Εκκλησία και κόσμος -- του αειμνήστου Στεργίου Σάκκου Ομ. Καθηγητού Α.Π.Θ.

Η αγάπη του Θεού αγιάζει τον κόσμον
Είναι κάποιες αλήθειες παλιές, αλλά όχι ξεπερασμένες. Άφθορες από το πέρασμα του χρόνου, αδιάσειστες από τους σεισμούς και αδιάφθορες από τους συρμούς των καιρών μένουν φωτεινά μετέωρα. Φέγγουν στα σκοτάδια αυτού του κόσμου και κοντρολάρουν την πορεία μας μέσα σ΄ αυτόν. Διευκρινίζω ότι χρησιμοποιώ τη λέξη «κόσμος» με την ειδική έννοια, που της δίνει ο λόγος του Θεού· «ο κόσμος όλος εν τω πονηρώ κείται» (Α΄ Ιω. 5: 19). Ο κόσμος παραδομένος στον πονηρό, που τον ανακηρύσσει άρχοντα και κοσμοκράτορα του αιώνος τούτου, αντιτίθεται συνειδητά στο θέλημα του Θεού. Είναι εντούτοις, θαυμαστό ότι αυτός ο πονηρός κόσμος συνιστά το άμεσο αντικείμενο της αγάπης του Θεού.

π. Θεόδ. Ζήσης, Κείμενα Ορθοδοξίας των Ιωσήφ Βρυεννίου - Αγ. Κοσμά Αιτωλού - Φώτη Κόντογλου


Απάντηση στις φαντασιώσεις του ΚΚΕ

Δ΄ Kanon Anastaseos


Τη Η΄ (8η) Μαϊου, μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού ΙΩΑΝΝΟΥ του ΘΕΟΛΟΓΟΥ,

ή η Σύναξις της εκπεμπομένης εκ του τάφου αυτού αγίας κόνεως, ήτοι του μάννα.   

O Συναξαριστής της ημέρας.
Τετάρτη, 8  Μαϊου 2019                                                                    

Ιωάννης ο Θεολόγος ο θείος Απόστολος και Ευαγγελιστής, ο ηγαπημένος του Κυρίου Μαθητής, εγεννήθη μεν εις Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, μετέστη δε προς Κύριον, κηρύττων τον λόγον του Θεού εν Εφέσω εις γήρας βαθύ επί των ημερών του βασιλέως Τραϊανού (98-117). Όταν δε ο μακάριος Ιωάννης επρόκειτο να μετατεθή από της παρούσης ζωής, εις εκείνην την αιωνίαν και άληκτον, προγνωρίσας τούτο δια της εν αυτώ ενοικούσης θείας Χάριτος, παραλαβών τους μαθητάς αυτού ήλθεν έξω της πόλεως Εφέσου εις σημείον όπου και υπέδειξεν ο ίδιος να ανοιγή ο τάφος του. Εισελθών δε εν αυτώ μόνος έτι ζων, εκοιμήθη εκεί εν Κυρίω.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ -- Τώρα ο Ελληνικός λαός έχει επιλογή!


«Φαβορί» ο Προύσης για την Αμερική

Ποια άλλα ονόματα «ακούγονται» στο Φανάρι για τη θέση του Δημητρίου. Ωρα αποφάσεων και για Αυστραλία, Αγγλία
Εφτασε η ώρα της κρίσης και των σαρωτικών αλλαγών στην Ιεραρχία της Πρωτόθρονης Εκκλησίας, καθώς, όπως όλα δείχνουν, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή νέων ποιμεναρχών σε Αμερική, Αυστραλία και Αγγλία. H Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεδριάζει στο Φανάρι την ερχόμενη Πέμπτη και οι εργασίες της θα ολοκληρωθούν το Σάββατο. 

Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ -- του αειμνήστου ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΟΡΝΑΡΑΚΗ

Η πιο βασική κατάκτηση της ψυχολογίας υπήρξε ασφαλώς η «ανακάλυψη» του  ασυνειδήτου.
Η επισήμανση της άγνωστης αυτής περιοχής της ανθρωπίνης προσωπικότητος άνοιξε οπωσδήποτε τη θύρα διά της οποίας ημπορεί κανείς να ρίξη το βλέμμα του στο σκοτεινό βάθος της ψυχής. Ή τουλάχιστον, ύστερα από την ανακάλυψη αυτή, είναι σε θέση κανείς να αντιληφθή τη σημασία του ασυνείδητου αυτού βάθους για την όλη ψυχική και πνευματική πορεία του ατόμου.

Εξ άλλου είναι γεγονός που δεν ημπορεί κανείς να αμφισβητήση, ότι οι ερευνητικές προσπάθειες της ψυχολογίας μέσα στο σκοτεινό και σχεδόν ανερεύνητο ασυνείδητο βάθος της ανθρωπίνης προσωπικότητος έχουν μέχρι τώρα μια κάποια αξιόλογη επιτυχία. Η μεθοδολογία της προσπελάσεως στον χώρο του ασυνειδήτου μας έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα ωρισμένα μυστικά μονοπάτια που στο σύνολό τους διαγράφουν μια κάποια νομοτέλεια ωρισμένων μορφών ανθρωπίνης συμπεριφοράς.

Αλβανία: Νέα πρόκληση στα μειονοτικά χωριά!

Οργή Χειμαρριωτών για τη σπουδή της αστυνομίας να «ξηλώσει» τις δίγλωσσες πινακίδες στον Δ. Φοινίκης

Ρεπορτάζ Κέλλυ Φαναριώτη

Οργή και αγανάκτηση για την προκλητική στάση της αλβανικής αστυνομίας, που τα ξημερώματα της Κυριακής «ξήλωσε» τις δίγλωσσες πινακίδες από τα μειονοτικά χωριά του Δήμου Φοινίκης, εκφράζει μέσα από τη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ενωσης Χειμαρριωτών Σπύρος Κούτουλας. Οπως τονίζει, πρόκειται για μια πράξη που προσιδιάζει σε καθεστώτα ξένα προς τη δημοκρατία και τις αρχές της.
«Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό λέει πολλά. Εχουμε απευθείας επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, κάτι που γίνεται μόνο με άνωθεν εντολή. Με αφορμή τις εκλογές που πλησιάζουν ο πρωθυπουργός της χώρας θέλει να δείξει ποιος έχει την ισχύ. Λειτουργεί ακόμη με όρους δικτατορίας, κυβερνώντας τη χώρα μέσω της πίεσης και του εκφοβισμού» σημειώνει.