Η Παναγία Τριχερούσα από το Χιλανδάρι στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης


Με κάθε επισημότητα και σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και συγκίνησης η Νεάπολη της Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε το Σάββατο στο πλαίσιο του εορτασμού της Σύναξης των Νεαπολιτών Αγίων την ιερά και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας
Το αντίγραφο της εικόνας, που θα παραμείνει στην περιοχή, υποδέχτηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ενώ την εκόμισαν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος και ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου κ. Μεθόδιος.

Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μίλκας παρουσίασε διεξοδικά και εμπεριστατωμένα την ιστορία της εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσας, καθώς και την ιστορική διαδρομή της από τη Δαμασκό στα Ιεροσόλυμα και από εκεί στη Λαύρα Αγίου Σάββα, στη Σερβία και τη Μονή Χιλανδαρίου.



«Ορφανοί που στερηθήκατε τους γονείς σας. Γονείς που στερηθήκατε τα παιδιά σας. Σύζυγοι θλιμμένοι, μη λυπάστε, εσείς έχετε Μητέρα τη Μητέρα του Θεού, έχετε Μητέρα τη Μητέρα του πόνου. Να επικαλείσθε την Παρθένο για να απαλύνει ο πόνος σας» είπε ο π. Γεώργιος. Ο σεβασμιότατος κ. Βαρνάβας, μετά το πέρας του εσπερινού, ευχαρίστησε τον καθηγούμενο για την ευλογητική προσφορά της εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσας, καθώς και τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο για την παρουσία του και τη συμμετοχή του στις ακολουθίες.
Την επομένη ο κ. Βαρνάβας ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Η Παναγία Τριχερούσα ανήκει στον εικονογραφικό τύπο της Οδηγήτριας και είναι από τις πιο γνωστές εικόνες στον κόσμο. Στο κάτω αριστερό μέρος της εικόνας βρίσκεται ένα τρίτο χέρι, που, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, είναι το κομμένο στη Δαμασκό χέρι του Ιωάννη Δαμασκηνού, της οικογένειας του οποίου αποτελούσε κειμήλιο τη θαυματουργός εικόνα. Το κομμένο χέρι αποκαταστάθηκε με θαυματουργό τρόπο από την Παναγία.

Σημειώνεται πως το αντίγραφο της εικόνας θα παραμείνει στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Καθημερινά θα τελούνται λειτουργίες και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία της.

Βαγγ. Στολάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: