδια απάντηση! Ώσπου, απελπίστηκα και έπαψα να περιμένω. Επαναλήφθηκε ο μύθος του Χταποδιού και της μάνας του Χταπόδας, που έλεγε ο μακαρίτης ο Κόντογλου. Το 1990 επειδή δεν έβλεπα να γίνεται κανένα βήμα, απ’ όσα υπόσχονταν τότε όλοι οι γεροντάδες, αναγκάστηκα να το κάνω εγώ. 
Αποτειχίστηκα απ’ την «εκκλησία των πονηρευομένων»....