π. Ευθύμιος Τρικαμηνάς: Συνοπτική διδασκαλία του Οσίου Θεοδώρου του Στουδίτου δια το Σχίσμα.

1. Η Εκκλησία είναι μία και δεν σχίζεται. 
2. Όσοι έχουν διεστραμμένη πίστι και ζωή αποκόπτονται και απομακρύνονται αυτομάτως από την Εκκλησία, όπως από τον παράλιο βράχο τα αφρίζοντα κύματα.
3. Αποκόπτονται από την Εκκλησία και όσοι ακολουθούν τους ποιμένας και επισκόπους, οι οποῖοι έχουν αιρετικά φρονήματα. 
4. Η αποκήρυξις όλων των αιρέσεων και η πλήρης αποδοχή των όρων και κανόνων των εγκεκριμένων οικουμενικών και τοπικών συνόδων, αποτελεί απόδειξι του ότι κάποιος ανήκει στην Εκκλησία.
5. Η ένστασις και αποτείχισις από τους κακώς φρονούντας επισκόπους δεν είναι σχίσμα από την Εκκλησία, αλλά αποφυγή σχισμάτων και επικράτησις της αληθείας. 
6. Οι έχοντες διεστραμμένη και αιρετική πίστι δεν αποτελούν μέλη της Εκκλησίας, έστω και αν είναι επίσκοποι και σύνοδοι.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Τρικαμηνάς τί είναι; Σε ποιά Εκκλησία ανήκει; Είναι κάπου ενταγμένος ή ανεξάρτητος; Η ταπεινότητά του καθοδηγείται υπό επισκόπου; Ξέρει κανείς να πει;

Silver είπε...

Ανώνυμος είπε...
Ο Τρικαμηνάς τί είναι; Σε ποιά Εκκλησία ανήκει; Είναι κάπου ενταγμένος ή ανεξάρτητος; Η ταπεινότητά του καθοδηγείται υπό επισκόπου; Ξέρει κανείς να πει;

Είναι Κληρικός του νέου ημερολογίου της εκκλησίας της Ελλάδος.

Είναι σε Αποτείχιση, όπως είναι και ο πατέρας Θεόδωρος Ζήσης, ο π. Νικόλαος Μανώλης, ο π. Γεώργιος Αγγελακάκης, και πολλοί άλλοι κληρικοί, Μοναχοί και λαϊκοί.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη κανέναν Επίσκοπο σε Αποτείχιση.

Τι εννοείς "είναι κάπου ενταγμένος ή ανεξάρτητος";

Ανώνυμος είπε...

Να ταπεινωθεί σε επισκοπή, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να περιφέρεται κανείς ακαθοδήγητος

Ανώνυμος είπε...

Υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Καλλίνικου είναι άριστη επιλογή, εκεί να διανύσει το υπόλοιπο της διακονίας του και θα σωθεί..

Ανώνυμος είπε...

Όχι προσωπολατρεία προς Θεού. Με την αναφορά και μόνο ονόματος υποδηλώνει προσωποληψία. Μακριά από εγωισμούς, ταπείνωση μέχρι κεραίας...

Ανώνυμος είπε...

Η αποτείχιση ήδη έχει συμβεί, η ταπείνωση προέχει και η ανιδιοτελής αγάπη προς τους πρεσβυτέρους.

Ανώνυμος είπε...

Αλίμονο αν δεν είμαστε σίγουροι για την Αλήθεια του Χριστού και των αγίων Θεοφόρων Πατέρων της διαχρονικής Μίας Αγίας ορθόδοξης Εκκλησίας μας, που προστάζουν να αποτειχιζόμαστε από όλες τις αιρέσεις και την παναίρεση πανθρησκεία του οικουμενισμού για την Σωτηρία της Αθάνατης Ψυχής μας... http://www.freevolition.gr/apoteixisi+trikaminas.htm .

Ορθά γράφει στα ομολογιακά ορθόδοξα βιβλία του για τους Πατέρες μας ο Π. Τρικαμηνάς αλλά πράττει διαφορετικά από αυτά που διδάσκει... https://www.youtube.com/watch?v=13BOSA1Edyg .

Ανώνυμος είπε...

Αλίμονο αν δεν είμαστε σίγουροι για την Αλήθεια του Χριστού και των αγίων Θεοφόρων Πατέρων της διαχρονικής Μίας Αγίας ορθόδοξης Εκκλησίας μας, που προστάζουν να αποτειχιζόμαστε από όλες τις αιρέσεις και την παναίρεση πανθρησκεία του οικουμενισμού για την Σωτηρία της Αθάνατης Ψυχής μας... https://www.youtube.com/watch?v=13BOSA1Edyg .

Ορθά γράφει στα ομολογιακά ορθόδοξα βιβλία του για τους Πατέρες μας ο Π. Τρικαμηνάς αλλά πράττει διαφορετικά από αυτά που διδάσκει... http://www.freevolition.gr/apoteixisi+trikaminas.htm .

Ανώνυμος είπε...

Πως πράττει διαφορετικά Στάθη; Αφού δεν Κοινωνάει αυτούς που κοινωνούν με τους ψευδεπισκόπους του Νέου και Παλαιού Ημερολογίου! Ξύπνα φίλος!

Ν/Α είπε...

Που να σωθεί όταν έβγαλαν στο σφυρί τις ψυχές και τις έβαλαν στο μαντρί των αιρετικών τού Υπουργείου Παιδείας;

Αυτό Σκώτιε δεν είναι σωτηρία, αυτό είναι αιρετική υπαγωγή υπό την ταμπέλα του Κρατικού κορβανά για το χρήμα και την δόξα της νομικης του προσώπου αναγνώρισης..

Δεν φταις εσύ Σκώτιε, φταίει ο λαός τού Κυρίου που κατάπιε τή βιταμίνη τής προσωπολατρείας υπό το οπιο της συμφοράς, τού να μην ντρέπεται πλέον η Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

Σώσον Κύριε τον λαόν σου με αυτά που διαβαζω κοντεύουν να μου φύγουν οι τρίχες της κεφαλής. τι λέω θα κάνω δωρεάν αποτρίχωση και θα την αποκαλέσω θαύμα!

Ανώνυμος είπε...

Εσύ φίλε που πας εκκλησίας; Στον Βαρθολομαίο;;