Ο Άγιος Ἰωάννης ο Δαμασκηνός : «ὅποιος δὲν πιστεύει ὅπως πιστεύει ἡ Παράδοση τῆς Καθολικῆς [δηλ. τῆς Ὀρθοδόξου] Ἐκκλησίας εἶναι ἄπιστος»

Ἡ ἑτεροδοξία-αἵρεση, ὡς εἰσαγωγὴ νεωτερισμῶν στὴ δογματικὴ πίστη, ὁδηγεῖ στὴν ἀπώλεια, διότι καταστρέφει τὴ θεραπευτικὴ γιὰ τὴν ἀνθρώπινη φύση μέθοδο τῆς Ἐκκλησίας (θεολογία καὶ ἄσκηση) καὶ διότι ὁ Θεὸς δὲν ἐπευλογεῖ τὸ ψεῦδος οὔτε ἑνώνεται μὲ αὐτό. Κατὰ τὴ χαρακτηριστικὴ φράση τοῦ ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Δαμασκηνοῦ «ὅποιος δὲν πιστεύει ὅπως πιστεύει ἡ Παράδοση τῆς Καθολικῆς [δηλ. τῆς Ὀρθοδόξου] Ἐκκλησίας εἶναι ἄπιστος», καθὼς δὲ διαπιστώνει ἡ Β’ Οἰκουμενικὴ Σύνοδος στὸν ζ΄ ἱερό Κανόνα της, μόνον ὅσοι αἱρετικοὶ ἐπιστρέφουν ἀπὸ τὴν αἵρεση «προστίθενται στὴ μερίδα τῶν σῳζομένων». Γιὰ τὴν ἐκκλησιαστικὴ παράδοση κανεὶς ἑτερόδοξος (ρωμαιοκαθολικός, προτεστάντης, μονοθελήτης, ουνίτης κ.λπ.) δὲν εἶναι οὔτε δύναται νὰ ὀνομάζεται κυριολεκτικῶς «χριστιανός» οὔτε ἡ αἱρετικὴ κοινότητα «ἐκκλησία».
----------------------
Ανώνυμος είπε...
Το πόνημα του μεγάλου εκκλησιαστικού πατέρα μας Δαμασκηνού "Ακριβής έκδοσις της Ορθοδόξου πίστεως" μας δείχνει ακριβώς τη πίστη μας. Έψαχνα απεγνωσμένα να το βρω αυτό το βιβλίο και δε το έβρισκα, τελικά το βρήκα μετά από πολύ ψάξιμο σε κάποιο ξεχασμένο βιβλιοπωλείο.. Εκεί, σε αυτή την έπαλξη στεκόταν και ο πλέον μακαριστός- να το πω κι αυτό πατριώτης μου- πατέρας Μεταλληνός ο οποίος αγωνιούσε για τα τεκταινόμενα της Εκκλησίας μας. Βεβαίως δεν αποτειχίστηκε από τους οικουμενιστές που αλώνουν το άγιο σώμα της Εκκλησίας αλλά τούτο δε σημαίνει ότι ο Θεός ξεχωρίζει τους αληθινούς πιστούς του, ο Θεός μας να τον αναπαύσει και θα το κάνει επειδή αγαπούσε την Εκκλησία και ήταν ένας θερμός Ρωμιός και πιστός στις παραδόσεις της όπως ο άγιος μας Δαμασκηνός.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το πόνημα του μεγάλου εκκλησιαστικού πατέρα μας Δαμασκηνού "Ακριβής έκδοσις της Ορθοδόξου πίστεως" μας δείχνει ακριβώς τη πίστη μας. Έψαχνα απεγνωσμένα να το βρω αυτό το βιβλίο και δε το έβρισκα, τελικά το βρήκα μετά από πολύ ψάξιμο σε κάποιο ξεχασμένο βιβλιοπωλείο.. Εκεί, σε αυτή την έπαλξη στεκόταν και ο πλέον μακαριστός- να το πω κι αυτό πατριώτης μου- πατέρας Μεταλληνός ο οποίος αγωνιούσε για τα τεκταινόμενα της Εκκλησίας μας. Βεβαίως δεν αποτειχίστηκε
από τους οικουμενιστές που αλώνουν το άγιο σώμα της Εκκλησίας αλλά τούτο δε σημαίνει ότι ο Θεός ξεχωρίζει τους αληθινούς πιστούς του, ο Θεός μας να τον αναπαύσει και θα το κάνει επειδή αγαπούσε την Εκκλησία και ήταν ένας θερμός Ρωμιός και πιστός στις παραδόσεις της όπως ο άγιος μας Δαμασκηνός.