Να χυθεί άπλετο φως στο τοπίο των ΜΚΟ -- ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΣΧΟΣ

Κύριε διευθυντά 

Στην πρόσφατη επιστολή διαμαρτυρίας του προς την κ. Ιλβα Γιόχανσον, επίτροπο Ε.Ε. για τη μετανάστευση*, ο κ. Μηταράκης εξανίσταται και εγκαλεί την Κομισιόν (και παράλληλα την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ) για δύο προβληματικές καταστάσεις: για την εγκληματική επιθετικότητα με την οποία η τουρκική ακτοφυλακή προωθεί λέμβους μεταναστών στα νησιά μας, συχνά θέτοντας σε κινδυνο ανθρώπινες ζωές, και για τις ανεξέλεγκτες και συχνά παράνομες δραστηριότητες ΜΚΟ, οι οποίες, σε συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή ή με ΜΚΟ εγκατεστημένες στην Τουρκία, συμπράττουν στη λαθροδιακίνηση και υποβοηθούν διακινητές. 

Η νομική υπόσταση ΜΚΟ διαφόρων εθνικών ταυτοτήτων, με την προνομιακή κάλυψη του ΟΗΕ, κατά κανόνα χωρίς φορολογικές υποχρεώσεις στη χώρα μας (χωρίς ούτε καν την υποχρέωση δημοσίευσης εγκεκριμένου ισολογισμού με νόμιμα παραστατικά), παραμένει, τουλάχιστον από το 2015 μέχρι σήμερα, παντελώς έωλη και, κατά κοινή παραδοχή εμπλεκόμενων κυβερνητικών φορέων, αντισυνταγματική. Η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση το ανεξέλεγκτο, προσχηματικό και συχνά αξιόποινο status των ΜΚΟ στην Ελλάδα έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες και, κατά καιρούς, εκρηκτικές ειδήσεις στα ΜΜΕ. Αλλά ποτέ δεν έχει κατονομαστεί ένας υπεύθυνος, ποτέ δεν έχει γίνει ενδελεχής εισαγγελική έρευνα, ποτέ κανένας ένοχος δεν έχει καταδικαστεί. Γιατί άραγε; 

Οι συγκεκαλυμμένες δραστηριότητες των ΜΚΟ είναι ευρύτατα γνωστές στους νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου: από τις παράνομες, αφορολόγητες ενοικιάσεις χώρων διαμονής μέχρι τις μεταμεσονύκτιες προσαράξεις και φυγαδεύσεις ανώνυμων μεταναστών σε συνεργασία με τους διακινητές τους, είτε αυτοί είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το ΙSIS, είτε απεσταλμένοι τουρκικών συμφερόντων επιφορτισμένοι με συγκεκριμένες αποστολές. Χάρη στις γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ και χάρη στη δυνατότητα στελεχών τους να αποσύρουν ποσά σε μετρητά από οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα, πολλές συναλλαγές σε νησιά με μεταναστευτικές ροές γίνονται κρυφά και ανεξέλεγκτα. Αν αυτό αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη σε ελάχιστους νησιώτες, σίγουρα επιφέρει και σημαντικές διασπάσεις πολύτιμης κοινωνικής συνοχής στις απειλούμενες, εύθραυστες κοινωνίες του Αιγαίου. 

Γιατί η κυβέρνηση, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες της, δεν ελέγχει αποτελεσματικά τις ΜΚΟ και τις δραστηριότητές τους; Γιατί δεν τις υποχρεώνει να κρατούν λογιστικά βιβλία και να ελέγχονται από την εφορία; Γιατί δεν υπάγονται στους ελληνικούς νόμους και στο ελληνικό ποινικό δίκαιο; Γιατί κανένας υπεύθυνος ΜΚΟ δεν έχει δικαστεί ποτέ από ελληνικό δικαστήριο για φορολογικά παραπτώματα, παρανομίες, κακουργήματα, ποινικά αδικήματα; Πόσοι ένοχοι κακουργημάτων και αδικοπραξιών κυκλοφορούν ανάμεσά μας με τη συγκάλυψη καλά οργανωμένων ΜΚΟ; 

Μετά την πρόσφατη σύλληψη Σύρου τρομοκράτη, μέλους του ISIS, στον Ελαιώνα και την προφανώς ελεύθερη διακίνησή του στη χώρα μας από τον Απρίλιο του 2018, οι υπουργοί Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσουν στα εύλογα αυτά ερωτήματα, τα οποία θίγουν την εθνική μας ασφάλεια και τα οποία ο ίδιος ο κ. Μηταράκης σαφώς υπαινίσσεται στην προχθεσινή επιστολή του προς την Κομισιόν και την επίτροπο Γιόχανσον.

"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: