ΝΟΤΙΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΚΑΤΩΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!


Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

1. Μπορεί να διαφωνεί ο Σκοπιανός Πρόεδρος Ιβανόφ με το erga omnes, δηλαδή με το εύρος χρήσης της ονομασίας του κράτους του, όμως ο Πρωθυπουργός Ζάεφ αναγγέλλει θετική εξέλιξη για τη χώρα του. Μάς ενημερώνει ότι ο κ. Τσίπρας τού παραχώρησε λύση, η οποία κατοχυρώνει τη γλώσσα και την ταυτότητα. Το πρόβλημα πάντως είναι ευρύτερο. Προσωπικά διαφωνώ με κάθε σύνθετη ονομασία, η οποία περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Οι πάσης φύσεως προσδιορισμοί υπάρχουν απλώς για να καταργούνται ή να αχρηστεύονται. Ποιος γνωρίζει το επίσημο όνομα της αγαπητής στον ΣΥΡΙΖΑ Βενεζουέλας; Ονομάζεται «Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας». Κι όμως όλοι την αποκαλούν απλώς Βενεζουέλα. Η αναφορά στον ήρωα Σιμόν Μπολιβάρ εξαφανίσθηκε στην καθημερινή χρήση. Στην ίδια περιοχή πάλι, στη Νότιο Αμερική, η επίσημη ονομασία της Ουρουγουάης είναι «Ανατολική Δημοκρατία της Ουρουγουάης» (Republica Oriental del Uruguay).
Ο γεωγραφικός προσδιορισμός ουδέποτε χρησιμοποιείται. Όλοι μιλούν για Ουρουγουάη. Έτσι, σκέτο. Το ίδιο θα πάθουμε με την Άνω ή Νέα ή Βορεια ή κλπ «Μακεδονία». Δεν αποκλείεται μάλιστα ή ίδια η Βουλή των Σκοπίων να συνεδριάσει λίγους μήνες αφού τούς εντάξουμε στο ΝΑΤΟ με την υπογραφή μας και να αποφασίσει την απόρριψη του προσδιορισμού. Τότε ουδείς θα μπορεί να τιμωρήσει το γειτονικό κράτος.

2. Ποια θα είναι η εθνικότητα των κατοίκων της Νέας ή Άνω ή Βόρειας ή Βαρντάρσκα κλπ Μακεδονίας; Θα ονομάζονται διεθνώς Νεομακεδόνες ή Ανωμακεδόνες ή Βορειομακεδόνες ή Βαρνταρσκομακεδόνες; Προφανώς όχι. Μακεδόνες θα λέγονται. Άρα η Ελλάδα ουσιαστικά δεν θα έχει λύσει το πρόβλημα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολίτες Βρετανούς και όχι Ηνωμενοβασιλειάτες ούτε καν Μεγαλοβρετανούς! Θα προβάλλονται διεθνώς μία ψευδεπίγραφη μακεδονική εθνότητα και μία κατασκευασμένη από τον κομμουνιστή δικτάτορα Τίτο «μακεδονική» γλώσσα. Πού ήταν αυτή η εθνότητα πριν από το 1944; Γιατί σε καμία Οθωμανική απογραφή των αρχών του 20ού αιώνος δεν εμφανίζεται στη Μακεδονία ούτε ίχνος «μακεδονικής εθνότητας»; Και ποια γλώσσα αναγνώρισε ο κ. Τσίπρας, αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί του Ζάεφ; Το τεχνητό μείγμα βουλγαρικών και σερβικών, το οποίο χρησιμοποιείται για να προπαγανδίζεται διεθνώς ότι η ιστορία και η κληρονομία της Μακεδονίας ουδεμία σχέση έχουν με τον Ελληνισμό;

3. Εμείς οι Έλληνες πολίτες που γεννηθήκαμε στη Μακεδονία θα μπορούμε άραγε να αποκαλούμαστε Μακεδόνες; Με τη σύνθετη ονομασία τα Σκόπια θα είναι κράτος που θα λέγεται Μακεδονία και μάλιστα με την έγκριση της χώρας μας. Ενώ η Ελλάδα απλώς θα έχει ένα γεωγραφικό διαμέρισμα με το όνομα Μακεδονία. Μήπως τελικά η Άνω κλπ Μακεδονία θα απαιτήσει τη διαγραφή ελληνικών ονομασιών όπως πχ. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αεροδρόμιο Μακεδονία κ.ά; Εγώ, λοιπόν, που γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη πώς θα ονομάζομαι για να ξεχωρίζω απο το κράτος με τη σύνθετη ονομασία; Παλαιομακεδόνας, Νοτιομακεδόνας, Κατωμακεδόνας ή κάτι άλλο; Θυμίζω ότι το 2007 είχαν διαρρεύσει σε αθηναϊκές εφημερίδες αποσπάσματα από προτάσεις του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος πρότεινε να περιορισθεί η χρήση του όρου Μακεδονία από την Ελλάδα.

Δεν παραχωρούμε τα ονόματα Μακεδονία/ Μακεδονική/ Μακεδόνες ούτε στο κράτος, ούτε στην τεχνητή γλώσσα ούτε στην εθνότητα που κατασκεύασε ένα κομμουνιστικό καθεστώς για να αναζωπυρώσει αλυτρωτικές διαθέσεις.

Άρθρο στην ιστοσελίδα
thepresident.gr – Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Αναδημοσίευση από:



Δεν υπάρχουν σχόλια: