Ρουκέτα από Μόσχα! «Δεν σας ανήκει το Αγ. Ορος»

Οι Ρώσοι για πρώτη φορά αμφισβητούν ευθέως το καθεστώς της Αθωνικής Πολιτείας
Πρωτοφανής πρόκληση σημειώθηκε από το Πατριαρχείο της Μόσχας, που αμφισβητεί ανοιχτά το αυτοδιοίκητο του Αγίου Ορους ως αναπόσπαστου τμήματος της ελληνικής επικράτειας, με απώτερο στόχο να αλλοιώσει το ανά τους αιώνες ελληνικό υπόβαθρο της οικουμενικής Ορθοδοξίας. 
«Ο Αθως δεν θα έπρεπε να απασχολεί καθόλου την Ελλάδα» δήλωσε με θράσος ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Στεπάσιν και νυν επικεφαλής της «περιώνυμης» Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρίας της Παλαιστίνης. Πρόκειται για την «περίεργη» εταιρία, την οποία το ελληνικό ΥΠΕΞ τον Ιούλιο κατηγόρησε για «πρακτόρικες» δράσεις στον ελληνικό χώρο, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, όπου φαίνεται να διατηρεί ισχυρές διασυνδέσεις με ορισμένους Ελλαδίτες μητροπολίτες και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Στεπάσιν μίλησε στο «Spiegel» σχετικά με την ελληνορωσική διπλωματική κρίση με την ακραιφνή λογική του πανσλαβισμού ανασύροντας ρωσικά αιτήματα που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, με στόχο την επέκταση των σλαβικών συμφερόντων στο Αγιον Ορος και την προώθηση της ιδέας της διεθνοποίησης της μοναστικής πολιτείας, παραμερίζοντας όμως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τη Ρωσία επικεφαλής και απόλυτη κυρίαρχη. Δεν απέφυγε μάλιστα να παρομοιάσει το Αγιον Ορος με το Βατικανό και υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είναι ουσιαστικά ανεξάρτητο από την Αθήνα, αμφισβητώντας έτσι το γεγονός ότι αποτελεί τμήμα του ελληνικού κράτους.

Ο ίδιος, ερωτηθείς από το γερμανικό περιοδικό για τις ελληνικές κατηγορίες που δέχεται η εταιρία της οποίας ηγείται, αρνήθηκε κάθε «περίεργη» εμπλοκή στην Ελλάδα και απέδωσε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας καθώς και την επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων σε τρίτες δυνάμεις, «φωτογραφίζοντας» τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν δρα ανεξάρτητα» είπε και συμπλήρωσε ότι η εταιρία δεν προσπάθησε ποτέ να υποδαυλίσει αντίσταση στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρία Παλαιστίνης, αν και ιδρύθηκε στις 8 Μαΐου 1882 από τον Βασίλι Χιτρόβο, κατόπιν σχετικής εγκρίσεως του τσάρου Αλεξάνδρου Γ΄ της Ρωσίας, στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή της στις 4 Νοεμβρίου του 2016, όταν τελέστηκε παρουσία του Στεπάσιν στην Ιερά Μονή Δοβρά η επίσημη έναρξη του ελληνικού παραρτήματος.

Εντός και πέριξ της εταιρίας δραστηριοποιούνται πρόσωπα με ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς και το βέβαιο είναι ότι έχει αναπτύξει έντονη δράση τα τελευταία χρόνια στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων και στη Μέση Ανατολή με προκάλυμμα τα πνευματικά θέματα και την Ορθοδοξία.
Αλλωστε, ο ίδιος ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει δηλώσει παλαιότερα ότι σκοπός της είναι η διασφάλιση των ρωσικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή και η χρήση της ως ακόμη ένα «μέσου διπλωματίας».

Η πλουσιοπάροχη οικονομική «στήριξη» Εκκλησιών στη Μέση Ανατολή αλλά και σε Πατριαρχεία όπως η Σερβία και η Ρουμανία καθώς και σε μικρότερες Αρχιεπισκοπές, όπως της Πολωνίας και της Τσεχίας, προβληματίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το Φανάρι πίσω από τον πακτωλό χρημάτων βλέπει ρωσική προσπάθεια για τον πλήρη αφελληνισμό Πατριαρχείων, ειδικά στη Μέση Ανατολή, αλλά και μητροπόλεων εντός της ελληνικής επικράτειας, με τελικό στόχο να γίνει η Μόσχα η «πρωτεύουσα» της οικουμενικής Ορθοδοξίας. Αντίστοιχες ανησυχίες εκφράζει και η Αθήνα σε πολιτικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι η απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο τον Ιούλιο για «παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας» συνδέονται ευθέως με τη δράση της συγκεκριμένης εταιρίας.

Διπλωματικές πηγές κατηγορούν τους Ρώσους για παροχή «υλικών και χρηματικών κινήτρων» σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: