Μη λέτε Σκοπιανούς τους Σκοπιανούς!

Τα σύκα να τα λέμε σύκα. Τη σκάφη, σκάφη. Τα Σκόπια πώς να τα λέμε, κομμουνισταράδες μου;
Αναγνώσατε προσεκτικά: «Δεν υπάρχει καμιά χώρα που να λέγεται Σκόπια. Αυτή η συνεχής αναφορά “τα Σκόπια, τα Σκόπια”, γιατί; Ξέρω ότι δεν είστε εθνικιστές. Κάθε άλλο. Ανήκετε σε κόμματα φιλελεύθερα, σοσιαλδημοκρατικά κ.λπ., τα οποία δεν διαπνέονται από εθνικισμό. Λοιπόν, δεν υπάρχει χώρα που λέγεται Σκόπια. Είναι σαν να λέμε την Ελλάδα “η Αθήνα”». Ποιος το είπε αυτό σε τηλεοπτική συζήτηση; Ο Ζάεφ; Ο Γκρούεφσκι; Ο Τίτο; Ο Γκότσε Ντέλτσεφ; Κάποιος που το επίθετό του λήγει σε «-έφσκι» ή σε «-οφ» ή σε «-εφ», έχει πολλά σύμφωνα και θυμίζει τηλεόραση που αποσυντονίστηκε κι ακούγονται παράσιτα; Οχι! Το είπε ο Μπαλάφας αυτοπροσώπως.
Μάλιστα, την ώρα που το έλεγε, έδειχνε τσαντισμένος, σαν τους «κουβανούς» του στοιχήματος που έχασαν μαλλιοκέφαλα επειδή πόνταραν υπέρ της Τότεναμ στο ματς που ανέτρεψε με 2-1 η Iντερ στο 86' (με γκολ των Ικάρντι και Βεσίνο). 
Ο Μπαλάφας, για όλους όσοι είναι προκλητικά ασεβείς και αγνοούν τιτάνες της αριστερής πολιτικής σκέψης, είναι βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ. Νεότατος άνθρωπος (μόλις 73 ετών), πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, πρώην «Λαμπράκης», πρώην κνίτης, πρώην ΚουΚουΕς και νυν διορατικός συριζιάνος. Είναι ο άνθρωπος που είπε ότι θα έπρεπε να μειώσουμε δραστικά τους εξοπλισμούς και «να το ρισκάρουμε με τους Τούρκους». Αυτός, λοιπόν, που θα έπαιζε τα ρέστα (τα δικά μας, όχι τα δικά του) με τους Τούρκους, νομίζοντας ότι οι Σελτζούκοι είναι κάτι σαν Λουξεμβούργιοι ή βέγκαν Σουηδοί, ενοχλείται αν λέμε Σκοπιανούς τους Σκοπιανούς. Oταν οι Σκοπιανοί λένε ότι είναι «Μακεδόνες» ενοχλείται ο κ. Μπαλάφας;

Υπάρχει, τω όντι, μια αληθινή, πηγαία και βαθιά ανησυχία και ευαισθησία από την πλευρά της Αριστεράς για το κρατίδιο των Σκοπίων. Και τότε, που οι σλαβανάκατοι πολέμησαν στο πλευρό των ανταρτών του ΚΚΕ εναντίον της Ελλάδας, εκδηλώθηκε αυτή η ευαισθησία, αλλά και νωρίτερα. Να μας συγχωρήσουν, όμως, που εμείς έχουμε άλλου είδους συμπάθειες και προτεραιότητες, και θα τα λέμε Σκόπια.



Παναγιώτης Λιάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: