Η Ελληνική Εκκλησία δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για την διάσπαση της Ορθοδοξίας

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνώρισε την OCU, αλλά αναγνώρισε μόνο το δικαίωμα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να χορηγεί αυτοκεφαλία.
Στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θέλουν να πάνε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Κωνσταντινούπολη, αλλά καταλαβαίνουν σαφώς ότι η αναγνώριση της ΟCU από οποιαδήποτε Εκκλησία θα διαιρέσει τον Ορθόδοξο κόσμο σε δύο μέρη, σχολίασε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της UOC πρωθιερέας Νικολάι Ντανιλέβιτς στο «Πρώτο Κοζάκικο» μετά τη συνάντηση της Διαρκής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 26–28 Αυγούστου 2019.

«Το κείμενο της απόφασης της ΔΙΣ έγινε η βάση για ορισμένα πρακτορεία ειδήσεων να πουν ότι η Εκκλησία της Ελλάδας αναγνώρισε ως κανονικό τον τρόπο χορήγησης αυτοκεφαλίας στην ΟCU, κάτι που μια διαστρέβλωση του ίδιου του κειμένου, – εξήγησε ο ομιλητής της UOC. – Το θέμα είναι ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνώρισε το δικαίωμα της Κωνσταντινούπολης να χορηγεί αυτοκεφαλία. Παρόμοιες φράσεις υπήρχαν επίσης σε επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, Προκαθημένου της Αλβανικής Εκκλησίας και σε επιστολή της Συνόδου της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αλλά δεν αφορούν την αναγνώριση της ίδιας της Εκκλησίας».
Ο πρωθιερέας τόνισε: η Εκκλησία της Ελλάδος δεν αναγνώρισε την ΟCU, καθώς κατανοεί ξεκάθαρα ότι η ουκρανική περίπτωση είναι ξεχωριστή και δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια σειρά με την χορήγηση της αυτοκεφαλίας σε άλλες Εκκλησίες.
«Στην Εκκλησία της Ελλάδος καταλαβαίνουν σαφώς πού είναι η διάσπαση και πού όχι, ότι ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος έκανε λάθος, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της UOC. – Ταυτόχρονα, βρίσκονται υπό πίεση και δεν θέλουν να ξεκινήσουν την ανοιχτή αντιπαράθεση με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν την αλήθεια και να πουν ότι αυτό που είναι προφανώς λάθος είναι σωστό, δεν μπορούν να αποκαλούν το μαύρο άσπρο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ελληνικές εκκλησίες δεν θέλουν να προσβάλουν την Κωνσταντινούπολη με κάποιο τρόπο», από την οποία οι ίδιες έλαβαν αυτοκεφαλία και «βάζουν μια κουταλιά μέλι», αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης να χορηγεί αυτοκεφαλία.
Ταυτοχρόνως στην UOC, σημείωσε ο πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι, η απόφαση της Ελληνικής Εκκλησίας θεωρείται ισορροπημένη και γενικά αξιολογείται θετικά.
«Κατανοούμε όλη την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Εκκλησία της Ελλάδας και βλέπουμε ότι δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για τη διάσπαση του Ορθοδόξου κόσμου, διευκρίνισε. Επειδή κάθε άλλη Εκκλησία που προσαρτηθεί σ’ αυτή την απόφαση της Κωνσταντινούπολης, θα είναι η πρώτη, στην πραγματικότητα, στη διαίρεση του Ορθόδοξου κόσμου σε δύο μέρη: εκείνους που θα αναγνωρίσουν την ΟCU και εκείνους που δεν θα το κάνουν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής υπάρχει αισιόδοξος λόγος να ελπίζουμε ότι η Ελληνική Εκκλησία θα αντέξει και το «ουκρανικό ζήτημα», το οποίο είναι πολύ σημαντικό και πραγματικά απειλεί την παντορθόδοξη ενότητα, θα υποβληθεί σε παντορθόδοξη συζήτηση.
«Οι αυτοκεφαλίες των άλλων Εκκλησιών, που διακηρύχτηκαν τον 19ο – αρχές του 20ου αιώνα, δεν ήταν έτσι, δεν χώριζαν τον Ορθόδοξο κόσμο επειδή δεν υπήρξε διάσπαση, δεν υπήρξε νομιμοποίηση της διάσπασης, δεν υπήρχαν τόσο πρωτοφανείς, τονίζω, αποφάσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης», συνοψίζει ο πρωθιερέας Νικολάι Ντανιλέβιτς.
Υπενθυμίζουμε, στις 26-28 Αυγούστου, η Αθήνα φιλοξένησε τις συναντήσεις της ΔΙΣ της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην οποία συζητήθηκε το «ουκρανικό ζήτημα». Κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών επιτροπών, η ΔΙΑ αποφάσισε ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εξετάσει το θέμα της αναγνώρισης της ΟCU.
spzh.news

Δεν υπάρχουν σχόλια: