Δόθηκε η αυτοκεφαλία στη σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας

Αφού το Φανάρι αποκατάστησε τους σχισματικούς στην Ουκρανία , τους έδωσε και την Αυτοκεφαλία διχάζοντας τον Ορθόδοξο λαό.
Ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος υπέγραψε σήμερα, Σάββατο, τον Τόμο για την εκχώρηση αυτοκεφαλίας στη νέα Εκκλησία της Ουκρανίας.
Στην υπογραφή του Τόμου για την εκχώρηση αυτοκεφαλίας στη λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας προχώρησε το Σάββατο ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος. Η τελετή μεταδόθηκε από κανάλια της ουκρανικής τηλεόρασης.

Είχε προηγηθεί συλλείτουργο στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη.
Την τελετή παρακολούθησε ο επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» Επιφάνιος, ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και άλλα πολιτικά πρόσωπα της χώρας.
Από τη μεριά του το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση της αυτοκεφαλίας ως «νομιμοποίηση του σχίσματος», δηλώνοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα επηρεάσει εκατομμύρια Χριστιανούς της Ουκρανίας και άλλων χωρών, ενώ έχει προχωρήσει στη διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.
Τον Δεκέμβριο είχε πραγματοποιηθεί στο Κίεβο μια «ενωτική σύνοδος» με πρωτοβουλία του Ποροσένκο και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σε αυτό, ο Επιφάνιος ανακηρύχθηκε επικεφαλής της νέας «αυτοκέφαλης εκκλησίας» της Ουκρανίας.
Στη σύνοδο παρευρέθησαν εκπρόσωποι κυρίως μη κανονικών δομών που δεν αναγνωρίζονται από τις εκκλησίες του ορθόδοξου κόσμου. Μόνο δύο επίσκοποι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας έλαβαν μέρος στη συνάντηση.
Παρότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Ποροσένκο, έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν παρεμβαίνουν στις εκκλησιαστικές υποθέσεις, πολλοί εξ αυτών συχνά επικοινωνούν με θρησκευτικούς ιεράρχες, όπως και με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την αυτοκεφαλία.
Ο αρχιεπίσκοπος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησιάς του Πατριαρχείου Μόσχας, Κλήμης, δήλωσε στο Σπούτνικ: «Καθώς ο πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης προσευχήθηκε σήμερα με τους διαφωνούντες, συμμετέχει πλέον στο εκκλησιαστικό σχίσμα, σύμφωνα με τους αποστολικούς κανόνες. Αναγνωρίζουμε αυτό το γεγονός με βαθιά θλίψη και λύπη. Τέτοιες ενέργειες του πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης δεν αποτελούν μόνο ένα βαθύ πνευματικό τραύμα, αλλά και ένα πειρασμό για πολλούς πιστούς».
sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: