Κλέβουν εν ψυχρώ τη γη των Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα

Αποθρασύνθηκαν οι Αλβανοί! Με νόμο του... Χότζα χαρακτηρίζουν «δημόσια» χιλιάδες στρέμματα Ελλήνων
Οι Αλβανοί όχι μόνο δεν σταματούν τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας, αλλά συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Χθες, με μια απόφαση που παραπέμπει σε άλλες εποχές και φέρει την υπογραφή του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, κλέβουν -στην κυριολεξία- τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα, για να τις... παραχωρήσουν σε στρατηγικούς επενδυτές! 

Ο Ράμα εκμεταλλεύεται αυτό που ίσχυε την εποχή του Χότζα, δηλαδή ότι οι Ελληνες που ζουν στη Βόρειο Ηπειρο δεν μπορούν να έχουν τίτλους ιδιοκτησίας! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περιουσίες να περνούν στο αλβανικό κράτος (στο υπουργείο Τουρισμού), το οποίο τις χαρακτηρίζει «δημόσιες» και τις διανέμει όπως εκείνο θέλει. 
Και μολονότι ο νόμος αναφέρεται σε κρατικές ιδιοκτησίες, όπως επισημαίνει το himara.gr επικαλούμενο τους σχετικούς χάρτες που συνοδεύουν την απόφαση, υπογραμμίζει ότι στην πραγματικότητα υπάρχει καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών. 
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 46 τεμαχίων συνολικής έκτασης 1.614 εκταρίων, τα 41 τεμάχια έκτασης 1.377 εκταρίων βρίσκονται στον Δήμο Χειμάρρας και μόνο πέντε τεμάχια, έκτασης 237 εκταρίων, βρίσκονται στην Αυλώνα και τα Εξαμήλια (μια περιοχή που εκτείνεται από την Παλάσα έως τους Αγίους Σαράντα). 
Οι εκτάσεις που οικειοποιείται το υπουργείο Τουρισμού της Αλβανίας, με σκοπό την παραχώρησή τους αντί ενός ευρώ, ανήκουν σε Ελληνες χριστιανούς ορθόδοξους του Δήμου Χειμάρρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο, στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού περνούν:
• 92,46 εκτάρια στους Δρυμάδες (και Γκιλεκάτες)
• 78,87 εκτάρια στο Βούνο
• 62,77 εκτάρια στη Χειμάρρα (μεταξύ άλλων 34,66 στο Λειβάδι, 4,97 στο Ποτάμι, 2,76 στο Φιλικούρι)
• 60,1 εκτάρια στο Παλέρμο
• 4,48 εκτάρια στο Πικέρνι
• 24,48 εκτάρια στο Λούκοβο
• 46,46 εκτάρια στον Αγιο Βασίλη.
Από τη μεριά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι πρόκειται για απόφαση «αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις» και, ως εκ τούτου, καλεί την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει τον νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.
Ν.Δ.: Ο Ράμα «ξεσαλώνει»
 Από τη μεριά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος σε δήλωσή του τόνισε: «Η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε σε μια απαράδεκτη απόφαση, που στρέφεται ευθέως κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι η αμήχανη πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί αποθρασύνει τον κ. Ράμα. Οι περιουσίες των ομογενών μας στη Χειμάρρα πρέπει να επιστραφούν και η σχετική απόφαση να ανακληθεί άμεσα. Ας κατανοήσει ο κ. Ράμα ότι οι καλές διμερείς σχέσεις και η ευρωπαϊκή προοπτική δεν οικοδομούνται με συνεχείς προκλήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: