ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ-- ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΙΩ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Η Μονή Πεντέλης είναι μία ανδρική μονή, χτισμένη στους πρόποδες του ομώνυμου όρους,  στην περιοχής της Παλαιάς Πεντέλης. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Ιδρύθηκε το 1578 από τον Άγιο Τιμόθεο Ευρίπου. Η μονή ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και έχει 17 μοναχούς.

Πολλοί επισκέπτες έρχονται στο μοναστήρι για να προσευχηθούν στο καθολικό της μονής στο οποίο μπορούν να θαυμάσουν τις αγιογραφίες του μεγάλου αγιογράφου Φώτη Κόντογλου που κατάγεται από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Μεγάλη εκδήλωση γίνεται μάλιστα κάθε χρόνο  την ημέρα της εορτής του μεγάλου Φωτίου της Μικράς Ασίας. Στη μονή υπάρχει μουσείο και αξιόλογη βιβλιοθήκη, ενώ διαθέτει και υπέροχο κήπος. Το τοπίο μέσα στον κήπο του μοναστηριού είναι υπέροχο, όπου μάλιστα δεσπόζει ένα κλωβός με φανταστικά πουλιά. Από τις ανασκαφές που έγιναν στην παλαιά μονή βρέθηκαν πολλές στοές. Σε αυτές λέγεται ότι δίδασκε ο ιερέας τα ελληνόπουλα στα χρόνια της σκλαβιάς. Στη μονή θα δούμε λοιπόν σε αναπαράσταση το «κρυφό σχολειό» καθώς και την αίθουσα συνεδριάσεων, όπου διεξάγονται θεολογικά συνέδρια. Στην ανατολική πτέρυγα του μοναστηριού στεγάζεται το ελληνορθόδοξο κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδας.  

Η μονή Πεντέλης δεν έμεινε αμέτοχη αλλά αντιθέτως πήρε ενεργό μέρος στα χρόνια της εθνεγερσίας, με αποτέλεσμα να καταστραφεί από τους Τούρκους. Στα τέλη του 16ου αιώνα η Αγία Φιλοθέη ήρθε σε ρήξη με τον Ηγούμενο της Μονής Πεντέλης Τιμόθεο για κάποια χωράφια που τα είχε σφετερισθεί  ο ίδιος αλλά ανήκαν στο μοναστήρι της Αγίας. Ως συνέπεια απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις στα μοναστήρια κι από τις δύο πλευρές. Το θέμα διευθετήθηκε από τον Λογοθέτη Ιέρακα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και την μετακίνηση του Τιμοθέου σε ένα νησί. Πριν αρκετά χρόνια ηγούμενος της μονής υπήρξε ο πολυγραφότατος Τιμόθεος Κιλίφης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: