Eκ συνειδήσεως αρνητές ή εκ πλάνης αποδέκτες Ιατρικών πράξεων; -- Χαράλαμπος Β. Κατσιβαρδάς Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

Είναι πρόδηλο, η κυβέρνηση, επέλεξε, άκριτα και δια του νόμου, εξοβελίζοντας οιονδήποτε επιστημονικό ιατρικό διάλογο, περί της εγκυρότητας της λήψεως προφυλακτικών μέτρων, προς αποσόβηση διασποράς του ιού, αλλά ωσαύτως επέλεξε αυταρχικά, να εξαρτήσει την απρόσκοπτη πρόσβαση εις τα εκπαιδευτήρια των ανηλίκων, την κατά μόνας διεξαγωγή των φερομένων «self test» (αυτοδιαγνωστικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού που χορηγείται εκ των φαρμακείων).

Το αυτό, απεφάσισε, ήτοι, όπως εξαρτήσει προδήλως την εξαναγκαστική διεξαγωγή του εν λόγω αυτοελέγχου ως προ-απαιτούμενου, ακώλυτης προσβάσεως εις την εργασία , είτε εις τον ιδιωτικό ή εις τον δημόσιο εργασιακό εν γένει τομέα, με αποτέλεσμα δια της ανευθύνου τοιαύτης προχειρότητας, να ενσπείρει διχόνοια, μισαλλοδοξία και ένταση εις τους κόλπους την κοινωνία διαταράσσοντας τοιουτοτρόπως την κοινωνική ειρήνη.

Το συντεταγμένο σιδηρούν κράτος, δια της επονείδιστης υγειονομικής δικτατορίας, στερεί το θεμελιώδες δικαίωμα ελεύθερης αυτοδιάθεσης και αυτόβουλης αποφάσεως περί της συναινέσεως προς μία ιατρική πράξη, δια την οποία απαιτείται πρωτίστως επαρκής και σφαιρική ιατρική ενημέρωση ίνα συγκατατεθεί ως προς αυτήν, παραβιάζοντας σωρεία θεμελιωδών διατάξεων της Συνταγματικής, Ευρωπαϊκής[1] και Διεθνούς εννόμου τάξεως.

Εν άλλοις δηλαδή λόγοις, η κυβέρνηση, δια των πράξεων και παραλείψεων της, αφενός φέρει αντιμέτωπους τους πολίτες-εργαζομένους-γονείς με τους διευθυντές σχολείων και τους εργοδότες, με αιχμή του δόρατος- θρυαλλίδα της αμοιβαίας φιλονικίας και έριδας, το αφήγημα της πανδημίας, επιστρατεύοντας τις Εισαγγελικές και Αστυνομικές αρχές να παρέμβουν προς τους ωσεί «σεσημασμένους» εγκληματίες γονείς ή εργαζόμενους οι οποίοι τολμούν να επικαλεστούν τα ερειδόμενα εκ της νομοθεσίας δικαιώματός τους, περί της αξιοπιστίας, των αυθαιρέτως και δια πυρός και σιδηρού, επιβεβλημένων «self test», αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία εν ταυτώ τα συνδέουν αρρήκτως με την εργασία και την εκπαίδευση.

Η πραξικοπηματική αυτή πρακτική εις βάρος των Ελλήνων, κλυδωνίζει εκ βάθρων τα θεμέλια της Δημοκρατίας, διότι αποτελεί μία κατάδηλη μορφή θεσμικής βίας η οποία τιτρώσκει τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, διότι τους διαχωρίζει ρατσιστικά και τους μεταχειρίζεται ανισότιμα και μεροληπτικά, ποινικοποιώντας το φρόνημα τους, δηλαδή τους καταδιώκει, αποκλείοντας τα παιδιά των γονιών από τα σχολεία και τους εκβιάζει με απολύσεις και περικοπές μισθών εκ της εργασίας των, εάν δεν υποβληθούν εις μία ιατρική πράξη, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και υγειονομικής προστασίας.

Η μισαλλοδοξία, η οποία καλλιεργείται δια του φόβου και της καταναγκαστικής επιβολής, στηλιτεύεται από τους αγρυπνούντες πολίτες οι οποίοι διατηρούν ρητές επιφυλάξεις δια την αυθαίρετη μεθοδολογία επιβολής μίας ιατρικής πράξεως.

Υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων υγιώς σκεπτομένων, οι οποίοι αντιδρούν συμβουλευμένοι Ιατρούς και Νομικούς, όχι δια να αρνηθούν συλλήβδην, ιδεοληπτικά και με άναρθρες ιαχές την υγειονομική πολιτική, δίκην ανυπακοής δια την ανυπακοή, αλλά φρονούν ότι,  τα εν λόγω «self test», καθίστανται αλυσιτελή περί της προστασίας της υγείας των παιδιών δεδομένου, ότι δεν διεξάγονται από ειδικό ως εκ τούτου ελλοχεύει κίνδυνος δια τον τυχόν τραυματισμό τους, αλλά και εξ ορισμού δεν ανιχνεύουν αποτελεσματικά την ύπαρξη του ιού.

Οι πολίτες ενσυνειδήτως και επιστημονικώς τόσο ιατρικά όσο και νομικά επιδιώκουν την δημιουργία του τρίτου πόλου, ούτως ώστε να διευρυνθεί ο επιστημονικός διάλογος δια την διάδοση της ιατρικής προβληματικής ούτως ώστε να διευκολυνθεί τελεσφόρως η δημόσια υγεία και όχι αφενός η Πολιτεία να επιβάλλει επί ποινή λήψεως καταδιωκτικών μέτρων, υγειονομικά μέτρα προς τους πολίτες και αφετέρου οι πολίτες να στρέφονται δογματικά και άκαμπτα προς την Πολιτεία,

Εν κατακλείδι η περίοδος της πανδημίας έχει εγκαθιδρύσει μία Νέα Τάξη πραγμάτων, διαμορφώνοντας καινοφανή δεδομένα, εις την νομοθεσία,  εις τις σχέσεις μεταξύ των γονέων, γονέων και τέκνων, μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και εργαζομένων με εργοδότες, Εάλω η Πόλις, διασάλευση της κοινωνικής γαλήνης, κατακερματισμός του κοινωνικού ιστού, ή μετάβαση προς μία νέα, ρηξικέλευθη πραγματικότητα, η ίδια η Ζωή θα αποδείξει το μέλλον μας.

 

Χαράλαμπος Β Κατσιβαρδάς

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω



[1] το άρθρο 5 παρ. 2 και 5, το άρθρο 7 παρ. 2 του άρθρο 2 παρ. 1, το άρθρο 25 του Συντάγματος καθώς επίσης και ομοίως, το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής, Συμβάσεως των δικαιωμάτων Ανθρώπου αλλά και «Το δικαίωμα εις την προσωπική Ελευθερία και Ασφάλεια» καθώς και την Σύμβαση για τα Ανθρώπινα δικαιώματα και την Βιοιατρική του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία έχει κυρωθεί με το Ν. 2619/1998, οι οποίοι έχουν υπερνομοθετική ισχύ κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος και διαλαμβάνει εις το άρθρο 5 «Επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει αφού το ενδιαφερόμενο πρόσωπο, δώσει την ελεύθερη συναίνεσή του, κατόπιν της προηγούμενης σχετικής ενημέρωσής του».

Περαιτέρω,  συμπληρωματικώς παραβιάζεται, ο Ν. 2251/1994 περί προστασίας του Καταναλωτή,ο Ν 3418/2005 Κώδικας Ιατρικής δεοντολογίας (άρθρο 12 παρ. 1 « ο Ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση αποιασδήποτε ιατρικής πράξεως, χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενούς», και το Π.δ 216/2001 Κώδικας Νοσηλευτικής δεοντολογίας, τα οποία αναγνωρίζουν το ανθρώπινο πρόσωπο, ως αυτόνομη προσωπικότητα, υποκείμενο δικαίου ως προς την πληροφόρηση αξιολόγηση και συναίνεση έναντι οιασδήποτε επιχειρούμενης επί της υγείας του Ιατρικής πράξεως αυτής καθ’ αυτήν, δοθέντος ότι το φυσικό πρόσωπο, ως λήπτης παροχής υγείας ως προς τις τυχόν Ιατρικές πράξεις, έχει σαφώς αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα, ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης πληροφόρησης, αξιολόγησης των ιατρικών πληροφοριών, ίνα εν τέλει συναινέσει έναντι οιασδήποτε ιατρικής πράξεως.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: