Με «μπηχτές» η αποχώρηση Αμβροσίου

Στην επιστολή παραίτησής του αφήνει αιχμές κατά κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ιερωνύμου και ομοφυλοφίλων

Από τον Αντώνη Τριανταφύλλου

Με μια επιστολή-μανιφέστο, που στηλιτεύει πολλά κακώς κείμενα και πρακτικές εντός της Εκκλησίας της Ελλάδας και αφήνει αιχμές και κατά της διοίκησής της, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος υπέβαλε τελικά την παραίτησή του από τα καθήκοντά του.
Το σχετικό γράμμα με αριθμό πρωτοκόλλου 770 και ημερομηνία 17 Αυγούστου 2019 στάλθηκε υπηρεσιακά στην Ιερά Σύνοδο χθες, ωστόσο τυπικά θα συζητηθεί και -προφανώς θα εγκριθεί- από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που θα συνεδριάσει στις 27 Αυγούστου. 

Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος αναπτύσσει σε τρεις άξονες το σκεπτικό πίσω από την απόφασή του να παραιτηθεί. Πρώτον, υποστηρίζει ότι δεν θέλει να πέσει θύμα κληρικών, συγγενών και φίλων που εκμεταλλεύονται την ηλικιακή και τη σωματική αδυναμία των γηραιών μητροπολιτών, αναλαμβάνοντας πρακτικά τη διοίκηση των μητροπόλεων:
«Εις την Διοίκησιν μιάς Μητροπόλεως, οσάκις ο γεγηρακώς ή ο εν ασθενείαις περιπεσών Μητροπολίτης αδυνατεί πλέον να ασκήση πλήρως τα διοικητικά αυτού καθήκοντα, συνήθως παρεισφρύουν αλλότρια πρόσωπα (είτε κατά σάρκα συγγενείς του, είτε κληρικοί, είτε και λαϊκοί ακόμη, πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του), τα οποία -κατ’ ανάγκην- κινούν τα νήματα της Διοικήσεως! Τότε, λοιπόν, αφεύκτως επέρχεται η φθορά ουχί απλώς του ονόματος του γεγηρακότος Μητροπολίτου, αλλά και αυτής ταύτης της Μητρός Εκκλησίας!».
Η αναφορά αυτή αγγίζει ένα πολύ ευαίσθητο αλλά υπαρκτό θέμα, που πολλές φορές στο παρελθόν έχει ντροπιάσει την Εκκλησία. Τρανό και πιο πρόσφατο παράδειγμα ο γηραιός ασθενής μητροπολίτης πρώην Περιστερίου Χρυσόστομος.
Ο κ. Αμβρόσιος αφήνει έμμεσες αιχμές και κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος στο παρελθόν πολλές φορές μεθόδευσε την απομάκρυνση γηραιών και ασθενών μητροπολιτών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος σε νέους επισκόπους.
Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων τονίζει ότι παραιτείται για να μην υποστεί την εξευτελιστική διαδικασία της αποστολής τριμελούς Επιτροπής: «Η κατ’ εφαρμογήν του Νόμου αποστολή της ειδικής Επιτροπής, συγκροτουμένης υπό του Προέδρου του Σ.τ.Ε. και δύο Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής των Πανεπιστημίων της Χώρας, εις τινα Μητροπολίτην, προκειμένου να τον εξετάσουν και να βεβαιώσουν την αδυναμίαν επιτελέσεως των ποιμαντικών του καθηκόντων διά τα περαιτέρω, τελικώς, αποβαίνει μειωτική -ευτελιστική θα ελέγομεν- διά τον γεγηρακότα ή και ασθενούντα Ιεράρχην! Αναγκαία ίσως, πλην όμως ευτελιστική».
Επιπλέον, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων νιώθει ότι διώκεται και πολιτικά από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

«Ο Πανάγαθος Θεός ηυδόκησεν, ώστε η αναξιότης μου να δοξασθή και με το παράσημον της διά Χριστόν κακοπαθείας, διωκόμενος εμφανώς μεν υπό των ομοφυλοφίλων, αφανώς δε υπό των παραγόντων της έως χθες Κυβερνήσεως των Αθέων και Μάγων του ΣΥΡΙΖΑ, και καθώς επίσης κακοπαθώ μέχρι δεσμών ως κακούργος» υποστηρίζει ο κ. Αμβρόσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: