Η Σύνοδος Κων/πόλεως του έτους 1724 διακήρυξε:

Αιρετικοί είναι εκείνοι οπού αποσκιρτήσουσιν από την ευσέβειαν και αφήσουσι μεν τα πάτρια και ορθά της πίστεως ημών δόγματα και τας κοινάς παραδόσεις της Εκκλησίας, περιπέσωσι δε και εξολισθήσωσιν εις νεωτερισμούς και αλλοκότους υπολήψεις και έθη ετερόδοξα και παραχαράξωσι και νοθεύσωσι την της ευσεβείας αλήθειαν, οι τοιούτοι ούτε πλέον είναι, ούτε ονομάζονται τη αληθεία Χριστιανοί, αλλ’ ως ετερόδοξοι και νεωτεριστάς εκκόπτοντας και χωρίζοντας της εκκλησιαστικής και χριστιανικής ολομελείας και της ιεράς μάνδρας εκβάλλονται ως πρόβατα ψωριώντα και μέλη σεσηπότα» (Mansi, 37, 209)!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αείμνηστη αδελφή Μαρία ( http://scripta---manent.blogspot.com/2020/09/blog-post_814.html ) ισοπεδώνει Ριτσουδο-Ζιωγικούς (που λένε ότι οι ΓΟΧ-ΘΝΠ δεν έχουν χάρη) και Τρικαμηνικούς (δες θαύμα του Αγίου Νικολάου: https://scripta---manent.blogspot.com/2020/09/blog-post_786.html ).
Οι δε έχοντες άγνοια εννοούνται οι ανήλικοι, οι παραπλανημένοι απλοϊκοί και οι χαμηλής νοημοσύνης και αυτούς τους ελεεί ο Κύριος και τους παρέχει την Χάρη Του, όσο και αν χτυπιούνται για το αντίθετο ορισμένοι.

Silver είπε...

Έχω την εντύπωση ότι δεν θα αντιλαμβάνεσαι τα νοήματα αυτών των ψυχών που αγωνίζονται για την Ορθόδοξη πίστη μας.

Γράφεις ότι τους ανήλικους, απλοϊκούς κλπ. τους ελεεί ο Κύριος. Αυτοί οι "ορισμένοι" όπως γράφεις έχουν αντίθετη άποψη; Ή μήπως αναφέρονται για τους εν γνώσει πιστούς;

Ανώνυμος είπε...

1.14
''Οι δε έχοντες άγνοια εννοούνται οι ανήλικοι, οι παραπλανημένοι απλοϊκοί και οι χαμηλής νοημοσύνης και αυτούς τους ελεεί ο Κύριος και τους παρέχει την Χάρη Του, όσο και αν χτυπιούνται για το αντίθετο ορισμένοι''

Συμφωνούμε εγκρίνω κι επαυξάνω
Αυτο ακριβως λεω κι εγω
ΟΙ ψευδεπίσκοποι προσκηνυτες των μασονων κλπ κλπ
και οι ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΓΟΧ κληρικοί και λαικοι θα έχουν πρόβλημα στην κοίμηση και στην ανακομιδή λειψάνων
( το γιατί τα γραφω στην σελιδα μου να μην τα ξαναγραφω κι εδω)

υσ
γράψε και το ονομα σου βρε ομολογητή ( το αληθινο εννοώ )

π Γρηγοριος Ζιωγος




ΧΑΡΙΛΑΟΣ είπε...

Στους αιρετικούς εκείνους, που αναφέρει η Σύνοδος του 1724, συμπεριλαμβάνονται οι καταδικασμένοι και αναθεματισμένοι υπό των Πανορθοδόξων Συνόδων του 16ου αιώνος, νεοημερολογίτες ,αυτοί που κοινωνούν μαζί τους ,αυτοί που χειροτονήθηκαν υπ΄αυτών και αυτοί που δηλώνουν ότι έχουν Θεία Χάρη και ότι θα πρέπει να συγκληθεί Σύνοδος για να τους καταδικάσει,ενώ έχουν κηρύξει κατεγνωσμένες αιρέσεις![Προσβολή του Εκκλησιολογικού δόγματος,προσβολή των Α΄και Β΄ Οικουμενικών Συνόδων]

Στουρα΄ί΄της Χαρίλαος.
θεολόγος.

Silver είπε...

Ο/Η ΧΑΡΙΛΑΟΣ είπε...
Στους αιρετικούς εκείνους, που αναφέρει η Σύνοδος του 1724, συμπεριλαμβάνονται οι καταδικασμένοι και αναθεματισμένοι υπό των Πανορθοδόξων Συνόδων του 16ου αιώνος, νεοημερολογίτες


Εσάς κ. Χαρέλαε σας συμπεριλαμβάνει η Σύνοδος του 1724 από αυτά που αναφέρει;

Εν Χριστώ,
Κωνσταντίνος

ΧΑΡΙΛΑΟΣ είπε...

Ημείς,χάριτι Θεού,κρατούμεν τας της Πίστεως ,έτσι όπως μας τα παρέδωσαν οι Πατέρες Της Εκκλησίας.
Αποδεχόμεθα πλήρως τις Αποφάνσεις και τα Αναθέματα, κατά των νεοημερολογιτών, των Πανορθοδόξων Συνόδων του 16ου αιώνος.
Αποδεχόμεθα και τηρούμε την Ομολογία του 1935 και τα όσα διακήρυξαν διά του Διαγγέλματος οι τρείς επιστρέψαντες Αρχιερείς.
Εμπτύομεν στην περί δυνάμει και ουχί ενεργεία σχίσματος θεωρία του καθηρημένου υπό της ιεραρχίας των νεοημερολογιτών,στην οποίαν αναγνώρισε Θεία Χάρι,πρ.Φλωρίνης.
Δεχόμεθα τα Ορθόδοξα δόγματα Εκκλησιολογικό,Χριστολογικό,Εικονολογικό κτλ.,χωρίς διαστεβλώσεις και παραχαράξεις.
Δηλώνουμε στεντορείως,ότι Θεία Χάρι σε καταδικασμένους σχισματικούς και αιρετικούς,όπως είναι οι νεοημερολογίτες και οι προερχόμενοι εξ΄αυτών παλαιοημερολογίτες, ή σ΄αυτούς που κηρύσσουν γυμνή τη κεφαλή,κατεγνωσμένες αιρέσεις, δεν ενεργεί, διότι βρίσκονται εκτός Εκκλησίας.

Αυτά,κ.Κωνσταντίνε.