Τη Λ΄ (30η) Οκτωβρίου, μνήμη των Αγίων Αποστόλων εκ των Εβδομήκοντα ΤΕΡΤΙΟΥ, ΜΑΡΚΟΥ, ΙΟΥΣΤΟΥ του και ΙΗΣΟΥ λεγομένου και ΑΡΤΕΜΑ.

Τέρτιος, Μάρκος, Ιούστος και Αρτεμάς οι ένδοξοι του Χριστού Απόστολοι είναι από τους Εβδομήκοντα, πεφωτισμένοι με την προς Θεόν πίστιν. Και ο μεν Τέρτιος έγινεν Επίσκοπος δεύτερος Ικονίου μετά τον Σωσίπατρον, του οποίου την έλλειψιν ούτος ανεπλήρωσε και τους υπό Σωσιπάτρου υπολειφθέντας απίστους ο Άγιος ούτος Τέρτιος ανεκαίνισε με το άγιον Βάπτισμα και θαυματουργός εξαίσιος έγινεν. Έγραψε δε και την προς Ρωμαίους του Αποστόλου Παύλου επιστολήν, καθώς το μαρτυρεί μόνος εις αυτήν λέγων· «Ασπάζομαι υμάς εγώ ο Τέρτιος, ο γράψας την επιστολην, εν Κυρίω» (Ρωμ. ιστ: 22).   

                                                  

Μάρκος δε, ο του Βαρνάβα ανεψιός εξ αδελφού, τον οποίον αναφέρει ο Παύλος εις τας Επιστολάς του (Β΄ Τιμ. δ:11, Φιλήμ. 23) και μάλιστα εις την προς Κολασσαείς λέγων· «Ασπάζεται υμάς… Μάρκος ο ανεψιός Βαρνάβα» (Κολας. δ: 10), ούτος λέγω, ο Μάρκος, έγινεν Επίσκοπος Απολλωνιάδος, και δια του Ευαγγελικού κηρύγματος εξωλόθρευσε των ειδώλων το σέβας.                                                                                      

Ιούστος δε όστις και Ιησούς ωνομάζετο, έγινεν Επίσκοπος Ελευθερουπόλεως και δια των λόγων και των θαυμάτων, όσα ετέλεσεν, είλκυσεν εις την επίγνωσιν της αληθείας όλους τους εκείσε ευρισκομένους απίστους.                                                       

Αρτεμάς δε ο θείος Απόστολος έγινεν Επίσκοπος εις την Λύστραν, και ως Χριστού δόκιμος υπηρέτης διέλυσε πάσαν πλάνην και μηχανήν των δαιμόνων. Όθεν και οι τέσσαρες ούτοι Απόστολοι αγωνισθέντες δια την ευσέβειαν και περιπεσόντες εις πειρασμούς μεγάλους, εν ειρήνη παρέδωκαν τας ψυχάς των εις χείρας Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: