Κρητικός ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

Ένας Κρητικός στο τιμόνι της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Ο έως τώρα επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος (φωτό), βοηθός επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, εκλέχτηκε παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, σε διαδοχή του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, ο οποίος εξεδήμησε εις Κύριον πριν από 40 ημέρες.

Ειδικεύεται σε θέματα Βιοηθικής, ενώ έχει κάνει σπουδές και στην Ιατρική. Είναι γνωστός στην Ομογένεια της Αμερικής και ιδιαίτερα της Βοστόνης, όπου σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.


Ο εψηφισμένος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος (Γρινιεζάκης) γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1973. Τυγχάνει πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μετεκπαιδεύτηκε στη Χριστιανική Ηθική στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στην Ιστορία της Επιστήμης στο Χάρβαρντ και στη Βιοηθική στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Το 2002 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό τον τίτλο «Κλωνοποίηση: Θεραπευτικαί και αναπαραγωγικαί προοπτικαί και ενδεχόμεναι συνέπειες αυτής» και αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Ιατρικής με τον βαθμό «άριστα». Από το 2003 διδάσκει στην Πατριαρχική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης, διετέλεσε δε επισκέπτης καθηγητής διάφορων πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστόνης και οι Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας και Αθηνών.

Τον Μάιο του 2015 εξελέγη πρώτος κοσμήτωρ του Τμήματος Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας. Εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος την 18η Οκτωβρίου 1993, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος την 25η Ιουνίου 1997, προεχειρίσθη δε σε αρχιμανδρίτη την 23η Απριλίου 1998, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, ενώ την Κυριακή του Πάσχα του 2008 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τού απένειμε το οφίκιον του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι.

Υπηρέτησε σε πολλές επιτελικές θέσεις στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης μέχρι και την εις επίσκοπον εκλογή του. Ιδρυσε και διευθύνει την εκδοτική σειρά «Παντοδαπά της Βιοηθικής», που τελεί υπό την αιγίδα της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία το 2009 τον όρισε μέλος στην Πανορθόδοξο Επιτροπή Βιοηθικής.

Την 27η Απριλίου 2015 εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου επίσκοπος Χριστουπόλεως, χειροτονηθείς στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου, τη 16η Μαΐου του ίδιου έτους, από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αναλαμβάνοντας τα υπό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Μεγάλης Εκκλησίας καθήκοντα στην Εκκλησία της Εσθονίας προκειμένου να οργανώσει το θεολογικό και κατηχητικό έργο της. Μετείχε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη, το 2016, ως σύμβουλος της αντιπροσωπίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι «από την ψηφοφορία των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό, κατόπιν προβολής τριών υποψηφίων, εξελέγη παμψηφεί ο μέχρι σήμερα Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος».


"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε ελέησον!