ΝΗΣΤΕΙΑ, Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ -- π. Δημητρίου Μπόκου

Νηστεία σήμερα; Στην εποχή μας; Μα πού βρισκόμαστε;

Σε δεύτερη μοίρα δυστυχώς έχει υποβαθμισθεί στη συνείδηση πολλών Χριστιανών το σπουδαιότατο θέμα της νηστείας. Δίνοντας δήθεν σημασία σε πιο «πνευματικά» θέματα, και στο ελαφρά τη καρδία διατυμπανιζόμενο, ότι δεν βλάπτουν τα εισερχόμενα από το στόμα, αλλά τα εξερχόμενα από την καρδιά, κάποιοι καταργούν εντελώς τη νηστεία ή της δίνουν ελάχιστη σημασία. Ακόμη και ιερείς και θεολόγοι καταθέτουν δυστυχώς παρόμοιες απόψεις. Κάποιοι, παρεξηγώντας τον διαχωρισμό μεταξύ αληθούς και ανωφελούς νηστείας, στον οποίο επιμένουν ιδιαίτερα οι αγιογραφικές και πατερικές παραινέσεις, περιφρονούν τη νηστεία απερίφραστα και την εξοβελίζουν εντελώς από τη ζωή τους.

«Δος αίμα και λάβε πνεύμα» - του αειμνήστου Ιωάννου Κορναράκη Ομ. Καθ. Θεολογικής Παν. Αθηνών

Οι υπηρεσίες της σύγχρονης ψυχολογίας στην βελτίωση των όρων της ζωής του ανθρώπου είναι ασφαλώς όχι απλώς αξιόλογες αλλά και επαινετές. Η ευρεία διάδοση των ψυχολογικών γνώσεων συνετέλεσε και συντελεί στην κατανόηση του ανθρώπου από τον άνθρωπο σε όλες τις εκδηλώσεις του και τις μορφές ή τους τομείς της ζωής του. Η συνεχώς σωρευμένη ψυχολογική εμπειρία, από τη μεθοδική έρευνα ή το αυθόρμητο και τυχαίο ψυχολογικό γεγονός, τίθεται συνεχώς στην υπηρεσία της βελτιώσεως και εξομαλύνσεως της καθημερινής ζωής του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι η πορεία της ζωής του ανθρώπου διαποτίζεται συνεχώς από το πνεύμα της ψυχολογίας «για ένα καλύτερο σήμερα»! Ό,τι είναι ψυχολογικό, είναι χρήσιμο σαν δείκτης ζωής, Ενώ κάθε «αψυχολόγητο» θεωρείται σαν κάτι σχεδόν … απάνθρωπο!

''ΘΕΟΤΟΚΑΡΙΟΝ'' Ψάλλει ο βυζαντινός χορός των Αγιοκυπριανιτών Πατέρων

 

Η πάντιμος των Ορθοδόξων Παράδοση, μας διδάσκει, ότι η Αειπάρθενος Κόρη ευρέθη η μόνη καθαρά και άμωμος, ώστε να σαρκωθή εξ Αυτής ο πάσης επέκεινα καθαρότητος Υιός και Λόγος του Θεού. Είναι Ναός του Υψίστου υγιασμένος πρώτα με την προσωπικήν Της αγιότητα και αρετήν και ύστερα με την επιφοίτησιν της αγιαστικής δυνάμεως του Αγίου Πνεύματος. Κάθε άλλη υπερτίμηση ή υποτίμηση της Ορθοδόξου αυτής θεωρήσεως αποτελεί ασέβεια και βλασφημία στο πρόσωπό Της και οδηγεί σε αίρεση και πλάνη.


Τη Ζ΄ (7η) Μαρτίου, μνήμη του Οσίου Πατρός ημών ΠΑΥΛΟΥ του Απλού.

Παύλος ο εν Αγίοις Πατήρ ημών ο ονομασθείς Απλούς ήτο Αιγύπτιος το γένος, σύγχρονος υπάρχων του Οσίου Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου, γεωργός το επάγγελμα, απλοϊκός τους τρόπους καθ’ υπερβολήν, άκακος και άπλαστος κατά την γνώμην, τόσον ώστε ουδείς άλλος ηδύνατο να τον υπερβάλη. Είχε δε ο ευλογημένος και γυναίκα κακότροπον και μοιχαλίδα, η οποία μοιχευομένη επί πολύν χρόνον εκρύπτετο από τον Όσιον. Ημέραν δε τινά συνέπεσε να έλθη ο Όσιος εκ του αγρού εις ώραν κατά την οποίαν δεν ανεμένετο. Ευρών δε την γυναίκα του μοιχευομένην εις τον οίκον του, γελάσας σεμνώς είπε προς την μοιχαλίδα:

Σύγχρονοι ορώντες. -- Ιερομονάχου Θεοδώρητου Μαύρου, Αγιορείτου.

Αγαπητέ μοι κ. Σωτηρόπουλε, δεν θα επανερχόμουν, εάν δεν είχες σημειώσει στο σχόλιό σου («Ο Σταυρός», Δεκ. 94, σ. 198) μερικά ξένα προς την Παράδοσιν της Ορθοδοξίας μας. Στο ανωτέρω σχόλιον θαυμάζεις τους «ορώντας», όπως τους αποκαλείς, δηλαδή τους προορατικούς, ως λένε οι πολλοί, όπως τον π. Παϊσιον, π. Πορφύριον και άλλους. Και τονίζεις εν συνεχεία, ότι οι ανωτέρω Γέροντες ουδέποτε συνεβούλευσαν τους πιστούς του νέου ν΄ ακολουθήσουν το παλαιόν ημερολόγιον. Γιατί μήπως τους συνεβούλευσαν ποτέ κάτι που να τους προστατεύη από τας αντορθοδόξους ενεργείας του Οικουμενικού πατριάρχου και των δορυφόρων του; Ουδέποτε! Δια θέματα πίστεως ετήρουν σιγήν, σιγήν ένοχον και κατάκριτον κατά τους αγίους Πατέρας. Ωμίλουν όμως κατά κόρον περί προσευχής και ελεημοσύνης, πορευόμενοι χιλιόμετρα δια να βρουν ύδατα ποιότητος υπό την γην και κρυμμένους θησαυρούς (!), αδιαφορούντες δια τον συλούμενον θησαυρόν της Ορθοδοξίας υπό των δήθεν φυλάκων της! Δεν έχαναν δε ευκαιρίαν να προτρέπουν τους πιστούς να υπακούουν στην Εκκλησίαν, τον Οικουμενικόν δηλαδή πατριάρχην, τον Ιάκωβον Αμερικής τον Παρθένιον Αλεξανδρείας, τον Σωτήριον Καναδά και τον Στυλιανόν Αυστραλίας και όλους τους κοινωνούντας με αυτούς. Σύμφωνα με την τακτική τους αυτή, ούτε εσύ έπρεπε να ελέγξης τον Αυστραλίας Στυλιανόν ή τον Σωτήριον Καναδά, όπως δεν το έπραξαν και οι «ορώντες» σου! 

-----------------------------

Ο/Η Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Ἀριστούργημα! Ὅπως καί ὅλα τά ἄλλα κείμενα τοῦ π. Θεοδωρήτου! Ξεχωρίζω τήν πρότασιν: «Πρέπει νά τό μάθουμε ὅλοι μας, ὅτι ἡ Ἐκκλησία ἔχει μυστικά καί μυστηριακά καί ὄχι διοικητικά θεμέλια, γιά νά μή πάθωμεν αὐτό πού ἔπαθαν καί οἱ Δυτικοί, πού ἀκολούθησαν τόν πάπα στίς πλάνες, γιά νά μή βρεθοῦν ἐκτός Ἐκκλησίας!» Δυστυχῶς, οἱ σημερινοί «ὀρθόδοξοι» ἔχουν πάθει αὐτό πού ἔπαθαν οἱ Δυτικοί, καθότι ὅποιος δέν κοινωνεῖ μέ τούς Οἰκουμενιστάς (=Σατανιστάς) θεωρεῖται ... «ἐκτός Ἐκκλησίας» ἀπό τόν «Πειραιῶς» καί τούς ἄλλους «ἐπισκόπους» τοῦ Βαρθολομαίου, τοῦ Ἱερωνύμου κ.ἄ.

--------------------------

Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Δεν επιθυμώ να σχολιάσω το κείμενο αυτό αλλά θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι.
Ο άγιος Παΐσιος έχει δώσει αγώνες για Χριστό Ορθοδοξία Οικογένεια κ Ελλάδα. Τυχαίο είναι που διέκοψε το μνημόσυνο του αθηναγόρα) όταν άρθηκε το σχίσμα; είπε αυτά τα λόγια για τον οικ. Πατριάρχη για να ενθαρρύνει και να εμψυχώσει τους πιστούς όπως σε πολλούς έλεγε ότι έχουν καλό πνευματικό( για να τους εμψυχώσει στον πνευματικό τους αγώνα) ακόμα και αν ο πνευματικός δεν ήταν καλός.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αν ζούσε ο άγιος σήμερα κ έβλεπε τα έκτροπα τις αιρέσεις δηλαδή του Βαρθολομαίου Κων/πόλεως, στον οποίο εύχομαι μετάνοια κ καλό παράδεισο, θα ξεσήκωνε όλον τον κόσμο κ θα αντιδρούσε σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες.
Εν Χριστώ,
Παντελεήμων

----------------------------

Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ο κάθε ένας από μας θα κριθεί έως την ημερομηνία της αναχώρησης του από το μάταιο τούτο
κόσμο. Το ίδιο ισχύει δια όλους,κληρικούς μοναχούς, αγίους άνευ Θεοσημείας, κλπ.
Το θέμα είναι τι κάνουμε ημείς οι ζώντες, βάσει των δεδομένων που υφίστανται σε όλα
τα επίπεδα, όχι μόνον εκκλησιαστικώς. Πολλώ δε μάλλον οι ιερωμένοι, και άπαντες φέροντες το
τίμιον ράσον, δια της ζοφεράς αποστασίας των εν Ελλάδι ορθοδόξων.
Επίσης για να δούμε την εμπάθειαν που χαρακτηρίζει τη νόμιμην εκκλησίαν που διοικητικώς
παίρνει άριστα, το μέγιστο θαύμα του 20ου αιώνος της Βασιλικής Πλεξίδα που όλοι γνωρίζουμε.
Σε συζήτηση που είχα με νεοημερολογίτην λάβρον, μου έλεγε ότι ονομαστός, διάσημος, και ξακουστός πνευματικός σε ερώτησή του για το θαύμα του απήντησε με το αμίμητον: γυναίκες παιδί μου, ότι
θέλουν φαντάζονται. Λυπήθηκα διότι στο παρελθόν τον είχα πνευματικό, και δεν περίμενα να ακούσω
κάτι τέτοιο από το συγκεκριμένο.

Η φοβερή προφητεία του αββά Παμβώ:

Ερώτησε κάποτε ένας μοναχός τον αββά Παμβώ: «Αλήθεια γέροντα, θα αλλάξουν οι συνήθειες και οι παραδόσεις των χριστιανών και δεν θα υπάρχουν ιερείς στις εκκλησιές;»

Και ο Γέροντας απάντησε: «Εκείνο τον καιρό θα ψυχραθεί η αγάπη των πολλών και θα πέσει μεγάλη θλίψη. Θα γίνουν επιδρομές εθνών.

Μετακινήσεις λαών, αστάθεια στους βασιλείς, ανωμαλία στους κυβερνήτες, οι ιερείς θα γίνουν άσωτοι και οι μοναχοί θα ζουν με αμέλεια. Οι ηγούμενοι θα αδιαφορούν για τη δική τους σωτηρία αλλά και του ποιμνίου τους. Θα είναι όλοι τους πρόθυμοι και πρώτοι στα τραπέζια και εριστικοί.