Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος

Ένας ακόμα μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, μετά την προ ημερών παραίτηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου. Ειδικότερα, ο ηλικίας 92 ετών Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του. Χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Παραμυθίας τον Ιούλιο του 1974. O κατά κόσμον Σωτήριος Παπανάκος διαδέχθηκε τον Παύλο Καρβέλη στην επισκοπική έδρα της Παραμυθιάς την Τετάρτη 17 Ιουλίου 1974. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Μητρόπολης: «Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτος χθες, ημέρα Πέμπτην, 17η του μηνός Αυγούστου τού έτους 2023, έθεσε την παραίτησή του εκ των καθηκόντων του ως εν ενεργεία Μητροπολίτης στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και στην Ιερά Σύνοδο»

https://www.tanea.gr/print/2023/08/19/greece/paraitithike-o-mitropolitis-paramythias-titos/

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευλογείτε κ. διαχειριστά του παρόντος ιστολογίου! Μιά ερώτηση πρός τον κ.Χ.Στουραΐτη, στο πλαίσιο του άρθρου του περί παραιτήσεως των επισκόπων και εις συνέχεια του σχολίου του σε σχόλιο ανώνυμου: οι επίσκοποι που εξέπεσαν το 1974 ως χουντικοί(πχ νικόδημος αττικής κλπ) ή οι επίσκοποι που απεσύρθηκαν λόγω ισχύος του αντικανονικού ορίου υποχρεωτ.παραίτησης στα 75(νομίζω)επί χούντας( πχ σισανίου πολύκαρπος, αθηνών χρυσόστομος κλπ) ή οι παραιτηθέντες επίσκοποι των ημερών μας( πχ θεσσαλονικης Άνθιμος,πρ.Άρτης ιγνάτιος, πρ.θήρας Επιφάνιος κλπ) και εν γένει Όλοι οι παραιτηθέντες επίσκοποι-συνολικά αναφέρομαι-, θα πάνε στην κόλαση;;

Ανώνυμος είπε...

Αν λάβουμε υπόψη τα λόγια του κ.Στουραΐτου, αυτό σημαίνει ότι νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος θα πρέπει να εκλεγεί κάποιος ιερομόναχος ή αρχιμανδρίτης για να χειροτονηθεί επίσκοπος(κι όχι με μετάθεση-εκλογή-τριπρόσωπο από 3 μητροπολίτες όπως έγινε με τους Σεραφείμ,Χριστόδουλον κι Ιερώνυμον)

Ευστάθιος Μοσχοβίτης είπε...

Προς τον ανώνυμο που σχολίασε στις 19 Αυγούστου 2023 στις 11:48 π.μ.

Αν ο «επίσκοπος» ήταν ένα ακόμη επάγγελμα, έστω κοσμικό λειτούργημα τότε μπορεί να «παραιτηθεί» χωρίς να χάσει την ψυχή του αν όμως ο χειροτονημένος Ορθόδοξος Επίσκοπος είναι ο Πνευματικός Ποιμένας των λογικών προβάτων τότε πως θα αποστατήσει απαρνούμενος το άγιο αξίωμα, ιερό διακόνημα που του εμπιστεύτηκε με την χειροτόνησή του το Άγιο Πνεύμα του Θεού;... Θα μπορούσε ποτέ να «παραιτηθεί» ο Απόστολος Παύλος, ο Απόστολος Πέτρος, ο Απόστολος Ιωάννης;... και από τι να ακριβώς να παραιτηθούν; Από την ΑΓΙΑ «Αποστολή», το Αποστολικό Αξίωμα που τους όρισε ο Χριστός για την σωτηρία μας άχρι θανάτου;... ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ο αδερφός στο σχόλιό του https://orthodox-voice.blogspot.com/2023/08/xarilaos-stoyraitis_15.html?showComment=1692266885797#c551219203453769890 επεσήμανε για τον Μωυσή που Ιερουργούσε και προσευχόταν για το ποίμνιο όσο ανήμπορος και αν ήταν σωματικά, άχρι θανάτου με την Χάρη του Θεού.

Το ποιος θα πάει στον Αιώνιο Παράδεισο της Σταυροαναστάσιμης Αγάπης του Χριστού και ποιος στην αιώνια κόλαση του παράλογου αντίχριστου μίσους της αμετανοησίας του θα το κρίνει μόνο ο Αναστημένος Θεάνθρωπος Χριστός που γνωρίζει τα μύχια της ψυχής μας. Ωστόσο, αν δεν ομολογώ ορθόδοξα το όνομά Του, σκλαβωμένος στα πάθη και στην αμαρτία αμετανόητος τότε είναι δική μου επιλογή η αποστασία και η αιώνια κόλαση... όπως και οι μυριάδες μυριάδων αγγέλων που εξέπεσαν μαζί με τον Εωσφόρο... Ενώ οι περισσότεροι άγιοι Άγγελοι, η μεγάλη πλειονότητα, επέλεξαν την αιώνια Αγάπη του Θεού.

Ανώνυμος είπε...

Προς τον ανώνυμο 19 Αυγούστου 2023 στις 11:48 π.μ.

Καλό είναι να σταματήσουμε να εκ πειράζουμε τον Θεό. Έχεις την ίδια ευθύνη όταν ζητάς ποιος θα πάει στην κόλαση και ποιος όχι με αυτόν που λέει αφ εαυτού του ποιοι θα πάνε στην κόλαση και ποιοι όχι.

Ας σταματήσει αυτή η αυθαίρετη κρίση τοποθετώντας άλλους στην κόλαση και άλλους στον παράδεισο. Δεν κάνει καλό, δεν είναι αστείο, και σκανδαλίζει όλους.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βρούμε ποια είναι η Αλήθεια και ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε αναλαμβάνοντας αγόγγυστα τον σταυρό μας.

Ανώνυμος είπε...

Ακούγονται φήμες και για παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης Θεοκλήτου, ενός Αξίου αρχιερέως και στοργικού ποιμένα.