Ορθοδοξία και Ελληνισμός στο σύγχρονο κόσμο -- του π. Γεωργίου Μεταλληνού


1) Μιλώντας κανείς για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, αγγίζει ένα μυστήριο, ένα θαύμα κυριολεκτικά, πού συντελέσθηκε μέσα στην Ιστορία. Διότι η ιστορική ένωση των δύο αυτών οικουμενικών μεγεθών προκάλεσε αληθινή κοσμογονία. Δημιούργησε ένα νέο κόσμο, μία αληθινή «Νέα Εποχή». Για να μιλήσω θεολογικά, ξαναδημιούργησε, ανάπλασε τον κόσμο ολόκληρο. Και η ένωση των δύο αυτών μεγεθών ως πηγή ζωής ανεξάντλητη αρδεύει συνεχώς την παγκόσμια κοινωνία. Στην εποχή μας, όμως, τίθεται με τρόπο οξύ και καθοριστικό το πρόβλημα της συνέχειας του συνδέσμου αυτού, πού τόσο ωφέλησε τον κόσμο.

Θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω τα δύο αυτά μεγέθη, προσδιορίζοντας Ιστορικά τη στιγμή της συναντήσεως και ενώσεως τους και τον τρόπο της διασύνδεσης τους, υπογραμμίζοντας συνάμα τις κύριες απειλές για τη συνέχεια της ένωσης αυτής στους δύσκολους καιρούς μας.

Τι είναι ο Ελληνισμός;

Ἀγρυπνία Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου

Φέρουμε σέ γνώση τῶν εὐλαβῶν Χριστιανῶν ὅτι τήν Πέμπτη 28 Ἰουνίου 2018 θά τελεσθεῖ ὁλονύκτια πανηγυρική ἀγρυπνία, κατά τό ἁγιορείτικο τυπικό, ἐπί τῇ ἑορτῇ τῶν Ἁγίων Πρωτοκορυφαίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου (29η Ἰουνίου).
Ἀπό τίς 10:00 μ.μ. ἕως τίς 4:00 π.μ.
Θά τεθεῖ σέ προσκύνηση ἱερό τεμάχιο ἐκ τῶν χαριτοβρύτων λειψάνων τοῦ Ἀποστόλου Παύλου.
Ἡ πύλη θά ἀνοίξει στίς 9:45 μ.μ. καί θά παραμείνει ἀνοικτή καθ' ὅλην τήν διάρκεια τῶν ἀκολουθιῶν.

                                                     Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς 
 ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ 

Βασιλική Πλεξίδα όλη η ομιλία


Οικουμενισμός= τό μυστήριο της ανομίας (2ον ) μέρος


Δεύτε λαοί -- Orthodox Hymns


O Συναξαριστής της ημέρας.


Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018

Ανακομιδή λειψάνων αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου, Παπίου, Παύλου και Μωϋσέως μαρτύρων.

«Τῇ αὐτῇ ἡμέρα, μνήμη τῆς ἀνακομιδῆς τῶν λειψάνων τῶν Ἁγίων καὶ Θαυματουργῶν Ἀναργύρων Κύρου καὶ Ἰωάννου· καὶ τῆς Ἁγίας Μάρτυρος Ἀθανασίας καὶ τῶν τριῶν αὐτῆς θυγατέρων καὶ παρθένων Θεοδότης, Θεοκτίστης καὶ Εὐδοξίας».

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ -- ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ


Μία μικρή επισήμανση για τους αναγνώστες της "ορθοδόξου φωνής". -- του αδελφού μας Ιουστίνου

Ο μακαριστός και ορθοδοξώτατος ομολογητής Ιωάννης Κορναράκης είχε προβλέψει ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ  την κατάντια ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΑΝΤΙ-ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΏΝ  της "Γαζέας" και των σημερινών μοναχών του Αγίου Όρους. Απομακρύνθηκε απο αυτούς έγκαιρα και κοιμήθηκε με καθαρή συνείδηση, αφού απεκάλυψε ότι τον ΔΗΘΕΝ αντι-οικουμενισμό τους τον είχαν ως "ακαδημαϊκό προσωπείο" και όχι ως βίωμα Θείας Χάριτος και αδιαλείπτου προσευχής.
Στο κομμάτι αυτό ο Ιωάννης Κορναράκης  με τον όρο    "Ασυνείδητο" εννοεί  την κατάσταση της ψυχής, που κάτω απο την ασυνείδητη -για τον αμύητο- επίδραση των δαιμονικών λογισμών, δημιουργεί η ψυχή με την φαντασία της - δηλαδή στην σπηλιά της-  ένα ηδονικό σενάριο διάπραξης της αμαρτίας και στη συνέχεια το σενάριο αυτό υλοποιείται, επειδή ο άνθρωπος το αγαπάει με πάθος, δηλ. το  ερωτεύεται και τελικά το εξωτερικεύει, διαπράττοντας την αμαρτία με το σώμα, δηλ.  με λόγο ή με έργο. Έτσι το "Ασυνείδητο" των σημερινών ψυχολόγων (που κανείς τους δεν πιστεύει στην ψυχή) για εμάς  τους ορθοδόξους χριστιανούς  είναι οι πονηροί λογισμοί των δαιμόνων που καθοδηγούν ασυνειδήτως, χωρίς κάν δηλ. ο σημερινός σαρκικός άνθρωπος  να   καταλαβαίνει τους δαίμονες,  στη διάπραξη της αμαρτίας .
 Η επίκληση του σωτηρίου ονόματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού μαστίζει τους δαίμονες και καθαρίζει τον νού απο τους πονηρούς, ακαθάρτους και βλασφήμους λογισμούς. Η έλλειψη όμως  αδιαλείπτου προσευχής καθιστά τον άνθρωπο υποχείριο των δαιμόνων και αυτό  ο Ιωάννης Κορναράκης  το διαπίστωσε στον ΔΗΘΕΝ -αντιοικουμενισμό των ημερών μας. Και μας προειδοποίησε αρκούντως. Εις ώτα λοιπόν ακουόντων...

π. Θ. Ζήσης, Δύο χρόνια μετά το Κολυμπάρι. Ποιά είναι η κατάσταση της Εκκλησίας;


Η αιρετική πατρικία


Κάποια πατρικία, που λεγόταν Κοσμιανή ( 6ος αι. ) ήρθε μια νύχτα να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ. Καθώς πλησίαζε, της παρουσιάσθηκε η Κυρία Θεοτόκος μαζί με άλλες γυναίκες και της είπε : 
-Δεν επιτρέπεται να μπεις εδώ, γιατί δεν είσαι δική μας.
 
Το είπε αυτό, γιατί η Κοσμιανή ανήκε στην αίρεση του Σεβήρου. Εκείνη όμως επέμενε και παρακαλούσε να της επιτρέψει την είσοδο. Τότε η Θεοτόκος αποκρίθηκε:
 
- Είναι αδύνατο να μπεις εδώ μέσα, αν προηγουμένως δεν έρθεις σε μυστηριακή κοινωνία με εμάς.
 
Κατάλαβε τότε η πατρικία ότι η είσοδός της εμποδίζεται επειδή είναι αιρετική, και ότι αν δεν προσέλθει στην Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν πρόκειται να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο.
 

Έτσι κι έκανε. Πρώτα-πρώτα εγκατέλειψε την αίρεση του Σεβήρου, κι ύστερα μετανοημένη κάλεσε τον διάκονο και μετέλαβε τα άχραντα μυστήρια. Τότε προχώρησε ανεμπόδιστα και προσκύνησε το ζωοποιό μνήμα του Σωτήρος Χριστού.

Την 4ην Ιουλίου ο Σεβ. Αμερικής θα κηρύξη Αυτοκεφαλίαν;

Από την 1ην ως την 5ην Ιουλίου θα συνεδριάση η 44η Κληρικολαϊκή εις την Βοστώνην.  «Λυτοί και δεμένοι»  εκβιάζουν τον ισόβιον, συμφώνως προς του Ιερούς Κανόνας, Σεβ. Αμερικής εις παραίτησιν, διότι φοβούνται απρόσμενον ενέργειαν αυτού κατά την συμβολικήν ημέραν της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Προσφάτως ο επιχειρηματίας και πρώην ομοσπονδιακός βουλευτής των ΗΠΑ, κ. Μάικλ Χάφινγκτον (Michael Huffington), πρώην Επισκοπελιανός, ο οποίος εδέχθη το Μυστήριον του Χρίσματος το 1996 εις το Φανάρι εδημοσίευσεν απαράδεκτον θεολογικώς επιστολήν, όπου έχει τον Πατριάρχην ως Πάπαν! Δημοσιεύομεν αποσπάσματα αυτής από την ιστοσελίδα ekirikas.com της 9ης Ιουνίου 2018:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΕΝΝΗΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ -- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


 Μητροπολίτου Νεοφύτου 14 - ΠΑΤΡΑ - Τ.Κ. 26255 - Τηλ.:2610-225675
        
Ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού Πατρών σας προσκαλεί την Κυριακή 1 Ιουλίου 2018 στις 19:30 στο «Piazza Santa Rosa» (Αγίου Διονυσίου 1, περιοχή Άγιος Διονύσιος) για να απολαύσουμε ένα απογευματινό με ούζο – μπύρα και τα ανάλογα σπιτικά ορεκτικά!
Η συμμετοχή σας, θα μας δώσει μεγάλη χαρά, ενθάρρυνση και υποστήριξη για τη συνέχιση του δύσκολου έργου μας.

Με τιμή το Δ.Σ.
                                                                                                                      Τιμή: 10 €

ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ
ΚΕΝΤΡΟΝ ΕΝΟΤΗΤΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΑΣ
www.enromiosini.gr