Πρακτικά κύκλου διαλέξεων στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών "Νίκος Σβορώνος" του Ευρωπαϊκoύ Οργανσμού Δημοσίου Δικαίου EPLO.

Σιγά σιγά ξεσκεπάζεται η αληθινή ετερόδοξη θρησκευτική νομική υπόσταση των ΓΟΧ ΘΝΠ, στον επίσημο δημόσιο νομικό και θρησκευτικο βίο της Πολιτείας. 

Η παρούσα, κατωτέρω εισήγηση, δημοσιεύθηκε στα πρακτικά του κύκλου διαλέξεων με θέμα τις θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα (Οι θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα: νομοθετικό πλαίσιο ελληνικό και ευρωπαϊκό) που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών "Νίκος Σβορώνος" του Ευρωπαϊκoύ Οργανσμού Δημοσίου Δικαίου EPLO και ο Σύλλογος μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Σ.ΜΕ.Κ..ΘΕ.),

https://www1.eplo.int/event/1070
---------------
Ο/Η Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...
Ὥστε, λοιπόν, οἱ "ΓΟΧ" συγκαταλέγονται πλέον μέ τούς Ἀσσυρίους, τούς Βουδιστάς, τούς Ἰνδουιστάς κ.ἄ. Ὅταν πρό διετίας ἐτολμήσαμε νά κρούσουμε τόν κώδωνα τοῦ κινδύνου, ἡ Σύνοδος τοῦ κ. Καλλινίκου μᾶς ἐχαρακτήρισε (διά συνοδικῆς ἀποφάσεως παρακαλῶ!) "κακοδόξους ἑτεροπροσδιοριστάς"! Ἡ συμπεριφορά των αὐτή ἦτο συνεπής μέ τό ὑβρεολόγιον πού εἶχον χρησιμοποιήσει εἰς τήν Ἐγκύκλιον τοῦ Ἰανουαρίου τοῦ 2015 ἐναντίον τῶν τότε ἀντιδρασάντων. Κρῖμα!


Ο λόγος της δημοσίευσης είναι η πλέον πολύ σοβαρή επισήμανση πως οι ΓΟΧ ΘΝΠ αποτελούν και επίσημα πλέον την άποψη πως είναι μια εκ των ετεροδόξων θρησκευτικών κοινοτήτων του Κράτους εγγεγραμμένοι στο Υπουργείο Παιδείας, όπως ρητώς αναφέρεται, στην δεύτερη παρατήρηση της 3ης παραγράφου. 

 "Δεύτερη Παρατήρηση. Γνωστή θρησκεία:Αναφέρθηκε ότι ο νόμος 4301/2014 εισάγει
τεκμήριο γνωστής θρησκείας για τις κοινότητες που έχουν νομίμως αδειοδοτημένο χώρο
λατρείας. Η έννοια της γνωστής θρησκείας στην Ελλάδα δεν περιορίζεται μόνο στην ύπαρξη
αδειοδοτημένου χώρου λατρείας και σίγουρα είναι πολύ διαφορετική από την έννοια της
αναγνωρισμένης θρησκείας που συναντάται στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτό που πρέπει να
επισημανθεί,όμως, είναι η ποικιλία των νομικών συστημάτων που βρίσκονται σε λειτουργία
στην Ευρώπη σε θέματα ρύθμισης των θρησκευμάτων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να
συγκριθεί απόλυτα ο νόμος 4301/2014 με αντίστοιχα νομοθετήματα του εξωτερικού παρά
μόνο για θεωρητικούς λόγους. Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι μέχρι το 2018, έχουν λάβει
άδεια ίδρυσης και λειτουργίας χώρου λατρείας πάνω από εκατό θρησκευτικές κοινότητες.
Συγκεκριμένα, οι καταγεγραμμένοι ευκτήριοι οίκοι αντιστοιχούν σε 115 ετερόδοξες
θρησκευτικές κοινότητες και σε 5 ετερόθρησκες θρησκευτικές κοινότητες. Πιο αναλυτικά, η
Καθολική κοινότητα έχει συνολικά 231 λατρευτικούς χώρους, από τους οποίους οι 48 είναι
νομίμως αδειοδοτημένοι, οι Προτεστάντες 324, από τους οποίους οι 312 είναι νομίμως
αδειοδοτημένοι, οι Χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά 88 νομίμως αδειοδοτημένους χώρους,
οι Αιγύπτιοι Κοπτορθόδοξοι 5 νομίμως αδειοδοτημένους χώρους, οι Αιθίοπες κανέναν, οι
Αρμένιοι 10, από τους οποίους 3 νομίμως αδειοδοτημένους, οι Ασσύριοι 1 και κανέναν
νομίμως αδειοδοτημένο, οι Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (ΓΟΧ) 148 και κανέναν νομίμως
αδειοδοτημένο, οι Βουδιστές 7 νομίμως αδειοδοτημένους, οι Ινδουιστές 3 νομίμως
αδειοδοτημένους, οι κοινότητες του Ισλάμ 8 νομίμως αδειοδοτημένους, οι Μπαχάι 6 νομίμως
αδειοδοτημένους και η Ελληνική Εθνική Θρησκεία έναν νομίμως αδειοδοτημένο χώρο. Σε
αυτά τα αριθμητικά στοιχεία περιλαμβάνονται και οι χώροι λατρείας που ανήκουν στα
θρησκευτικά νομικά πρόσωπα του ν.4301/201428 . 
.

4 σχόλια:

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Ὥστε, λοιπόν, οἱ "ΓΟΧ" συγκαταλέγονται πλέον μέ τούς Ἀσσυρίους, τούς Βουδιστάς, τούς Ἰνδουιστάς κ.ἄ. Ὅταν πρό διετίας ἐτολμήσαμε νά κρούσουμε τόν κώδωνα τοῦ κινδύνου, ἡ Σύνοδος τοῦ κ. Καλλινίκου μᾶς ἐχαρακτήρισε (διά συνοδικῆς ἀποφάσεως παρακαλῶ!) "κακοδόξους ἑτεροπροσδιοριστάς"! Ἡ συμπεριφορά των αὐτή ἦτο συνεπής μέ τό ὑβρεολόγιον πού εἶχον χρησιμοποιήσει εἰς τήν Ἐγκύκλιον τοῦ Ἰανουαρίου τοῦ 2015 ἐναντίον τῶν τότε ἀντιδρασάντων. Κρῖμα!

Ν/Α είπε...

Δεν είναι κάτι καινούργιο από αυτά που έγραψε ο Π. Νικόλαος Δημαράς, ο Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου Κος Κυριάκος Κυριαζοπουλος, ο επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κος Αναστάσιος Μαρίνος, ο Πατήρ Θεόδωρος Ζήσης, ο επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Κος Βασίλης Νικόπουλος, και άλλοι νομικοί και Πατέρες.
Είναι ολοφάνερο πως η Ακαδημαικη κοινότητα, σύμφωνα με τις επιταγές του νομου 4301, αναγνωρίζει και αναγγέλλει πλέον και δημόσια την ισόκυρη και ισάξια κατανομή όλων των θρησκευτικων νομικών προσώπων ως αιρετικοί και αλλόθρησκοι, ως προς το Κράτος την Ελλάδα και την Παγκόσμια νομική κοινότητα.
Είναι ξεκάθαρο πως ο 4301 φτιάχθηκε από τους νεοταξιτες για να οργανώσει και να προσδώσει προνόμια οικονομικά καί άλλα σε αιρετικούς και μετανάστες, προκειμένου να γίνουν διώκτες της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Με άλλα λόγια ένας ξεκάθαρος διωγμός ξεκινάει, όταν το Κράτος μεριμνά για τους αιρετικούς, και δεν μεριμνά για την λειτουργική ελευθερία των αληθινών Χριστιανών, καθώς τα μυστήρια στα ληξιαρχεία, με τη νέα πιλοτική εγκύκλιο από τον Απρίλιο του 2019, δεν θα αναγνωρίζονται σε ορισμένες μεγάλες Πόλεις της Ελλάδας.

Ανώνυμος είπε...

Τί δουλειά έχει ο Πατήρ Θεόδωρος Ζήσης, ο επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Κος Βασίλης Νικόπουλος, και άλλοι νομικοί και Πατέρες;
Γιατί τους αναφέρει ο Μαρίνος Ριτσούδης;

Ν/Α είπε...

Ανώνυμε, γιατί είναι μείζον Εθνικό το θέμα. Και στα Εθνικά ζητήματα από όπου προάγονται οι αιρέσεις, θα πρέπει αφενός να λαμβάνουν γνώση όλοι, και αφετέρου να τους ζητείται να εκφέρουν επιστημονική υπεύθυνη άποψη πάλι όλοι.
Για την κάθε άποψη το βάρος της ευθύνης γίνεται υψηλότερο όταν πρόσωπο με επιστημονικές περγαμηνές προβαίνει σε εισήγηση. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν κοσκινίζονται όλων μας οι απόψεις. Όμως κάθε διατάξει που προβάλει την Αλήθεια, για πρωτοεμφανιζόμενα ειδικά θέματα αιρέσεων, και οι λίθοι μπορούν να έχουν άποψη καθώς οι λίθοι κεκράξονται.
Όποιος διαφωνεί ας αιτιολογήσει την άποψή του.
Απόψεις περί του ότι αυτοί δεν ανήκουν στην Εκκλησία ΓΟΧ ΘΝΠ, είναι μόνο για παραπλάνηση και για να μην χαλάει η σούπα τού μονοπώλιου ΓΟΧ ΘΝΠ.