Αγία Ανυσία --- Της Λαμπρινής Ιω. Μαστρογιάννη, Εκπαιδευτικός – Θεολόγος.

Μεταπτυχιακά: α) στην Θρησκειολογία με ειδίκευση στη Φιλοσοφία και β) στην Χριστιανική Αγωγή, Ποιμαντική και Επικοινωνία με ειδίκευση στην Επικοινωνιακή Θεολογία.

 

         Στα χρόνια που αυτοκράτορας ήταν ο Μαξιμιλιανός έζησε στη Θεσσαλονίκη η αγία Ανυσία. Οι γονείς της ήταν πολύ πιστοί, ελεήμονες, φιλάνθρωποι και ταπεινόφρονες. Πίστευαν στον Ιησού Χριστό και διαπαιδαγώγησαν με τα νάματα τής ορθοδοξίας. Είχε πολλές αρετές, ήταν εσωτερικά και εξωτερικά όμορφη. Προσευχόταν συχνά και έπαιρνε δύναμη για τον μάταιο αυτό κόσμο. Η δόξα και τα χρήματα δεν τη συγκινούσαν. Παρ΄ όλο ότι ήταν πολύ μικρή είχε ωριμότητα και ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Μετά τον θάνατο των γονιών της μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς, στις χήρες και στα ορφανά, αλλά και σε αρρώστους. Ζούσε μονήρη και εγκρατή βίο. Ο Ιησούς Χριστός την ενίσχυε και την ενθάρρυνε σε όλους τους αγώνες που έκανε, αλλά αυτή συνεχώς προσευχόταν. Πολλές φορές ασθένησε, αλλά ποτέ δεν κάμφθηκε η πίστη της. Ήθελε να βρεθεί όσο γρήγορα μπορούσε κοντά στον Ιησού Χριστό στη χορεία τών παρθένων. Πήγαινε και επισκεπτόταν όσους είχαν φυλακισθεί για την πίστη τους στον Χριστό. Έδινε χρήματα στους φύλακες και της επέτρεπαν να τους βλέπει. Όσο χρόνο έμενε στις φυλακές τούς ενθάρρυνε και τους εμψύχωνε. Τους συμβούλευε να μη λιποψυχήσουν.

         Η Ανυσία έμενε σε ένα σπιτάκι έξω από τα τείχη τής πόλεως τής Θεσσαλονίκης. Κάποια ημέρα βγήκε για να λειτουργηθεί στον ναό. Πολύ συχνά πήγαινε στον ναό για να λειτουργηθεί. Εκείνη την ημέρα τη συνάντησε ο υπασπιστής τού αυτοκράτορα. Όταν τη ρώτησε πού πηγαίνει, απάντησε ότι πάει στον οίκο τού Θεού για να λατρέψει τον ένα και μοναδικό Ιησού Χριστό. Ο υπασπιστής την τρομοκράτησε, τη φόβισε, την απείλησε και της είπε να θυσιάσει στα είδωλα. Εκείνη αρνήθηκε και περιφρόνησε την εντολή του. Εκείνη τη στιγμή μέ το ξίφος του την τραυμάτισε θανάσιμα στα πλευρά της. Το αίμα κύλησε στο έδαφος και η αγία Ανυσία έπεσε νεκρή. Πήγε μαζί με τους αγγέλους. Άφησε το μάταιο αυτό κόσμο και από τότε πρεσβεύει υπέρ ημών στον χορό των αγίων. Ήταν τόσο μικρή, αλλά είχε τόσο μεγάλη γενναιότητα, ώστε δεν τρομοκρατήθηκε, δεν δείλιασε, δεν αρνήθηκε την πίστη της. Έχει γίνει, μαζί με όλες τις άγιες μορφές, πρότυπό μας, μάς θυμίζει τα λόγια τού αποστόλου Παύλου, "μιμηταί μου γίγνεσθε καθώς κἀγώ Χριστοῦ". Τα ιερά λείψανά της βρίσκονται σε ασημένια λάρνακα στον ναό τού αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Ευωδιάζουν μύρο. Τα λείψανά της βρέθηκαν το καλοκαίρι τοῦ 1980. Σε κάποια έργα σε δρόμο τής Θεσσαλονίκης, (λεωφόρος Γ΄ Σεπτεμβρίου) βρέθηκαν τα θεμέλια τής παλαιοχριστιανικής βασιλικής τής αγίας Ανυσίας μαζί με τον τάφο της και τα λείψανά της, ευλογία και δώρο τοῦ Θεού για τον ευσεβή και πιστό λαό τής Θεσσαλονίκης. Ἡ μνήμη της ἑορτάζεται στίς 30 Δεκεμβρίου.

 

         Ἀπολυτίκιο

         Ἀσκήσεως ἀγῶσι καί ἀθλήσεως αἵμασι, σεμνή ὁσία μάρτυς Ἀνυσία πανεύφημε, ὡς θῦμα προσηνέχθης τῷ Χριστῷ, καί δόξης ἠξιώθης οὐρανῶν. Διά τοῦτο σε ἐν ᾄσμασιν ἱεροῖς, τιμῶμεν ἀνακράζοντες· Δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σέ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διά σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: