Έβρος: Το προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των ελληνικών συνόρων

Συναγερμός έχει σημάνει στις Ένοπλες Δυνάμεις στα σύνορα στον Έβρο έπειτα από έκτακτη σύσκεψη υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο την Παρασκευή στον απόηχο των απειλών Ερντογάν ότι η Τουρκία μπορεί να ανοίξει ξανά τα σύνορα «πλημμυρίζοντας» την Ελλάδα με πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, η αυξημένη επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας.

Το εξελιγμένο σύστημα επιτήρησης των συνόρων στον Έβρο:

Στις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να παραδοθεί στα «χέρια» των Αρχών το νέο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων στον Έβρο με κάμερες και ραντάρ που ελέγχει ένα μήκος 190 χιλιομέτρων. Το σύστημα έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Αφορά ένα δίκτυο αποτελούμενο από 11 κάμερες και ραντάρ, με εμβέλεια έως και 15 χιλιόμετρα, με το δίκτυο να εκτείνεται από το Σοφικό μέχρι το Δέλτα του Έβρου στην Αλεξανδρούπολη και θα δίνει απευθείας εικόνα σε έξι τοπικά και περιφερειακά κέντρα επιχειρήσεων αλλά και σε αυτό του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Ο φράχτης του Έβρου σήμερα

Τον Απρίλιο, το Sputnik βρέθηκε στις Καστανιές μέσα στο στρατιωτικό φυλάκιο 1, όπου ο φράχτης είχε ενισχυθεί σημαντικά.

Για χιλιόμετρα ολόκληρα και όσο μπορεί να «πιάσει» η ματιά του ανθρώπου, μεγάλες και πανύψηλες κολόνες από χάλυβα με πλάγια υποστήριξη στέκονται ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό έδαφος, ενώ πάνοπλοι στρατιώτες και αστυνομικοί εκτελούν διαρκώς περιπολίες.

Μας επιτράπηκε να φωτογραφίσουμε και να βιντεοσκοπήσουμε τον φράχτη μόνο παράλληλα και όχι κάθετα, προκειμένου να μην τραβήξουμε πλάνα και εικόνες εντός του τουρκικού εδάφους.

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης μιλώντας στο Sputnik δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την κατασκευή του φράχτη στις Καστανιές.

«Ήταν ένα αίτημά μας που ικανοποιήθηκε και με τα νέα δεδομένα αισθανόμαστε περισσότερη ασφάλεια» επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως υπάρχει ανάγκη για περισσότερους συνοριοφύλακες.

Τέλος, σημειώνεται πως έχει ολοκληρωθεί και η κατασκευή του φράχτη 27 χλμ. από το προγεφύρωμα των Φηρών στο κτήμα Τσηρός και καταλήγει στην περιοχή της Νέας Εγνατίας.

"O.T."

Δεν υπάρχουν σχόλια: