Ο χρήστης Άγνωστο σχολίασε την ανάρτηση "Δεν παραιτούνται . --- Xarilaos Stoyraitis"

4 ώρες πριν
Αν όμως ο επίσκοπος, κ. Στουραΐτη, έχει κινητικά προβλήματα(με συνέπεια να μην μπορεί να χοροστατήσει) ή έχει νοητικές ασθένειες(πχ άνοια, αλτσχάιμερ κλπ) ή "τα έχει χαμένα" ή έχει καρδιακά, αγγειακά κλπ σωματικά προβλήματα? Ή αν έχει καρκίνο; Εκεί τι γίνεται; Τον αφήνουμε τον αρχιερέα εν ενεργεία και η επισκοπή, μητρόπολη κλπ πάει με αυτόματο πιλότο;; να γίνουν οι ορθόδοξοι βορά των αιρετικών?
Ή κάνουμε το άλλο? Του βάζουμε τα άμφια και τον "στήνουμε" πόζα να φαίνεται στις φωτό ότι είναι καλά, τάχει 400 και λειτουργεί; ή να λέει ο διάκονος (ή ο παπάς) τα λόγια και τις ευχές που λέγει ο επίσκοπος όταν γίνεται ένα μυστήριο -πχ η χειροτονία ενός ιερέως;;-? Θα ήθελα πολύ να ακούσω την απάντησή σας κ.Χαρίλαε....

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα λες κατά το πως θέλεις τον Αρχιερέα!

Αν είναι στην εκκλησία ως μάνατζερ, ή ως προιστάμενος ή ως επίγειος πατέρας, τότε πρέπει να φύγει άμεσα. Αν όμως είναι σημειοφόρος, και έχει την ευλογία του Αγίου Πνεύματος, τότε συνεχίζει να παράγει έργο πνευματικό, τότε λέω ότι μπορεί να κάνει την δουλειά χιλίων υγειών ποδιών και άλλων τόσων σκευτόμενων ιερέων. Τότε με πίστη μπορεί να μετακινήσει και βουνά.

Εντούτοις η Πίστη του κάθε χριστιανού, δεν φεύγει από αυτόν μετά από αυτά τα προβλήματα που αναφέρεσαι, παρά μόνο τον εγκαταλείπει για τις ενδεχώμενες αμαρτίες του και την κακή ομολογία του.

fdathanasiou είπε...

Διορίζεται έξαρχος επίσκοπος από την Σύνοδο .

Ανώνυμος είπε...

Διορίζεται έξαρχος από Σύνοδο.

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ Δ.αθανασίου και αγαπητέ ανώνυμε 9.27, τότε μάλλον η Σύνοδος "κωλυσιεργεί" και δεν λαμβάνει γενναίες αποφάσεις. Ξέρετε πόσοι Μητροπολίτες έχουν βαριά και χρόνια προβλήματα υγείας και είναι σαν να μην υπάρχουν? Αρκετοί. Πάνω από 5 αρχιερείς, μην σας πω και παραπάνω. Όσο για τα περί εξάρχου, αυτό συμβαίνει μόνο όταν ο μητροπολίτης είναι βαριά άρρωστος και δεν υπάρχει επόμενος στην σειρά για να αναλάβει διοικητικές αρμοδιότητες,όπως για παράδειγμα σύγκληση Μητροπολιτικού Συμβουλίου, (πχ Πρωτοσύγγελος ή Γεν.Αρχιερατ.Επίτροπος). Ο έξαρχος επίσκοπος για αυτό ξεκίνησε. Ο μακαριστός Μητροπολ.Περιστερίου Κλήμης αντιμετώπιζε βαριά προβλήματα υγείας κι ήταν πολύ συχνά στο νοσοκομείο και δεν υπήρχε άλλος κληρικός για να αναλάβει -κατά κάποιον τρόπο-την διοίκηση. Γι αυτό η Ι.Σ. ξεκίνησε αυτόν το θεσμό. Πρέπει λοιπόν οι αδύναμοι αρχιερείς είτε να παυθούν με απόφαση της Ι.Σ. είτε να πειστούν οι ανήμποροι μητροπολίτες να παραιτηθούν είτε έστω η Ι.Σ επιτέλους να στείλει έξαρχο. Ειδάλλως επισκοπές θα καταλήξουν σαν την Μητροπ.Θεσσαλονίκης(ο άρρωστος-ανήμπορος μητροπολίτης λειτουργεί πολύ σπάνια και ο επόμενος στη διοίκηση-βλ. πχ Πρωτοσύγγελος- "τρέχει" την διοίκηση της Μητροπόλεως). Γι αυτό μπράβο στον κ.Άνθιμο που απεφάσισε να παραιτηθεί.. Μένει να παραιτηθούν και να εφησυχάσουν κι άλλοι άρρωστοι μητροπολίτες και η Δ.Ι.Σ. να κάνει δεκτές τις παραιτήσεις. Πάντως, θα ήθελα να ακούσω την απάντηση του κ.Χαριλάου Στουραίτου και τη γνώμη του κ.Δ.Χατζηνικολάου

ΧΑΡΙΛΑΟΣ είπε...

Ακόμα και ανήκεστος βλάβη εάν επέλθει,δεν αίρεται η ισοβιότητα του Επισκόπου και, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες, δεν πρέπει να παραιτηθεί. [ει μή μόνον για κωλυτικά αμαρτήματα]

Σ΄αυτήν την περίπτωση,αναλαμβάνει την διαποίμανση της Μητροπόλεως η Ιερά Σύνοδος,μέχρις ότου επέλθει ο θάνατος του ασθενούντος και ψηφίσει νέο Μητροπολίτη.



Για σκεφτείτε, στην περίπτωση που κάποιος Επίσκοπος ,παρά την αδυναμία του να ασκήσει τις τρείς εξουσίες του,δεν ΕΠΙΘΥΜΕΙ να παραιτηθεί,τότε ,λοιπόν,τι τον κάνουμε;τον ΄΄σκοτώνουμε;΄΄,σε καμμία των περιπτώσεων.
Αναλαμβάνει η Ιερά Σύνοδος και ρυθμίζει τα πάντα στην Μητρόπολή του.

Χαρίλαος Στουρα΄ί΄της.
Θεολόγος.

Ανώνυμος είπε...

Η αποστολή Εξάρχου είναι ανεξάρτητο θέμα από την ύπαρξη πρωτοσυγκέλλου η όχι.Το επισκοπικό αξίωμα είναι ισόβιο και έχει πρώτιστα πνευματικό χαρακτήρα και μετά διοικητικο.Νυμφευεται την επισκοπή ο επισκοπος.Οτσν ο πατέρας μιας οικογένειας είναι άρρωστος πάθει να είναι πατέρας;

Ανώνυμος είπε...

16 Αυγούστου 2023 στις 3:51 π.μ.(συνέχεια).

Αυτά που λέτε εσείς οι Αμερικάνοι τα λένε μπίζνες. Ο επίσκοπος δεν είναι για να διαχειρίζεται σωστά την ζωντανή και την χρηματική περιουσία, αλλά την πνευματικότητα.

Αντίθετα λοιπόν με την "λογική", η Ορθοδοξία πράττει κατά το παράδειγμα του Ωρ και Ααρών που δεν αντικατέστησαν τον κουρασμένο και ανήμπορο Μωυσή, αλλά με κάθε σεβασμό στήριξαν τα πεσμένα από την κούραση χέρια του και σχημάτισε ο Μωυσής και πάλι τον σταυρό (πρβλ. Έξ. Ιζ΄8-16).

Μετά τον σταυρό του Κυρίου πολλοί σκανδαλίστηκαν και απίστησαν, ζητούντες έναν ποιο άξιο και ικανό Βασιλέα ... Εντούτοις οι Ορθόδοξοι πιστεύουμε: "Χριστὸν ἐσταυρωμένον, Ἰουδαίοις μὲν σκάνδαλον, Ἕλλησι δὲ μωρίαν, αὐτοῖς δὲ τοῖς κλητοῖς, Ἰουδαίοις τε καὶ Ἕλλησι, Χριστὸν Θεοῦ δύναμιν καὶ Θεοῦ σοφίαν". (Α΄ Κορ. 1,22-24).