Ο του Καναδά Σωτήριος, ο Εμμανουήλ Γαλλίας ή ο Ελπιδοφόρος Προύσσης ;

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος μετά το έκτακτο ταξίδι του στη Γενεύη προκειμένου να συναντήσει τον εκεί ευρισκόμενο Οικουμενικό Πατριάρχη -ύστερα από πρόσκληση του τελευταίου-  κάλεσε σε τηλεφωνική τηλεδιάσκεψη τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου για σήμερα Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στις 15:00, ώρα Νέας Υόρκης.

Όπως ενημέρωσε ο Θεόδωρος Καλμούκος, διαπρεπής Εκκλησιαστικός αναλυτής του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης, η πρόσκληση για την τηλεδιάσκεψη έγινε με e-mail που έστειλε η αρχιγραμματέας του Αρχιεπισκόπου Αλίκη Κούριαν στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση της είδησης ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συναντήθηκε στη Γενεύη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Στο e-mail που έστειλε η κυρία Κούριαν δεν αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο συγκαλείται η τηλεδιάσκεψη, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν και τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου, τα οποία είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Στελέχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διαπρεπείς Ιεράρχες του Θρόνου θεωρούν ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αφού εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια για να δώσει την δυνατότητα στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο να πραγματοποιήσει ο ίδιος αυτό που του ζήτησε ο Πατριάρχης δύο φορές μία αξιοπρεπή έξοδο, πήρε την απόφαση να του ανακοινώσει ότι  η απομάκρυνσή του από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι ήδη ειλημμένη και ότι θα καταλάβει θρόνο Γεροντικής Μητροπόλεως εκ των πρώτων του Πατριαρχικού Συνταγμάτιου. Και προφανώς του το είπε να το διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο για να προστατεύσει την υστεροφημία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: