ΕΝΩΣΙΣ Ή ΥΠΟΤΑΓΗ; --- του αειμνήστου Σεργίου Σάκκου, Ομ. Καθηγητού Α.Π.Θ. Δια μίαν νέαν Εκκλησίαν

Μέσα στη χαρακτηριστική των καιρών μας γενική σύγχυση και ανατροπή των εννοιών, γίνεται ένα σοβαρό μπέρδεμα, που προσβάλλει ό,τι ιερότερο σ΄ αυτό τον κόσμο, την αγία μας Εκκλησία, και θέτει σε κίνδυνο ό,τι πολυτιμότερο, τη σωτηρία μας. Ποιο είναι το μπέρδεμα; Θα το εκθέσω απλά· Γνώρισμα της μίας, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας, της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, είναι η οικουμενικότητα, το να απλώνει, δηλαδή, την αγάπη και να προτείνει τη σωστική δύναμή της σε όλη την οικουμένη. Η Εκκλησία, κατά το παράδειγμα του Κυρίου και Αρχηγού της Ιησού Χριστού, «θέλει πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν» (Α΄ Τιμ. 2, 4). Σε καμμία περίπτωση, όμως και για κανένα λόγο η Εκκλησία δεν αδικεί την αλήθεια, για να εξυπηρετήσει δήθεν την αγάπη, διότι αποκομμένη από την αλήθεια η αγάπη εκφυλίζεται σε απάτη. Αυτή την απάτη προβάλλει εντυπωσιακά και φαντασμαγορικά η αίρεση του Οικουμενισμού. Αν μας ενοχλεί η μαζοποίηση και χυλοποίηση των πάντων κάτω από τον οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποίησης, δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη η μετάλλαξη της οικουμενικότητος της Εκκλησίας στο πονηρό και διάτρητο οικουμενιστικό μοντέλο, που προωθεί ο Οικουμενισμός ανασταίνοντας τον σαρωτικά απέλπιδα συγκρητισμό. Αυτός θα αποτελεί τη βάση της προσχεδιασμένης και ήδη εκκολαπτόμενης νέας εκκλησίας.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ -- Φανάρι -Βατικανό Προς σύνθεσιν τελικήν ;


Εξομολογείσθε Τω Κυρίω -- Orthodox Hymns


O Συναξαριστής της ημέρας.

Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017

Ιωαννικίου του μεγαλομάρτυρος, Νικάνδρου, Ερμαίου, Πορφυρίου.

Γεννήθηκε στὴ Βιθυνία τὸ 740 μ.Χ. Τὸν πατέρα του ἔλεγαν Μυριτρίκη καὶ τὴν μητέρα του Ἀναστασῶ. Καὶ οἱ δυὸ ἦταν εὐσεβεῖς γονεῖς καὶ παιδαγώγησαν τὸν γιό τους σύμφωνα μὲ τὶς ἐπιταγὲς τοῦ Εὐαγγελίου.
Ὅταν ὁ Ἰωαννίκιος στρατεύτηκε, αὐτοκράτορας ἦταν ὁ τραχὺς εἰκονομάχος Κωνσταντῖνος ὁ Ε’. Αὐτὸς διέπρεψε στοὺς ἀγῶνες του κατὰ τῶν Βουλγάρων καὶ εἶχε μεγάλη ἐκτίμηση ἀπὸ τοὺς στρατιῶτες του. Ἡ ψυχολογία ποὺ καλλιεργήθηκε στὰ πεδία τῶν μαχῶν, παρέσυρε τὸν Ἰωαννίκιο καὶ στὸ θρησκευτικὸ ἔδαφος, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ γίνει εἰκονομάχος, σὰν τὸν αὐτοκράτορα.

Άγιος Φιλάρετος της Εκκλησίας των Ρώσων της Διασποράς.

Αὐτὸ τὸ ὁποῖο προηγουμένως ἦταν ἰδίωμα τῶν ξεπεσμένων γυναικῶν, οἱ ὁποῖες, στὴν ἐνάσκησι τοῦ ἐπαισχύντου ἐπαγγέλματός τους ἐνεδύοντο προκλητικὰ γιὰ νὰ προκαλέσουν αἰσθησιακὰ τοὺς ἄνδρες, ἔχει πλέον γίνει ἡ μόδα καὶ κανόνας ἀκόμη καὶ γιὰ σεμνές γυναίκες, οἱ ὁποῖες σὲ πολλὲς περιπτώσεις δὲν λαμβάνουν κἄν ὑπ᾿ ὄψιν τους τὸ νόημα καὶ τὶς συνέπειες αὐτῆς τῆς μόδας ποὺ τὶς ἐσκλάβωσε.῎Αν ἡ ἐλαχιστοποίησις τοῦ μάκρους τοῦ φορέματος ἤ ὁ ἰδιαίτερος τονισμὸς τῶν «γραμμῶν» τοῦ σώματος ἀντιτίθενται πρὸς τὴν σεμνότητα, ἡ ὁποία θὰ πρέπει γενικὰ νὰ στολίζη τὶς Χριστιανὲς γυναῖκες, τότε ἀκόμη πιὸ ἀκατάλληλη εἶναι ἡ ἐμφάνισίς τους μὲ τέτοιου εἴδους ἐνδυμασία στὸν Ναὸ τοῦ Θεοῦ.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ -- .Αθωνικά άνθη

«Των Αποστόλων το κήρυγμα, και των Πατέρων τα δόγματα, τη Εκκλησία μίαν την πίστιν εσφράγισαν· η και χιτώνα φορούσα της αληθείας, τον υφαντόν εκ της άνω Θεολογίας, ορθοτομεί και δοξάζει, της ευσεβείας το μέγα Μυστήριον»            Κοντάκιον Αγ. Πατέρων.

Εις προηγούμενον άρθρον μας του παρόντος περιοδικού, εξ αφορμής των σχολίων επί της μελλούσης να συνέλθη Πανορθοδόξου Προσυνόδου, υπεμνήσαμεν την επιζήμιον απουσίαν εκ των θεμάτων, του εκκρεμούς ημερολογιακού ζητήματος. Εκτός των λόγων, εις ους ανεφέρθημεν και οίτινες επιβάλλουν την ταχυτέραν λύσιν του προβλήματος τούτου, υφίστανται και άλλοι βασικής σημασίας δια την Εκκλησίαν της Ελλάδος, υποχρεούντες την προσεκτικήν μελέτην των υπό πάντων των αρμοδίων. Η αντικανονικώς πραγματοποιηθείσα μονομερής εισαγωγή του διωρθωμένου Γρηγοριανού ημερολογίου εις την καθ΄ ημάς αγιωτάτην Εκκλησίαν, μεθ΄ όλων των επί τρεις και πλέον δεκαετηρίδας θλιβερών συνεπειών, παρέσχεν εις αυτήν και εν πολυτιμότατον δίδαγμα. Το δίδαγμα του σεβασμού εις τας Παραδόσεις της Εκκλησίας, διδασκόντων αυτών των μη μετακινηθέντων από αυτάς παλαιοημερολογιτών. 

Η ανάγνωσις των όρων των Οικουμενικών Συνόδων ταράττει τους Λατίνους. -- Από την Σύνοδο Φερράρας - Φλωρεντίας

Αναγκασθέντες οι Λατίνοι υπό της επιμονής των ημετέρων έστερξαν εις την ανάγνωσιν των όρων. Ίνα όμως μη ακούση το παρακολουθούν την Σύνοδον πλήθος την αλήθειαν, πρώτον μεν ημπόδιζον τον λαόν να εισέλθη εις τον Ναόν. Δεύτερον το Ιερόν Ευαγγέλιον, το οποίον έκειτο εις το μέσον ανοικτόν, ευρέθη κεκλεισμένον. Τρίτον όλαι αι λαμπάδες εσβέσθησαν και τέλος τα αγάλματα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου ετοποθετήθησαν ύπτια (ανάσκελα) εις το αλτάριον. Τι δε κατώρθωσεν ο Ιερός Μάρκος με την ανάγνωσιν των Συνοδικών όρων; Ο πνευματικός εκείνος ρήτωρ της Εκκλησίας δεν περιωρίσθη εις ξηράν ανάγνωσιν, αλλ’ επροοιμίαζεν έκαστον όρον και απεδείκνυεν ότι, αν και πολλαί Σύνοδοι ευρέθησαν εις την ανάγκην να κάμουν προσθήκας εις το Άγιον Σύμβολον, όμως καμμία όχι μόνον δεν ετόλμησεν, αλλά πάσαι με κατάρας και αναθέματα απέκλεισαν πάσαν απόπειραν προσθήκης.

π. Νικόλαος Μανώλης, Τα πρόσωπα των ψευδεπισκόπων & 1 ψήφισμα


Σήμερα στη Χιμάρα γκρεμίζονται οι τοίχοι, όχι οι ψυχές!

Τους γνωρίζουμε καλά!
Είναι οι επίγονοι των αρχιτεκτόνων του ολοκληρωτισμού Εμβέρ Χότζα και Αλία.
Είναι οι επίγονοι εκείνων που ύψωναν ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, στην Ελληνική Βόρειο Ήπειρο και δολοφονούσαν πισώπλατα τους Έλληνες δραπέτες του «Παραδείσου» τους.
Τους  γνωρίζουμε καλά!
Είναι τα παιδιά και τα εγγόνια εκείνων, που συμμάχησαν με τον Ιταλικό φασισμό στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της Ελλάδος και συνεργάστηκαν με τους Τσάμηδες για τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων της Θεσπρωτίας.
Είναι τα παιδιά και τα εγγόνια εκείνων, που για δεκάδες χρόνια, ποινικοποιούσαν την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και  την Ελληνική Εθνική καταγωγή.
Τους γνωρίζουμε καλά!
Είναι οι απόγονοι εκείνων που αποσχημάτιζαν ιερείς, που μετέτρεπαν εκκλησίες σε χαρτοπαικτικές λέσχες και έφτιαχναν γήπεδα πάνω στα αγιασμένα κόκκαλα των Ελλήνων ηρώων του 1940-41.
Είναι οι απόγονοι εκείνων που κατασκεύασαν τα ναζιστικού τύπου κολαστήρια του Σπατς και του Μπουρέλ.
Τους γνωρίζουμε καλά!
Είναι εκείνοι, που πριν από λίγα χρόνια δολοφόνησαν τον Αριστοτέλη, γιατί μιλούσε ελληνικά.
Είναι εκείνοι που πλαστογραφούν συστηματικά την Ιστορία , βυσσοδομούν  διαχρονικά κατά της Ελλάδος, και «διεκδικούν» ανερυθρίαστα ελληνική γη.
Τους γνωρίζουμε καλά!
Σήμερα στη Χιμάρα γκρεμίζονται οι τοίχοι, όχι οι ψυχές!
Η ώρα της Χιμάρας, η ώρα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού θα έλθει!
Αυτό, το τελευταίο, ας το γνωρίζουν καλά!
ΑΘΗΝΑ,2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017