Θρασύτατο αίτημα στον Βαρθολομαίο για Θεία Λειτουργία στα... μακεδονικά

Ιερή οργή για τα κόλπα των σλαβόφωνων • Επιστολή της ΔΙΣ στον Βαρθολομαίο για το αίτημα του Ουράνιου Τόξου που θέλει τη θεία λειτουργία στα «μακεδονικά»

Tην έντονη αντίδραση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προκάλεσε το αδιανόητο αίτημα του σλαβόφωνου κόμματος Ουράνιο Τόξο για διεξαγωγή λειτουργίας στη «μακεδονική γλώσσα» για τους «ορθόδοξους χριστιανούς της μειονότητας των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα». 
Στην επιστολή του Ουράνιου Τόξου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη -ο οποίος το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει είναι να μην τη δεχτεί- γίνεται επίκληση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ καλείται ο κ. Βαρθολομαίος να αγκαλιάσει τους «Μακεδόνες» με την «ίδια θέρμη όπως αγκαλιάζει και τους μειονοτικούς Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης». 
«Επιθυμούμε η Θεία Λειτουργία να γίνεται και στη σύγχρονη μακεδονική γλώσσα έστω κάποιες Κυριακές στις περιοχές της Ελλάδας όπου διαβιούμε μακεδονόφωνοι ορθόδοξοι χριστιανοί εθνικά Μακεδόνες Ελληνες πολίτες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Ακόμη επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία προς τους «ντόπιους μειονοτικούς μακεδονόφωνους ορθοδόξους χριστιανούς εθνικά Μακεδόνες της ελληνικής επικράτειας που υπαγόμαστε στις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και να βρεθεί λύση στα θρησκευτικά μας καθήκοντα σε ό,τι αφορά τη γλώσσα μας μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου από όλες τις πλευρές». 
«Ζητούμε από Εσάς, τον Ανώτατο επί της γης θρησκευτικό μας Ποιμένα, να συμβάλετε με κατανόηση στα θρησκευτικά μας δικαιώματα ως μειονότητα να ψάλουμε και να ακούμε τις προσευχές στη μητρική μας σύγχρονη μακεδονική γλώσσα και να βαφτίζουμε τα παιδιά μας με τα παραδοσιακά μας ονόματα» τονίζεται. 
Η Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδρίαζε χθες, έκανε γνωστό ότι απέστειλε έγγραφο στον Οικουμενικό Πατριάρχη, στο οποίο εκφράζει την ανησυχία της για «το αίτημα των αυτοαποκαλουμένων “μακεδονοφώνων” κατοίκων της Ελλάδος και του πολιτικού φορέως της ωσαύτως αυτοαποκαλουμένης μειονότητος “των εν Ελλάδι Μακεδόνων” περί τελέσεως της Θείας Λειτουργίας στο ιδίωμα της λεγομένης “μακεδονικής” γλώσσας και μάλιστα στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Βορείου Ελλάδος». 
Αξίζει να υπενθυμίσουμε τις γενικόλογες και... ήξεις αφήξεις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος δεν έχει δώσει ακόμη ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με την πιθανότητα ή όχι διδασκαλίας της λεγόμενης «μακεδονικής» γλώσσας σε ελληνικά σχολεία ή για τον τρόπο που θα δράσει η κυβέρνηση σε μια υποθετική -αλλά καθόλου απίθανη, όπως φαίνεται- προσπάθεια ανοίγματος κέντρων εκμάθησης αυτής της γλώσσας σε ελληνικό έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: