Ιερός πόλεμος και μεταξύ Βαρθολομαίου - Αλβανίας Αναστασίου, που φοβάται Σχίσμα

Συνεχίζεται η διαμάχη για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα

Την Κυριακή, το γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου έδωσε στη δημοσιότητα απαντητική επιστολή του κ. Βαρθολομαίου προς τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Αναστάσιο.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του, με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2019, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων είχε εκφράσει τη διαφωνία του και είχε ζητήσει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο «να συγκαλέσει Πανορθόδοξο Σύναξη ή Σύνοδο, προκειμένου να προληφθεί ο κίνδυνος σχίσματος που θα απειλήσει την αξιοπιστία της Ορθοδοξίας».



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην απάντησή του ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξαν πολιτικές σκοπιμότητες και άλλα κίνητρα για την απονομή του τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, τονίζοντας πως είναι μια πρακτική αιώνων στην Ορθόδοξη Εκκλησία. «Κηρύττομεν εν Φαναρίω τα αυθεντικώς κληροδοτηθέντα ημίν περί εκκλησιολογίας, καθότι εκ του φρέατος των πατέρων ημών αντλούμεν και ουχί εξ ιδιοτελείας ή άλλων ταπεινών κινήτρων και πολιτικών σκοπιμοτήτων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Βαρθολομαίος κάνει λόγο για κατασυκοφάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ιδίου, με αφορμή το ουκρανικό. «Και απορούμεν πώς αύτη η προπέτεια και κατασυκοφάντησις της Μητρός Εκκλησίας και της ημών μετριότητος προσωπικώς γίνεται υπ ενίων ανεκτή και εν τισι περιπτώσεσιν, εκόντων ή ακόντων αυτών, υιοθετείται υπό την μορφήν αποδοχής και επαναλήψεως της επιχειρηματολογίας των κινησάντων την πτέρναν κατά της ευεργέτιδος» τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: