ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Της Λαμπρινής Ιω. Μαστρογιάννη, Εκπαιδευτικός – Θεολόγος. Μεταπτυχιακά στην Θρησκειολογία με ειδίκευση στη Φιλοσοφία και στην Επικοινωνιακή Θεολογία.

Μάρτυρες και Άγιοι όσοι οδηγήθηκαν στις φυλακές, βασανίσθηκαν, λιθοβολήθηκαν, όσοι ομολόγησαν πίστη στην Αγία Τριάδα δεν αρνήθηκαν το όνομα του Ιησού Χριστού, όσοι ραβδίσθηκαν και έπαθαν τόσες συμφορές χάρη Εκείνου και δεν πρόδωσαν το όνομα του Χριστού και την Ορθόδοξη πίστη τους. Οι φάλαγγες των μαρτύρων, ο δήμος των οσίων, το στράτευμα του κλήρου, το Θείον ιεράτευμα, της Εκκλησίας ο εσμός.

Ο Απόστολος Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών ήρθε στην Αθήνα και μίλησε για τον άγνωστο Θεό, τον σαρκωθέντα για την σωτηρία μας. Ο Διονύσιος Αρεοπαγίτης, ο οποίος άκουσε τον λόγο του Αποστόλου, ήταν αυτήκοος του λόγου, οι πρώτοι μάρτυρες των Αθηνών, ο Ρουστικός και ο Ελευθέριος. Προηγήθηκαν αρκετοί μάρτυρες πριν την Αγία Φιλοθέη. Ο Νάρκισσος, ένας από τους εβδομήκοντα, ο Πόπλιος, ο Διονύσιος και η Χριστίνα, ο Ηράκλειος, ο Παυλίνος και ο Βενέδικτος, η Δαρεία, ο Μηνάς και ο Ερμογένης, ο Ίσαυρος, ο Βασίλειος ο Ιννοκέντιος, όσοι έδωσαν για του Χριστού την πίστη το αίμα τους πριν την εμφάνιση της Αγίας Φιλοθέης.

Οι Άγιοι επίσκοποι των Αθηνών, ο Κλεινός Λεωνίδης, ο Μιχαήλ Χωνιάτης που εξορίστηκε από τους Φράγκους και άφησε τη ζωή του στην ερημία. Οι Πάπες που κατάγονταν από την Αθήνα ήταν ο Ανάκλητος, ο Υγιεινός κι ο Σίξτος Β’. Ο Βασίλειος, ο Θεολόγος, ο Γρηγόριος, οι μεγάλοι δάσκαλοι και φωστήρες της Εκκλησίας, πλήθος ευσεβών, κοσμικοί, λόγιοι, απλοί και σοφοί γέροντες και νέες γυναίκες και παιδιά, πολεμιστές και ανώνυμοι μάρτυρες που υπερασπίστηκαν την αιώνια και ένδοξη πόλη ανά τους αιώνες κατά των βαρβάρων. Η Δάμαρης, γυναίκα Αθηναία που πίστεψε τον λόγο του Αποστόλου Παύλου, η μετανοούσα Βασίλισσα Ειρήνη η Αθηναία που αναστήλωσε τις εικόνες και την Ορθοδοξία, ο Πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας που δεν λησμόνησε την Ελληνική καταγωγή του και αρκετοί ναοί ανεγέρθησαν στο όνομά του, οι γυναίκες Αγαθόκλεια και Θεοδούλη και ο Όσιος Μελέτιος ετιμούντο πριν την Αγία Φιλοθέη. Η Θεοτόκος η Αθηνιώτισσα απάλλαξε την ιερά πόλη από τα δεσμά και τους φόρους και την κατέστησε Πόλη αυτοδέσποτη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: