«Citius,Altius, Fortius» -- του Στέλιου Παπαθεμελή*

Citius,Altius, Fortius (=Γρηγορότερα, Ψηλότερα, Δυνατότερα), ολοζώντανο σύνθημα που συμπυκνώνει τις αξίες του Ολυμπισμού. Προτάθηκε από τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν. Αυτός το δανείσθηκε από τον Ανρί Ντινιάν, Γάλλο δομινικανό κληρικό, υπέρμαχο του αθλητισμού. Το σύνθημα ξεκίνησε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φυσικά όμως δεν περιορίζεται η ισχύς του στους Ολυμπιακούς, αλλά αφορά κάθε αγώνα ζωής.

   Στην Ελλάδα έχουμε ιστορικούς λόγους να ζήσουμε αφού η ελευθερία είναι «από τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά». Έχει δίκαιο ο Μανώλης Κοττάκης («Δ» 29/7/2021), όταν εκτιμά ότι «εισάγεται σταδιακός στην Ελλάδα το υβρίδιο μιας δικτατορίας της μοναδικής σκέψης στο όνομα ενός νοθευμένου φιλελευθερισμού».
  Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «μείωσε τις ροές» των λαθρομεταναστών. Η απορία είναι πώς, αφού μειώνονται οι ροές, το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε αφροασιατικό γκέτο;
    Η επιστροφή στην Τουρκία όσων εισήλθαν στην Ελλάδα από την γείτονα και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας προβλέπεται στην πρώτη κιόλας παράγραφο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, βάσει της οποίας η Άγκυρα παίρνει δισεκατομμύρια ευρώ από τους Ευρωπαίους φορολογουμένους χωρίς όμως να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, αφού εδώ και 17 μήνες αρνείται να τους δεχτεί.

Κάποιες λίγες αρχικές επιστροφές σταμάτησαν ήδη από τις 15 Μαρτίου 2020, όταν η Τουρκία επικαλέσθηκε τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία, όμως όλοι γνωρίζουν τον ρόλο που έπαιξε η απόκρουση των τουρκικών προσπαθειών να εκβιάσουν την ΕΕ μέσω των γεγονότων στον Έβρο. Την ίδια στιγμή πάντως που η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της δεν έχει κανένα πρόβλημα να διαπραγματεύεται «νέα συμφωνία» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα από αυτή!!!
    Η Τουρκία με την ψήφο της Ελλάδος εισπράττει πακτωλούς χρημάτων για το κέντρο υποδοχής μεταναστών, τους οποίους όμως μεταβιβάζει «συστημένους» στην Ελλάδα.
  Ζούμε την εξαφάνιση, την απόλυτη εξαφάνιση από τα ηλεκτρονικά συστημικά ΜΜΕ κάθε αντίθετης άποψης.
   «Κυοφορούνται οργανωμένα ρεύματα μέσα στις σιωπές. Μη νομίζει κανείς πως, επειδή διασφαλίζονται η μονοφωνία της έκφρασης και το μονοπώλιο της ορθότητας, δεν γεννώνται νέες τάσεις. Υπάρχουν ήδη. Ο σταθμός ήταν ο αποκλεισμός της Ακροδεξιάς και η καταδίκη των μελών της σε φυλάκιση. Σήμερα, ακόμα και αυτοί που πανηγύριζαν έξω από το Εφετείο, πανεπιστημιακοί, όχι μόνον αναγνωρίζουν πως το φαινόμενο δεν νικήθηκε, αλλά προελαύνει ή “μοντέρνα” Ακροδεξιά. Ό,τι αποκλείεται, ηρωοποιείται» (Μ. Κοττάκης, «Δ» 29/7/2021).
      Θα κλείσουμε με τις σκέψεις του μακαριστού γενναίου Έλληνα, του Σαράντου Καργάκου:
      «Ο γνήσιος ελληνικός πατριωτισμός δεν έχει καμμιά σχέση με τον εκτρωματικό εθνικισμό και τον κωμικό σωβινισμό. Άλλωστε, ο όρος “οικουμενική” είναι αρχαιοελληνικός με αντίστοιχη τη λατινική universitas. Ας θυμηθούμε τις “Οικουμενικές Συνόδους”. Συνεπώς, αν θέλουμε να είμαστε περισσότερο συνεπείς προς τον εαυτό μας, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο οικουμενισμός και όχι τον ακαλαίσθητο και ακατανόητο όρο παγκοσμιοποίηση! Μια επάνοδος στην Ελλάδα δεν είναι μόνο καλό για την Ελλάδα, είναι καλό για όλη την ανθρωπότητα. Η φυγή ενός λαού από την εθνικότητα του είναι σαν τη φυγή του σώματος από το δέρμα του».         
 


* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης
  E-mail: stpapathemelis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: