Η Τουρκία ετοιμάζεται να μετατρέψει και άλλες Εκκλησίες σε τζαμιά

 Κρεσέντο προκλήσεων από την Τουρκία, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προβάλει τον εαυτό του όχι μόνο ως «διάδοχο» του Μωάμεθ του Πορθητή, αλλά και ως «άξιο συνεχιστή των Βυζαντινών», ξαναγράφοντας την ιστορία.

«Η κληρονομιά του Βυζαντίου πέρασε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή» υπογράμμισε ο Ρ.Τ. Ερντογάν.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί αφιέρωμα του Πρακτορείο Ria Novosti, αναφορικά με τις μετατροπές χριστιανικών συμβόλων σε τεμένη στην Τουρκία, όπως έγινε με την Αγία Σοφιά, τη Μονή της Χώρας, αλλά και με την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας.

Ο Ρομάν Ανατόλιεβιτς Σιλαντγιέφ, Ρώσος κοινωνιολόγος εξειδικευμένος σε θέματα Ισλάμ, εκτελεστικός γραμματέας του Διαθρησκειακού Συμβουλίου της Ρωσίας και μέλος του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας αναφέρει: «Υποψιάζομαι ότι όλα μπορεί να τελειώσουν με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος. Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας είναι σύμβολα του αγώνα ενάντια στην κληρονομιά του Κεμάλ Ατατούρκ και μια χειρονομία υπέρ των Μουσουλμάνων εντός της χώρας» τονίζει, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι οι κινήσεις αυτές αποτελούν επίσης επίθεση εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, τον οποίον οι Τούρκοι θεωρούν ότι στήριξε τον Φετουλάχ Γκιουλέν στο αποτυχημένο πραξικόπημηα του 2016

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Katekhon» Μιχαήλ Γιουκούσεφ πιστεύει ότι ο κύριος στόχος ήταν η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά η αλλαγή του καθεστώτος της Μονής της Χώρας υποδηλώνει ότι ο εξισλαμισμός στην Τουρκία κερδίζει δυναμική, ως εκ τούτου δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και τα μετατροπή κι άλλων μουσείων σε τζαμιά.
«Για τους Τούρκους, το κύριο μέλημα ήταν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί, τα υπόλοιπα ήταν δευτερεύοντα» είπε ο Γιακούσεφ: «Ίσως, μετά την Αγία Σόφια, οι τουρκικές αρχές να περίμεναν μια σκληρότερη διεθνή αντίδραση, αλλά όταν αυτή δεν ακολούθησε, αποφάσισαν να προχωρήσουν περισσότερο. Τώρα όλοι οι Βυζαντινοί Χριστιανοί ναοί, οι οποίοι πρώτα μετατράπηκαν σε τζαμιά, και στη συνέχεια έλαβαν καθεστώς μουσείου, μπορούν και πάλι να γίνουν τζαμιά. Η απόφαση του τουρκικού κρατικού συμβουλίου για την Αγία Σοφία και τη Μονή της χώρας ανοίγει το δρόμο για αυτήν τη διαδικασία» πρόσθεσε.

"Ο.Τ."

Δεν υπάρχουν σχόλια: