Ενας μοναχός εξωμολογήθηκε στον Αββά Σισώη: «΄Επεσα πάτερ. Τι να κάνω;»

«Σήκω», του είπε, με τη χαρακτηριστική του απλότητα ο άγιος Γέροντας.
«Σηκώθηκα Αββά μα πάλι έπεσα στην καταραμένη αμαρτία», ομολόγησε με θλίψη ο αδελφός.
«Και τι σε εμποδίζει να ξανασηκωθείς;»
«Ως πότε Αββά» ρώτησε ο αδελφός.
«΄Εως ότου να σε βρή ο θάνατος ή στην πτώση ή στην έγερση. Δεν είναι γραμμένο όπου ευρώ σε, εκεί και κρινώ σε; Μόνο εύχου στο Θεό να βρεθείς την τελευταία σου στιγμή σηκωμένος με την αγία μετάνοια.» του εξήγησε ο Αββάς Σισώης.

Η Θρησκειολογική σούπα των νέων Προγραμμάτων

Γράφει ο κ. Λέων Μπρανγκ, Δρ Θεολογίας, Κοσμήτωρ της ΠΕΘ

Κανένας δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα περνάει από μία βαθύτατη ηθική κρίση, η οποία είναι και η ουσιαστική αιτία της οικονομικής κρίσης που κλονίζει την χώρα ήδη παραπάνω από μία 5ετια. Επίσης γίνεται από όλους δεκτό, ότι βαρύτατη ευθύνη για την κρίση αυτή, τόσο την ηθική όσο και την οικονομική, φέρουν τα πολιτικά κόμματα της πατρίδας μας που εκπροσωπούνται στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Και ενώ είναι φανερό, ότι σχεδόν αποκλειστικά αυτά ευθύνονται, έχουν το θράσος και υπόσχονται ότι θα βγάλουν την Xώρα από αυτή την δεινή κατάσταση. Σε μία τέτοια κρίση το πιο φυσικό που έχει να κάνει κανείς είναι ο τονισμός των ηθικών αξιών, η ενίσχυση της ορθόδοξης παράδοσης της Xώρας, η παροχή κάθε βοήθειας στο έργο της Εκκλησίας, η ενίσχυση της παιδείας μέσω της καλλιέργειας ιδίως του Μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ) που με μοναδικό τρόπο καλλιεργεί τον άνθρωπο. Ο Ντοστογιέφσκι έχει επισημάνει μία μεγάλη αλήθεια λέγοντας: «Όταν δεν υπάρχει Θεός, όλα επιτρέπονται». Πέφτουν όλοι οι ηθικοί φραγμοί. Η Ρωσία που επί 70 χρόνια έζησε στη δίνη της αθεΐας, σήμερα βρίσκει πάλι το δρόμο της με τον επανευαγγελισμό της χώρας. Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα μοιάζουν να ακολουθούν άλλη πορεία. Δεν επιχειρείται αυτό το αυτονόητο, η επιστροφή στον θησαυρό της Εκκλησίας, από τον οποίο τρεφόταν επί χιλιετίες ο λαός της. Αντίθετα η Xώρα ωθείται από τις πολιτικές εξουσίες όλων των αποχρώσεων όλο και περισσότερο στον αποχριστιανισμό της, στην αθεΐα. Κυριολεκτικά με μανία γκρεμίζεται ό,τι έχει απομείνει από Χριστό στον τόπο αυτό.
Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της μανίας των πολιτικών εξουσιών εναντίον του Χριστού είναι οι περιπέτειες του Μαθήματος των Θρησκευτικών στα τελευταία χρόνια. Φθάνει δε η μανία αυτή στη κορύφωσή της με τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ο τωρινός Υπουργός έχει συνυφάνει με το πρόσωπό του σε μοναδικό βαθμό τον αμοραλισμό, την απάτη και τα ασύστολα ψεύδη, προκειμένου να παρουσιάζει τα άσπρα μαύρα και τα μαύρα άσπρα.

Η παλικαρίσια παρέμβαση του π. Θεοδώρου Ζήση στην Ημερίδα για τις Ισλαμικές σπουδές


Χορωδιακόν Σε υμνούμεν Σε ευλογούμεν Αξιον εστίν --- Orthodox Hymns

O Συναξαριστής της ημέρας.

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

Ιωαννικίου του μεγαλομάρτυρος, Νικάνδρου, Ερμαίου, Πορφυρίου.

Γεννήθηκε στὴ Βιθυνία τὸ 740 μ.Χ. Τὸν πατέρα του ἔλεγαν Μυριτρίκη καὶ τὴν μητέρα του Ἀναστασῶ. Καὶ οἱ δυὸ ἦταν εὐσεβεῖς γονεῖς καὶ παιδαγώγησαν τὸν γιό τους σύμφωνα μὲ τὶς ἐπιταγὲς τοῦ Εὐαγγελίου. Ὅταν ὁ Ἰωαννίκιος στρατεύτηκε, αὐτοκράτορας ἦταν ὁ τραχὺς εἰκονομάχος Κωνσταντῖνος ὁ Ε’. Αὐτὸς διέπρεψε στοὺς ἀγῶνες του κατὰ τῶν Βουλγάρων καὶ εἶχε μεγάλη ἐκτίμηση ἀπὸ τοὺς στρατιῶτες του. Ἡ ψυχολογία ποὺ καλλιεργήθηκε στὰ πεδία τῶν μαχῶν, παρέσυρε τὸν Ἰωαννίκιο καὶ στὸ θρησκευτικὸ ἔδαφος, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ γίνει εἰκονομάχος, σὰν τὸν αὐτοκράτορα. Ὅταν, ὅμως, ἀπολύθηκε ἀπὸ τὶς τάξεις τοῦ στρατοῦ, δὲν ἄργησε νὰ καταλάβει τὴν πλάνη του καὶ σὲ τί μεγάλα σφάλματα τὸν εἶχε ὁδηγήσει αὐτή. Τί νὰ κάνει ὅμως; Μὰ τί ἄλλο. Νὰ μετανοήσει καὶ νὰ ἐπανέλθει στὴν ὀρθόδοξη διδασκαλία ποὺ τοῦ πρόσφεραν οἱ εὐσεβεῖς γονεῖς του. Ἀμέσως, μάλιστα, ᾖλθε στὴ σκέψη τοῦ ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ: «Μνημόνευε οὒν πόθεν πέπτωκας, καὶ μετανόησαν καὶ τὰ πρῶτα ἔργα ποίησον». Θυμήσου, δηλαδή, ἀπὸ ποιὸ ἠθικὸ ὕψος ἔχεις πέσει καὶ μετανόησε καὶ κᾶμε πάλι τὰ ἔργα τῆς πρώτης ἀγάπης σου. Καὶ ὁ Ἰωαννίκιος μετανόησε εἰλικρινά. Ἐξομολογήθηκε τὸ ὀλίσθημά του, καταρτίσθηκε ἀνάλογα, ἔγινε μοναχὸς στὸν Ὄλυμπο καὶ πέθανε 94 χρονῶν στὴ Μονὴ Ἀντιδίου, διδάσκοντας στὸν κόσμο τὴν Ὀρθοδοξία.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης γράφει στην «Κλίμακά» του (Λόγος ΚΗ/ περί προσευχής) τα ακόλουθα:

«Όποιος κρατά στα χέρια του το ραβδί της προσευχής δεν πρόκειται να σκοντάψη. Αλλά και αν ακόμη σκοντάψη, δεν θα πέση εντελώς. Διότι η προσευχή είναι ένας ευσεβής τύραννος του Θεού. Την ωφέλειαν εκ της προσευχής μπορούμε να την καταλάβουμε από τα εμπόδια, που μας φέρνουν οι δαίμονες κατά τις ώρες των Ακολουθιών. Τον δε καρπόν της προσευχής, από την ήττα του εχθρού καθώς το λέγει και ο Ψαλμωδός: “Εν τούτω έγνων ότι τεθέληκάς με, ότι ου μη επιχαρή ο εχθρός μου επ᾽ εμέ” (Ψαλμ. Μ/ 12) τον καιρόν του πολέμου. Λέγει δε επίσης: “Εκέκραξα εν όλη καρδία μου” (Ψαλμ. ΡΙΗ/ 145), δηλαδή και με το στόμα μου και με την ψυχή μου και το πνεύμα μου, διότι ευρίσκονται συγκεντρωμένοι οι δύο τελευταίοι (ψυχή και πνεύμα), εκεί ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Θεός” (Ματθ. ΙΗ/ 20)».

Επίσημη επίσκεψη της Α.Μ. του Πατριάρχη Σερβίας κ. κ. Ειρηναίου στην Εκκλησία της Κύπρου (9-16 Νοεμβρίου 2016)

Η Α.Μ. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
κ.κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ
ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
(9-16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016)
Η Α.Μ. ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος,  μετά από πρόσκληση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, αφικνείται την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 20:35΄μ.μ., στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, προς πραγματοποίηση επταήμερης επίσημης επίσκεψης στη νήσο μας. Τούτον θα συνοδεύουν Αρχιερείς και κληρικοί της Εκκλησίας της Σερβίας.

Ο Πανσεξουαλισμός αφηνίασε.

Πολλά θηρία λυσσομανούν, δια να κατασπαράξουν τους Ορθοδόξους Έλληνας. Να εξαφανίσουν τον Ορθόδοξον Ελληνισμόν. Το πιο επικίνδυνον από αυτά, ο Πανσεξουαλισμός. Αποκτηνώνει τον άνθρωπον. Δολοφονεί την ψυχήν και θεοποιεί την σάρκα. Καταβιβάζει το κέντρον της σκέψεως του ανθρώπου από τον Θεοδρόμον νουν εις το υπογάστριον. Ανέκαθεν βεβαίως υπήρχεν ο «νόμος της σαρκός», που αντεστρατεύετο εις τον «νόμον της διανοίας». Σήμερα, όμως, προσέλαβε τας διαστάσεις συστηματικής κινήσεως. Σήμερα διαθέτει άφθονα και πλούσια μέσα: α) Τον ημερήσιον και περιοδικόν Τύπον. Αι φωτογραφίαι, που δημοσιεύονται, τροφοδοτούν τας κατωτέρας ορμάς· αφυπνίζουν την γενετήσιον βουλιμίαν· κατασπιλώνουν τον παρθενικόν θάλαμον της ψυχής με εικόνας και παραστάσεις αισχρότητος.
***
Ο  Ανώνυμος άφησε ένα  σχόλιο για την ανάρτησή σας "Ο Πανσεξουαλισμός αφηνίασε.":

Έχει χάσει πλέον ο Έλληνας το μπούσουλα! Δε ξέρω ειλικρινά δε ξέρω τι να πω! Από τη μια τα μνημόνια που ρήμαξαν την Ελληνική οικονομία αντί να την εξυγιάνουν, απ΄την άλλη η Τουρκική επιθετικότητα που μας έχει μετατρέψει σε Φιλανδοποίηση της χώρας. Απ΄την άλλη η Ελληνική παθογένεια στο πολιτικό σύστημα. Α΄την άλλη ο πνευματικός κόσμος σαν στείρα γριά δεν έχει τίποτα καινούργιο να πει ως πρόταση ώστε αυτή η νεολαία να βρει κάποια ερεθίσματα μήπως και αφυπνηστεί. Κι απ΄την άλλη μια νεολαία εντελώς υπνωτισμένη από τη τεχνολογία και τα πλούσια υλικά αγαθά. Και ξέρετε το χειρότερο απ΄ όλα είναι η κατάσταση αυτή της νεολαίας. Γιατί αποτελεί συνέχεια αυτού που είμαστε. Κι αυτό που είμαστε αύριο δε θα είναι.. Ναρκωτικά, σεξουαλισμός, εύκολη απόκτηση χρήματος μέσα από κατάπτυστα πρότυπα ανδρών και γυναικών, είτε σε μουσικοχορευτική υποκουλτούρα στα νυχτερινά καταγώγια είτε όταν εκδίδονται ή συνοδεύουν με το αζημίωτο νεαροί και νεαρές γριές και γέρους ένα βήμα πριν το τάφο!

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ --- ΑΘΩΝΙΚΑ ΑΝΘΗ

Χρειάζεται κατά καιρούς κάποια αιτία, μία νέα ιδέα, ένα σύνθημα μοντέρνο, δια να φανερωθή ο εσωτερικός, ο κρυπτός κόσμος των ιδεών μας, αι πεποιθήσεις μας, η πίστις μας. Χρειάζεται μία πνευματικής φύσεως λυδία λίθος, δια να δοκιμάση τι έχομεν μέσα εις τας καρδίας μας, ως ανεκδήλωτον σύστημα ιδεών, ως σύγχυσιν, ως κενόν, ως άρνησιν ή ως πίστιν. Από την άποψιν αυτήν αντιλαμβάνεται κανείς την σκοπιμότητα του Αποστόλου Παύλου λέγοντος: «Δει και αιρέσεις είναι εν υμίν, ίνα οι δόκιμοι φανεροί γένωνται», άρα και οι αδόκιμοι…                                                                        
Σήμερον εις τον χώρον της ορθοδόξου Ελλάδος, ως νέα ιδέα, ως λυδία λίθος, που κάμνει να «αποκαλύπτωνται εκ πολλών καρδιών οι διαλογισμοί», είναι ο οικουμενισμός. Έστι δε «οικουμενισμός», εις την μοντέρναν φιλοσοφικοθρησκευτικήν εκδοχήν του, υπέρβασις των τεθειμένων θρησκευτικών, φιλοσοφικών, παραδοσικακών ορίων και σύνθεσις θρησκειών, φιλοσοφιών, παραδόσεων, εις μίαν ενότητα.                                                                               
Λοιπόν, αυτή η «θαυμασία» ιδέα του «συγκερασμού», της «οικουμενικότητος», έχει κατακτήσει όλον τον κόσμον, επομένως και εις μεγάλην κλίμακα τον εξ απυθμένου μωρίας και αφιλοτιμίας πάσχοντα λαόν μας. Και δια μεν τους μη έχοντας τον πλούτον της Χάριτος της Ορθοδόξου Πίστεως και Θεολογίας,το πράγμα παίρνει άλλην σημασίαν. Οι λαοί ζητούν, ως μη έχοντες. Και στενάζουν, δια να εύρουν την λύτρωσιν. Δια τούτο, κάθε νέα ιδέα, υποσχομένη λύτρωσιν, τους ενθουσιάζει και τους κατακτά. Και θα έλεγε κανείς, ότι ευρίσκονται εις την ορθήν οδόν, έστω και αν αποδέχωνται κατά διαδοχήν κάθε είδους πλάνην… 

«Ουδείς προστρέχων επί Σοι, κατησχυμένος από Σου εκπορεύεται, αγνή Παρθένε Θεοτόκε…»

Όλοι οι άνθρωποι καταφεύγουμε στην Παναγιά και παίρνουμε αυτό που πρέπει να πάρουμε. «Ουδείς προστέχων επί Σοι, κατησχυμένος από Σου εκπορεύεται, αγνή Παρθένε Θεοτόκε, αλλά αιτείται την χάριν, και λαμβάνει το δώρημα, προς το συμφέρον της αιτήσεως».
Να επικαλούμεθα την Παναγία μας χωρίς δισταγμό. Κάποια κυρία στις ημέρες, όταν αρρώστησε ο άνδρας της πήγε τον 15αυγουστο στο πανηγύρι της Παναγίας μας, για να την παρακαλέση. Όμως είδε τόσο πολύ κόσμο και απογοητεύθηκε λέγοντας μέσα της. Τι να σου ζητήσω Παναγιά μου; Ποιόν να πρωτακούσης; Το βράδυ της παρουσιάζεται η Υπεραγία Θεοτόκος και της λέγει: «Εγώ όλους σας ακούω. Εσείς να μου ζητάτε ό,τι έχετε ανάγκη».

Η Τίμια Ζώνη της Παναγίας από την Ιερά Μέγιστη Μονή Βατοπαιδίου στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 το απόγευμα έως την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2016 το απόγευμα, η Βόρειος Ελλάδα θα έχει την Μεγάλη  ευλογία να προσκυνήσει το σπουδαιότερο Θεομητορικό Κειμήλιο που υπάρχει επί της γης.

Την Θαυματουργό Αγία Ζώνη της Θεοτόκου.
Η Αγία Ζώνη θα παραμείνει επί πενθήμερο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ προς αγιασμό, παρηγοριά και ενίσχυση των πιστών.
Υποδοχή Παρασκευή στις 4 η ώρα το απόγευμα στο Πεζόδρομο της Καλαμαριάς, ενώπιον του Δημοτικού Θεάτρου ´´ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ´´ και στη συνέχεια Λιτανευτική Πομπή μετά της Αγίας Ζώνης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Καλαμαριάς.
Καθημερινά θα τελούνται Θείες Λειτουργίες, Αγρυπνίες και Ιερές Παρακλήσεις, ενώ οι πιστοί αναχωρώντας από τον Ναό θα λαμβάνουν ως ευλογία ευλογημένες εκ της Αγίας Ζώνης υφασμάτινες μικρές ζώνες.

http://www.ouranies-skepseis.gr/

Αν μπορούσαν να μιλήσουν οι οθωμανικοί τοίχοι .....

Ο Ανώνυμος άφησε ένα  σχόλιο για την ανάρτησή σας "Μιχάλης Χαραλαμπίδης για αλβανικές προκλήσεις: Τα ...":

Οι Οθωμανοί αλλοίωσαν το υγιές φρόνημα πολλών στα Βαλκάνια. Βλέπεις τον Αλβανό που ήταν κατ΄ εξοχήν χριστιανός ορθόδοξος να υπερασπίζεται το ισλάμ!!! Να συμπεριφέρεται εχθρικά με τον Έλληνα ενώ είναι κατ΄ εξοχήν αδέλφια από την αρχαιότητα. Συνεργάζεται με τον Τούρκο ο οποίος όχι μόνο κατάστρεψε τη χώρα του και έσφαζε αβέρτα, όχι μόνο άρπαζε τα γυναικόπαιδα στα παζάρια των Οθωμανών της ανατολής εξισλάμισε με τρομερές πιέσεις το μισό πληθυσμό!! Εδώ έχουμε να κάνουμε με σχιζοφρενή συμπεριφορά, συνεργάζονται με τον σφαγέα τους, η μισή Οθωμανική αυλή, πασάδες, γενίτσαροι, πολεμιστές προέρχονται από αλβανόπαιδες που άρπαζαν μικρά παιδιά από τις αγκαλιές των γονιών τους που τα μεγάλωναν στα χαρέμια και στα εσωτερικά δωμάτια των αιμοσταγών Οθωμανών για να υπηρετούν τους σκοπούς τους! Πολλά παιδιά τα βιάζαν, αγόρια και κορίτσια, όπως έκαναν και με πολλά Ελληνόπουλα τα ιτς ογλάν! Αν μπορούσαν να μιλήσουν οι οθωμανικοί τοίχοι στο Οθωμανικό ντιβάνι στα εσώτερα του Τοπ Καπί θα περιέγραφαν μεγάλα δράματα, βιασμούς, σφαγές, οδυρμοί, κλάματα, χιλιάδων νέων κορίτσια κι αγόρια που τα βίαζαν ψυχοσωματικά ώστε να απαρνηθούν τη χριστιανική πίστη τους, σε τρυφερή ηλικία Η παιδεραστία από τους σουλτάνους, τους πασάδες και κάθε αξιωματούχο πήγαινε σύννεφο, χιλάδες κραυγές απόγνωσης πνιγόταν μέσα στο αίμα και τη βία. Έτσι ανδρώθηκε η Οθωμανική επικράτεια, μέσα στο αίμα, τους εκβιασμούς, το πόνο, τις σφαγές, τους εξισλαμισμούς. Τότε δεν υπήρχαν σύγχρονα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν τα εγκλήματα τους! Θα μπορούσε να πει κανείς ήταν ένα ισλαμικό κράτος εφάμιλλο αυτού που βιώνει σήμερα η Συρία και το Ιράκ, που μεγάλωσε, επιβίωσε κάτω από βίαιες συνθήκες, επεκτάθηκε και μεθοδικά ενσωματώνοντας ως δικά τους
sic τα παλιά στοιχεία και υλικά του ιστορικού Βυζαντινού χώρου τα οικειοποιήθηκαν και βλέπουμε σήμερα μια παραλλαγμένη εικόνα. Να υπάρχει μια χώρα με πολλά Ρωμαίικα στοιχεία αλλά με προσωπείο ισλαμικό, ακριβώς γιατί όλο το ρωμαίικο΄βυζαντινό υπόστρωμα καλύφθηκε από τον ισλαμικό βιασμό από ανθρώπους που υιοθέτησαν τον ισλαμισμό υπό αφόρητες πιέσεις, και ως νεοφώτιστοι αγωνίστηκαν να μετατρέψουν όλο το χώρο σε ισλαμικό κράτος ενώ στη πλειονότητά τους ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι!!!