Παραίτηση του Αμερικής Δημητρίου ζήτησε (επισήμως) ο Βαρθολομαίος

Οι επικριτικές δηλώσεις ομογενούς και η σιωπή του Αρχιεπισκόπου
Εχασε και το τελευταίο του έρεισμα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, καθώς ακόμα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης τού ζήτησε επισήμως να παραιτηθεί. Αφορμή για να ξεχειλίσει το ποτήρι ήταν οι δηλώσεις ενός Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία και τραπεζίτη, του Ευστάθιου Βαλιώτη, ο οποίος στην τελετή βράβευσής του από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστόνης επιτέθηκε κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Φαναρίου, υποστηρίζοντας ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής πρέπει να αυτονομηθεί. 

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος σιώπησε και δεν απάντησε στις ανιστόρητες και ανεδαφικές δηλώσεις του Ευστάθιου Βαλιώτη. Το επεισόδιο αυτό προκάλεσε ιδιαίτερη ενόχληση τόσο στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής Αμερικής όσο και στο Φανάρι.


Πλειάδα μητροπολιτών στις ΗΠΑ με επιστολές τους προς τον Τύπο ή επίσημες ανακοινώσεις «άδειασε» τις απόψεις Βαλιώτη και απάντησε εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, την ώρα που η κεντρική διοίκηση και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σιωπούσαν.
Η υπόθεση έφτασε μέχρι την Κωνσταντινούπολη, όπου συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Την Τετάρτη, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πήρε και επίσημα θέση προτείνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Κ. Δημήτριο να αποσυρθεί από τη θέση του Αρχιεπισκόπου.

Ο τελευταίος φέρεται να επιμένει και να μην επιθυμεί να φύγει από το προσκήνιο, επικαλούμενος την ανάγκη να «νοικοκυρευτούν» τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Το επεισόδιο Βαλιώτη με τις ανιστόρητες και ανεδαφικές δηλώσεις του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία και η εμφανής και απορίας άξια αδυναμία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου να επαναφέρει στην τάξη τον επιφανή ομογενή μπορεί να γίνουν πρόδρομος καταλυτικών εξελίξεων για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Σε περίπτωση που επιμείνει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος να μην παραιτηθεί, η μόνη επιλογή που απομένει πλέον είναι να του δοθεί μία άλλη Μητρόπολη από το Συνταγμάτιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη συνέχεια να προχωρήσει η Σύνοδος σε εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Η ανεδαφική πρόταση που διατύπωσε ο Ευστάθιος Βαλιώτης δεν είναι νέα, καθώς και στο παρελθόν είχε καλλιεργηθεί στους κόλπους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας η αντίληψη ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έπρεπε να αποκοπεί από το Φανάρι και να ανυψωθεί σε Πατριαρχείο των Αμερικανών ορθοδόξων.

"DHMOKRATIA"

Δεν υπάρχουν σχόλια: