Ο στάρετς Αρσένιος: Ήμασταν οι χειρότεροι άπ' όλους!

….Λέτε, λοιπόν, πώς ο κομμουνισμός γκρέμισε εκκλησίες, φυλάκισε πιστούς, πολέμησε την Εκκλησία. Ναι, έτσι είναι. Ας εξετάσουμε όμως τα πράγματα συνολικότερα και βαθύτερα. Ας ανατρέξουμε σε όσα προηγήθηκαν. Πολύ πρωτύτερα ο λαός μας είχε χάσει την πίστη του, είχε περιφρονήσει την παράδοσή του, είχε λησμονήσει την ιστορία του, είχε αρνηθεί τα ιερά και τα όσιά του. Ποιος φταίει γιαυτό; Η τωρινή εξουσία; Εμείς φταίμε! Και τώρα θερίζουμε ό,τι σπείραμε... 


"Ας θυμηθούμε, τι παράδειγμα έδιναν στο λαό οι διανοούμενοι, οι ευγενείς, οι έμποροι, οι δημόσιοι υπάλληλοι· και προπαντός, τί παράδειγμα δίναμε εμείς, οι κληρικοί. Ήμασταν οι χειρότεροι άπ' όλους! Γι' αυτό και των παπάδων τα παιδιά, βλέποντας μέσα στις οικογένειές τους την ανηθικότητα και τη φιλοχρηματία, γίνονταν οι πιο φανατικοί άθεοι, οι πιο μαχητικοί επαναστάτες. Πολύ πρίν από την επανάσταση του 1917 ο κλήρος είχε χάσει κάθε δυνατότητα καθοδηγήσεως του λάου. Είχε γίνει -- αλίμονο! -- μια κάστα επαγγελματιών, όπου βασίλευαν η απιστία καί η διαφθορά. Από το πλήθος των μοναστηριών της πατρίδας μας, μόνο πεντ'-έξι ήταν φωτεινοί φάροι του χριστιανισμού και του πνεύματος: το Βάλαμο, η Όπτινα με τους μεγάλους στάρτσι, το Ντιβέγιεβο, το Σάρωφ καί ίσως ενα-δύο ακόμα. Στα υπόλοιπα όχι μόνο την πίστη και την αρετή δεν συναντούσε κανείς, αλλά και σκανδαλιζόταν από το κοσμικό φρόνημα και την ανόητη επιδεικτικότητα. 
---------------------------

Το προπατορικό αμάρτημα και η γνώση του Θεού.

Του Ασλανίδη Σταύρου.

 

Πίστη και γνώση είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Πίστη υπάρχει εκεί που απουσιάζει η γνώση. Η γνώση πάλι δεν αφήνει περιθώριο ύπαρξης στην πίστη. Γνωρίσαμε τον Χριστό και πιστεύουμε ότι είναι Θεός και ο Υιός του Θεού.

 

Το γεγονός που συγκλόνισε την ανθρωπότητα και παρέσυρε όλη την κτίση είναι η απόπειρα των πρωτοπλάστων να γνωρίσουν πρόωρα το καλό και το κακό, παρά την εντολή να μην δοκιμάσουν από αυτόν τον καρπό. Αυτό σημαίνει ότι δοκίμασαν από μόνοι τους αυτή την γνώση και άφησαν την κατά Θεόν ζωή και διδασκαλία. Υπερήφανα, μετά από δική τους βούληση, θέλησαν να έχουν δική τους γνώμη για το καλό και το κακό. Αυτή η ατομική ενέργεια, παρά την εντολή για κάθε ατομική γνώση, μη θέλοντας να εμπιστευθούν, να ρωτήσουν και να ζητήσουν την γνώση του καλού και του κακού, μοναδικά από τον Χριστό, ήταν τόσο τρομερή, που επέφερε άμεσα την πτώση τους.