Τα «κίτρινα γιλέκα», οι ελίτ και οι θεωρίες συνωμοσίας

Από τη Βάσω Κόλλια

Τα «κίτρινα γιλέκα» έχουν ανανεώσει για σήμερα το ραντεβού τους στους δρόμους του Παρισιού. Το κίνημα όμως των «κίτρινων γιλέκων» επεκτείνεται και σε άλλες χώρες της ήρεμης βόρειας Ευρώπης, όπου επίσης οι πολιτικές λιτότητας έχουν κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και το 90% του πληθυσμού φτωχότερο. Η ευρωπαϊκή ελίτ απέδειξε ακόμη μια φορά ότι δεν καταλαβαίνει τι της συμβαίνει, όταν και σε αυτήν την περίπτωση δείχνει να πιστεύει ότι πίσω από την αγανάκτηση των μικρομεσαίων και μεσαίων στρωμάτων βρίσκεται ρωσικός δάκτυλος ή συνωμοσία σκοτεινών δυνάμεων που υποκινούν την άβουλη μάζα!
Η Ευρώπη ακόμη δεν έχει καταλάβει ότι η παγκοσμιοποίηση την άφησε χωρίς παραγωγικό ιστό και ανταγωνιστικότητα. Πούλησε τα πάντα, μάζεψε χρήμα και χρυσό στις τράπεζες και τώρα τι; Πώς θα αντιμετωπίσει τους Ρώσους με τα καύσιμα, τους Κινέζους με την παραγωγή, τους Αμερικανούς με τον προστατευτισμό; Η Ευρώπη ακόμη δεν έχει καταλάβει αυτό για το οποίο προειδοποίησε πριν από μερικές μέρες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία που έκανε στη βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου: Για μια «νέα εποχή μίσους» που έρχεται. Οπως τόνισε η Λαγκάρντ, η εισοδηματική ανισότητα μπορεί να οδηγήσει σε βαθιές κοινωνικές αντιθέσεις και στην εξαθλίωση μεγάλο μέρος του πληθυσμού ως το 2040. «Τα κοινωνικά μέσα θα βομβαρδίζουν εκείνους που θα μένουν στο περιθώριο, καταδεικνύοντας το χάσμα ανάμεσα στη σκληρή πραγματικότητα και στις πιθανότητες μιας καλύτερης ζωής [...] οι ανισότητες θα ξεπεράσουν εκείνες της χρυσής εποχής του καπιταλισμού».

Το βασικό αίτημα των «κίτρινων γιλέκων» μπορεί να ήταν σχετικό με την αύξηση της τιμής των καυσίμων, όμως η γενικευμένη οργή στη Γαλλία δείχνει ότι μετά τον Νότο οι πολιτικές της σκληρής λιτότητας, της κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού κράτους πλήττουν πλέον και ένα τμήμα της αναπτυγμένης Ευρώπης, που είχε ορισμένα ζητήματα ως δεδομένα. Τα πολλαπλά προβλήματα τα οποία εμφανίζονται πλέον στις χώρες της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών και μόνο η πολιτική θα τα λύσει. Δυστυχώς οι Βρυξέλλες έχουν μετατραπεί σε μια κάστα χαρτογιακάδων και επαγγελματιών που προτεραιότητά τους δεν έχουν πώς θα υπηρετήσουν τους λαούς αλλά πώς θα διατηρήσουν και θα διαφυλάξουν τα προνόμιά τους και τις πολύτιμες θέσεις που κατέχουν.


Μην πέφτουμε στην παγίδα των διάφορων ανόητων συνωμοσιών που προσπάθησαν να αμαυρώσουν την αγανάκτηση αυτού του κόσμου, ο οποίος βλέπει καθημερινά το επίπεδο της ζωής του να πέφτει. Διαφορετικά θα ζήσουμε δυσάρεστες καταστάσεις που θα θυμίζουν άλλες εποχές, μη δημοκρατικές και μη ειρηνικές. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες επιστρέφουν στην εποχή της πολιτικής παράνοιας. Ολο και περισσότερο μοιάζουμε στον Μεσοπόλεμο. Ή θα αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι τώρα, όσο ακόμη προλαβαίνουμε, ή διαφορετικά οι κοινωνίες μας θα μπουν σε νέες περιπέτειες, καθώς καθημερινά νιώθουν όλο και πιο παραγκωνισμένες, όλο και πιο αποκλεισμένες, χωρίς κανένα παρόν και μέλλον. Τα «κίτρινα γιλέκα» ή θα αφυπνίσουν την ευρωπαϊκή ελίτ να δει ότι οι μέχρι σήμερα πολιτικές οδηγούν σε αδιέξοδο ή θα την παγιδέψουν σε συνωμοσιολογικές ιστορίες και κατά συνέπεια στο τέλος της, που θα συνοδευτεί από ένα νέο σκοτεινό και επικίνδυνο κεφάλαιο στην Ιστορία της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: