Τι σημαίνει η «αδελφική» δωρεά του Πάπα

Γιατί το Βατικανό χαρίζει στο Φανάρι μέρος των πολυτιμότερων λειψάνων που έχει: του Αποστόλου Πέτρου!

Ρεπορτάζ Αντώνης Τριανταφύλλου 

Tο Οικουμενικό Πατριαρχείο σε μια δύσκολη συγκυρία, λόγω της πίεσης που του ασκεί για πολιτικούς λόγους το Πατριαρχείο της Μόσχας, με αφορμή την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, δέχτηκε ένα ιδιαίτερα συμβολικό δώρο.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δώρισε λείψανα του Αποστόλου Πέτρου. Το Φανάρι και το Βατικανό ακόμη μία φορά δίνουν ισχυρό μήνυμα σύσφιξης των διαχριστιανικών σχέσεων μέσα από τη συμβολική δωρεά ιερών λειψάνων. Το Φανάρι και το Βατικανό από τη δεκαετία του 1960 έχουν έρθει πιο κοντά, όχι μόνο μέσα από τον διμερή θεολογικό διάλογο, αλλά και με κινήσεις που μπορούν να γίνουν εύκολα κατανοητές από την πλειονότητα των πιστών, όπως είναι η ανταλλαγή δώρων, ακόμα και λειψάνων.

Με την πρωτοβουλία του να δωρίσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο λείψανα του ιδρυτή της Εκκλησίας της Ρώμης, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε ένα μεγάλο βήμα, καθώς δεν πρόκειται για δικαιωματική επιστροφή κλαπέντων λειψάνων, αλλά για τη δωρεά μέρους των πολυτιμότερων λειψάνων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαρακτήρισε «μεγάλη αδελφική, ιστορική χειρονομία και γενναία και τολμηρή πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου προς την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως» τη δωρεά των λειψάνων.
Το παρασκήνιο
Στη Ρώμη, όπως έχει καθιερωθεί από την εποχή των Παύλου και Αθηναγόρα, ταξίδεψε αντιπροσωπία από την Κωνσταντινούπολη, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού Ιώβ. Ο ορθόδοξος αρχιερέας μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας κατέβηκαν κάτω από την Αγία Τράπεζα της βασιλικής του Βατικανού, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Πέτρου.
Εκεί, αφού ανέπεμψαν δέηση, ο Πάπας φέρεται ότι είπε στον Αρχιεπίσκοπο Ιώβ: «Δεν θέλω να φύγετε, έχω ένα δώρο για τον αδελφό μου Βαρθολομαίο».
Πράγματι, η πατριαρχική αντιπροσωπία μαζί με τον Φραγκίσκο πήγαν στα παπικά διαμερίσματα που ο σημερινός Πάπας δεν χρησιμοποιεί. Εκεί τους παρουσίασε τη βαριά μεταλλική οστεοθήκη, λέγοντάς τους ότι είναι μέρος από τα λείψανα του Αγίου Πέτρου, τα οποία θέλησε να δωρίσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τα λείψανα αυτά βρέθηκαν το 1939 κάτω από τον Ναό του Αγίου Πέτρου, στη Νεκρόπολη του Βατικανού.

Στο σημείο όπου βρέθηκαν υπήρχε η ελληνική επιγραφή «Πέτρος ένι», δηλαδή εδώ βρίσκεται ο Πέτρος. Τα πρώτα χρόνια υπήρχε αμφιβολία για την αυθεντικότητά τους, ωστόσο ο Πάπας Παύλος Στ΄ εκτίμησε ότι και η χρονολόγηση των λειψάνων και ο τόπος όπου βρέθηκαν συνηγορούσαν στην επιβεβαίωση ότι ανήκαν στον κορυφαίο των Αποστόλων. Από τότε και μέχρι το περασμένο Σάββατο βρίσκονταν στο προσωπικό παρεκκλήσι των Παπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: