Αποκατάσταση της αλήθειας περί αγοράς διαμερίσματος




Αξιότιμοι κύριοι,
Αναφέρομαι στην επιχειρηθείσα από ανώνυμους κύκλους της Ελληνορθόδοξης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας έμμεση, αλλά έντεχνη ανάμιξη του ονόματος του θείου μου μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού στην λήψη απόφασης για την πραγματοποίηση στο Σίδνεϋ της κοινώς πλέον γνωστής πολυέξοδης αγοράς, από το Consolidated Trust της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ενός εκθαμβωτικά πολυτελούς διαμερίσματος αντί ποσού 6.500.000 δολλαρίων.

Την ανάμιξη του ονόματος του θείου μου πληροφορήθηκα από δύο σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» της Αυστραλίας, σύμφωνα με τα οποία, όπως ισχυρίσθηκαν οι αναφερόμενοι στα δημοσιεύματα ανώνυμοι κύκλοι της Ελληνορθόδοξης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η απόφαση για την αγορά του επιμάχου πολυτελούς διαμερίσματος φέρεται να έχει ληφθεί τον Μάρτιο 2019, δηλαδή σε χρόνο, κατά τον οποίο ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός εκμετρούσε τις τελευταίες ημέρες της ζωής Του, αλλά τελικά …..… αφορούσε δήθεν άλλο μικρότερο, φθηνότερο και μη πολυτελές διαμέρισμα !!!
Με επιστολές μου προ την εφημερίδα «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», οι οποίες επίσης δημοσιεύθηκαν, ζήτησα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας να επιτελέσει το αυτονόητο καθήκον της και να προστατεύσει την υστεροφημία του αοιδίμου και μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, αποκαθιστώντας την αλήθεια που επλήγη από τις αντιφατικές και αναξιόπιστες δηλώσεις των ανωνύμων κύκλων της, τους οποίους πρέπει να κατονομάσει και να αποδοκιμάσει.
Εμμέσως πλην σαφώς ζήτησα και την άμεση δημοσίευση στον τύπο της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του Consolidated Trust της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για την αγορά του επιμάχου πολυτελούς διαμερίσματος, ούτως ώστε το πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, να αποκτήσει ιδίαν αντίληψη για ένα ζήτημα που ανεδείχθη στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και φαίνεται ότι απασχολεί σοβαρά και την ευρύτερη κοινή γνώμη τόσον στην Αυστραλία, όσον και στην Ελλάδα.
Επ’ αυτών η μεν Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας επέλεξε την σιωπή, το δε Consolidated Trust επέλεξε την μη δημοσίευση της επίμαχης απόφασης.
Η θρασύτατη ανάμιξη του ονόματος του μακαριστού θείου μου Αρχιεπισκόπου Στυλιανού στην λήψη απόφασης για την αγορά του παραπάνω πολυτελούς διαμερίσματος προσβάλλει την μνήμη Του, Τον αδικεί σφόδρα και πάντως ουδέν προσθέτει στην υστεροφημία Του. Αποτελεί κατά την επιεικέστερη εκτίμησή μου, ύβρη στο πρόσωπό Του και μου προκαλεί αίσθημα δικαιολογημένης αγανάκτησης.
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός, παγκοσμίως γνωστός Ορθόδοξος θεολόγος, πνευματικός ηγέτης της Ελληνορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας επί 44 συναπτά έτη, συγγραφέας δεκάδων δογματικών, φιλολογικών και ποιητικών έργων, διακρινόταν για τη σεμνότητα, τον ασκητικό – λιτό βίο και χαρακτήρα Του.
Κατά την παραμονή Του στην Αυστραλία (Απρίλιος 1975 – Μάρτιος 2019) διέμεινε σε κατοικίες που δεν διακρίνονταν για την πολυτέλειά τους.
Αρχικά, και επί 15 περίπου έτη, διέμενε σε ένα παμπάλαιο σπίτι στην άσημη περιοχή του Σίδνεϋ (Ashfield), καταβάλλοντας μάλιστα μηνιαίο μίσθωμα στον Οργανισμό «Βασιλειάς» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής – στον οποίο το σπίτι αυτό είχε περιέλθει από δωρεά.
Από το 1990 και επί 15 έτη κατοικούσε σε απλό μικρό διαμέρισμα εμβαδού μικρότερου των 80 τ.μ. στην μεσοαστική και με έντονο το ελληνικό στοιχείο περιοχή Brighton-Le-Sands (BotanyBay). Μετά την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων στην υγεία Του, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και έως την εκδημία Του, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός είχε μετακινηθεί και εγκαταβιούσε σε μικρό και ασκητικό δωμάτιο εντός του κτιρίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Είναι δε αυτονόητο ότι ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός, ως εκ της προσωπικής διαδρομής Του, ουδέποτε θα χρησιμοποιούσε ως προσωπική κατοικία Του διαμέρισμα όμοιο του διαμερίσματος, που αγοράσθηκε από το Consolidated Trust της Ιεράς Αρχιεπισκοπής εννέα μήνες μετά την κοίμησή Του, την χλιδή του οποίου Αυτός δεν θα μπορούσε καν να διανοηθεί.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, αν και προσκλήθηκε και προκλήθηκε δια του Τύπου (ελληνο-αυστραλιανού και ελλαδικού) να αποκαταστήσει την αλήθεια και την υστεροφημία του αοιδίμου και μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, έχει αποφύγει να διαψεύσει τις παραπάνω ψευδείς πληροφορίες και να κατονομάσει τους «ανώνυμους κύκλους» που τις διέδωσαν, δηλαδή έχει αποφύγει να λάβει θέση σε ένα ζήτημα που προκαλεί απορία, σύγχυση και απογοήτευση στην Ομογένεια, τα μέλη της οποίας έχουν στηρίξει επί δεκαετίες και από το υστέρημά τους την Αρχιεπισκοπή και τις Ενορίες της και δεν δικαιολογούν τις άσκοπες και προκλητικές πολυτέλειες και σπατάλες.
Οφείλω να τονίσω ότι με τις παραπάνω έντεχνες και μη διαψευδόμενες διαδόσεις επιδιώκεται η δημιουργία της εσφαλμένης εντύπωσης ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός είχε δήθεν ενδιαφέρον για την παραπάνω αγορά και είχε δήθεν εγκρίνει την σπατάλη, ενώ είναι κοινώς γνωστό ότι αφού αναδιοργάνωσε με άκρα επιτυχία την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και την κατέστησε πρότυπο εκκλησιαστικής επαρχίας, κατά την εκδημία Του την παρέδωσε στο διάδοχό Του υγιή και εκκλησιαστικά και οικονομικά ευημερούσα, αν και ο ίδιος είχε προ 44ετίας παραλάβει κυριολεκτικά χάος.
Αυτά γράφει η Ιστορία και οι παλαιότεροι τα διατηρούν εναργώς στην μνήμη τους.
Κατόπιν αυτών ζητώ εκ νέου και εις ένδειξιν έμπρακτης απόδοσης της τιμής που προσήκει στον αοίδιμο και μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό :
1) από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας : α) να προστατεύσει την υστεροφημία Του και, αποκαθιστώντας την αλήθεια, να διαψεύσει ρητά και δημόσια τις αντιφατικές και αναξιόπιστες δηλώσεις των ανωνύμων κύκλων της, για την δήθεν ανάμειξή Του στην λήψη απόφασης για την αγορά του πολυτελούς διαμερίσματος στο Σίδνεϋ από το Consolidated Trust της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και β) να κατονομάσει και να αποδοκιμάσει τους προρρηθέντες ανώνυμους κύκλους της,
2) από το διοικητικό συμβούλιο του Consolidated Trust της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας να δημοσιεύσει στον τύπο την απόφαση για την αγορά του επιμάχου πολυτελούς διαμερίσματος,

ούτως ώστε οι αναγνώστες σας και το πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής να αποκτήσουν ιδίαν αντίληψη για ένα ζήτημα που ανεδείχθη στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και φαίνεται ότι απασχολεί σοβαρά και την ευρύτερη κοινή γνώμη τόσον στην Αυστραλία, όσον και στην Ελλάδα.

Επειδή όμως διαπιστώνω την έκδηλη απροθυμία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και του Consolidated Trust να ανταποκριθούν στα εύλογα αιτήματά μου, ζητώ ευλαβώς και με τον προσήκοντα σεβασμό από την Α.Θ.Π τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να παρέμβει και να διαψεύσει τις αβάσιμες και προσβλητικές διαδόσεις των ανωνύμων κύκλων της Ελληνορθόδοξης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και να αποκαταστήσει την αλήθεια και την τρωθείσα υστεροφημία του αοιδίμου και μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού.
Παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε την παρούσα στα μέσα που διαθέτετε.
Με τιμή
Νικόλαος Δ. Καλλιούρης

Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: